Bouwen en wonen
-
Afwijken van een bestemmingsplan
In sommige gevallen is het mogelijk om af te wijken van het bestemmingsplan of om het bestemmingsplan aan te passen. Je kunt daar een verzoek voor indienen.
-
Asbest verwijderen
Als asbest breekt, verbrandt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende stoffen vrij. Daarom zijn er strenge regels als je asbest wilt verwijderen.
-
Bestemmingsplannen overzicht
De gemeente regelt in bestemmingsplannen waar gebouwd mag worden en waarvoor terreinen gebruikt mogen worden. Als je ergens (bouw-)plannen voor hebt, is het verstandig om na te gaan wat het bestemmingsplan toestaat.
-
Bodem
Op deze pagina lees je meer over bodemonderzoek en wat je moet doen als grond vervuild is. Ook vind je waar je meer informatie kunt krijgen over de kwaliteit van de bodem op een locatie.
-
Bouwen of verbouwen
Wil je bouwen of verbouwen? Slopen? Een inrit aanleggen? Een boom in je tuin kappen? Of iets anders aan je omgeving veranderen? Mogelijk heb je een omgevingsvergunning nodig.
-
Flitsvergunning
Bij een flitsvergunning krijg je binnen twee weken een beslissing op je aanvraag. Vooraf controleer je zelf of jouw bouwplan voldoet aan de voorwaarden.
-
Informatie voor makelaars en notarissen
Makelaars hebben informatie nodig over panden die in de verkoop gezet worden of waarvoor zij bemiddelen bij aankoop.
-
LandvanCuijkWoont.nl
Met de start van de gemeente Land van Cuijk, is ook het woonplatform www.landvancuijkwoont.nl online gegaan. De website geeft een overzicht van het woningaanbod in het Land van Cuijk.
-
Mantelzorgwoning en pre-mantelzorgwoning
Wil je als mantelzorger dichter bij degene wonen voor wie je zorgt? Dan kun je ervoor kiezen om een mantelzorgwoning bij of aan jouw eigen huis te laten bouwen
-
Melden start bouwfase
Bij elke bouwfase van de bouw moet je een bouwmelding doen.
-
Monumenten
Voor het verbouwen, opknappen of slopen van een monument is een omgevingsvergunning nodig.
-
Omgevingsvergunning
In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) zijn 25 vergunningen, ontheffingen en meldingen samengevoegd in één omgevingsvergunning. Zo kun je verschillende vergunningen in een keer aanvragen bij één loket.
-
Omgevingswet
1 nieuwe wet voor alle oude wetten, regels en afspraken voor bijvoorbeeld bouwen en gebruik van grond.
-
Planschade
Planschade is schade die ontstaat door een besluit van de gemeente over de omgeving, bijvoorbeeld een nieuw bestemmingsplan. Hierdoor kan de waarde van een woning dalen of kan er verlies van inkomen zijn.
-
Rioolaansluiting
De gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van afval- en regenwater in de gemeente. Woningen of andere gebouwen in de gemeente moeten daarom een rioolaansluiting hebben.
-
Slopen
Bij het slopen van een gebouw komt afval vrij. Als er bij de sloop meer dan 10m3 afval vrij komt of als er asbest verwijderd wordt moet er een sloopmelding worden gedaan bij de gemeente.
-
Veelgestelde vragen bouwen en wonen
Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over bouwen en wonen.
-
Vergunning vrij bouwen
Wil je bouwen, verbouwen, aanbouwen of slopen? Het kan zijn dat je hiervoor bij de gemeente een vergunning moet aanvragen.
-
Verzoek om informatie uit het archief
Wij bewaren alle vergunningen en bouwplannen met bouwtekeningen. Je kunt deze opvragen. Dit kost geld.
-
Welstand
Als je wilt bouwen of verbouwen, dan kan het zijn dat jouw bouwplan moet voldoen aan de eisen voor welstand.