Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Rijbewijs

Een rijbewijs vraag je persoonlijk aan in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak en haal je rijbewijs na 5 werkdagen persoonlijk af bij het gemeentehuis. Ook voor het afhalen maak je een afspraak.

Afspraak aanvragen (Deze link gaat naar een andere website)

Afspraak afhalen (Deze link gaat naar een andere website)

Afspraak misschien minder snel mogelijk

Let op! Het kan langer duren voordat je een afspraak kunt maken. Vanaf 2024 vragen er meer mensen dan normaal een reisdocument aan. Dit komt doordat in 2014 de geldigheid van deze documenten is veranderd van 5 naar 10 jaar. We zetten meer medewerkers in, toch kunnen wachttijden voor een afspraak nog steeds oplopen.

Verlengen

Wil je jouw rijbewijs verlengen omdat het bijna verloopt? Of heb je een categorie erbij gekregen? Dit kun je ook digitaal regelen! Haal je rijbewijs na 2 werkdagen bij het gemeentehuis af.

Online rijbewijs verlengen via RDW (Deze link gaat naar een andere website)

Kosten

2024

Meenemen

Geldigheid 

Soort rijbewijs Geldigheidsduur
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar
Volwassenen tussen 65 en 70 jaar geldig tot 75ste verjaardag
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar
Volwassenen van 75 jaar en ouder maximaal 5 jaar
Rijbewijs C, D 5 jaar (de overige categorieën zijn 10 jaar geldig)

Spoedaanvraag

Heb je een rijbewijs snel nodig?

Gezondheidsverklaring

Je moet medisch gekeurd zijn voordat je een rijbewijs aanvraagt als:

Je hebt voor de keuring een zogenaamde Gezondheidsverklaring (Eigen Verklaring) nodig, dit is een formulier dat je op afspraak bij de publieksbalie van de gemeente kunt kopen. Dit geldt alleen voor gezondheidsverklaringen voor personen van 75 jaar en ouder. Ben je jonger dan 75 jaar dan is het alleen mogelijk om digitaal of schriftelijk bij het CBR een gezondheidsverklaring te bestellen.

Gezondheidsverklaring online aanvragen

Het formulier Gezondheidsverklaring kun je ook digitaal aanvragen bij het CBR (Deze link gaat naar een andere website). Je kunt via Mijn CBR zien wat de voortgang is van jouw aanvraag Gezondheidsverklaring.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Heb je een buitenlands rijbewijs en woon je in Nederland? Dan mag je eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. (Deze link gaat naar een andere website) Daarna moet je het rijbewijs omwisselen via de gemeente.

Afspraak maken buitenlands rijbewijs omwisselen (Deze link gaat naar een andere website)

Informatie bij RDW

Alle informatie over het omwisselen van een buitenlands rijbewijs vind je op de website van het RDW. (Deze link gaat naar een andere website)

Kwijt of gestolen

Is je rijbewijs gestolen? 

Bijvoorbeeld bij een inbraak, overval of tasjesroof op straat? Doe dan aangifte bij de politie aangifte van diefstal (Deze link gaat naar een andere website). Neem het proces-verbaal mee als je een nieuw rijbewijs aanvraagt bij de gemeente.

Inloggen met een rijbewijs

Inloggen met een identiteitsbewijs geeft in de toekomst toegang tot persoonlijke gegevens die extra gevoelig zijn. Zo worden deze gegevens extra goed beschermd. Je kunt al online inloggen met je identiteitskaart of rijbewijs via de DigiD app. Je moet dit wel activeren. Dit is niet verplicht. Helaas kun je nog niet inloggen met je paspoort.

Inlogfunctie activeren

Meer informatie

Voor vragen over de inlogfunctie met identiteitsbewijzen kun je terecht bij DigiD (Deze link gaat naar een andere website).

Brommerrijbewijs / Tractorrijbewijs

Rijbewijs AM (brommerrijbewijs)

De procedure voor het aanvragen van een rijbewijs met de categorie AM (brommer) is hetzelfde als die voor de aanvraag voor een rijbewijs met de categorie B (auto). Uiteraard geldt voor een brommerrijbewijs niet dat je iemand met een begeleiderspas nodig hebt als je nog geen achttien jaar bent.

Rijbewijs T (Tractor/Trekkerrijbewijs)

De procedure voor het aanvragen van een T-rijbewijs is ook hetzelfde als voor een B-rijbewijs (auto). Kijk voor meer informatie op welk rijbewijs heb ik nodig voor een tractor of trekker (Deze link gaat naar een andere website).