Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Asbest verwijderen

Als asbest breekt, verbrandt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende stoffen vrij. Daarom zijn er strenge regels als je asbest wilt verwijderen. 

Wil je asbest verwijderen? Het verwijderen van asbest moet je altijd melden bij de gemeente via een sloopmelding, op de pagina slopen vind je meer informatie hierover. Ook als je bijvoorbeeld vergunningsvrij mag (ver)bouwen, moet je het melden als hierbij asbest vrijkomt. Als je niet de eigenaar bent van de woning, maar de huurder, moet je eerst contact opnemen met de verhuurder. 

Voor meer vragen en antwoorden over asbest kun je terecht op de website van het Kenniscentrum InfoMil. (Deze link gaat naar een andere website)

Ga naar Omgevingsloket online (Deze link gaat naar een andere website) om een melding te doen (Deze link gaat naar een andere website).

Asbest herkennen

Alle asbesthoudende producten (Deze link gaat naar een andere website) hebben een vezelige structuur. Er zijn twee soorten asbestproducten:

  1. Hecht gebonden asbestproducten, zoals golfplaten en plafondplaten. Hierbij is soms lastig te zien of er sprake is van een vezelige structuur, omdat de asbest vastzit in een ander materiaal, meestal cement. Sinds 1993 is het verkoop van deze producten verboden

  2. Los asbest, zoals vloerzeil en isolatiekoord. Deze producten werden tot 1983 verkocht

Wit asbest werd het meest gebruikt. Producten en materialen met wit asbest hebben een witte tot lichtgrijze kleur. Maar alleen met een microscoop kun je met zekerheid zien of ergens asbest in zit. Een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf kan voor je nagaan of er in je woning asbest zit. Dit onderzoek kost geld. Bedrijven vind je via de website van Ascert. 

Zelf asbest verwijderen 

Heb je asbest tot 35 vierkante meter (bijvoorbeeld een dak) en wil je dit zelf verwijderen? De volgende werkzaamheden aan asbesthoudende materialen mag je zelf als particulier uitvoeren:

Sloopmelding

Wil je een sloopmelding doen, dan heb je de volgende gegevens nodig: 

Asbest afvoeren

Verpak het asbest zorgvuldig als je het bij de Milieustraat inlevert. Hiervoor zijn speciale asbestzakken te koop. Sluit de verpakking luchtdicht af met sterke tape. 

Asbest laten verwijderen 

Wil je meer dan 35m2 asbest verwijderen? Of gaat het om losse buizen of vastgelijmde vloerbedekking? Dan mag je dit niet zelf doen. Je moet dan een speciaal bedrijf inschakelen. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over asbest en asbest verwijderen op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website) en de website van Milieu Centraal. (Deze link gaat naar een andere website)