Asbest verwijderen
Als asbest breekt, verbrandt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende stoffen vrij. Daarom zijn er strenge regels als je asbest wilt verwijderen.
Wil je asbest verwijderen? Het verwijderen van asbest moet je altijd melden bij de gemeente via een sloopmelding, op de pagina slopen vind je meer informatie hierover. Ook als je bijvoorbeeld vergunningsvrij mag (ver)bouwen, moet je het melden als hierbij asbest vrijkomt. Als je niet de eigenaar bent van de woning, maar de huurder, moet je eerst contact opnemen met de verhuurder.
Voor meer vragen en antwoorden over asbest kun je terecht op de website van het Kenniscentrum InfoMil. (Deze link gaat naar een andere website)
Ga naar Omgevingsloket online (Deze link gaat naar een andere website) om een melding te doen (Deze link gaat naar een andere website).
Asbest herkennen
Alle asbesthoudende producten (Deze link gaat naar een andere website) hebben een vezelige structuur. Er zijn twee soorten asbestproducten:
-
Hecht gebonden asbestproducten, zoals golfplaten en plafondplaten. Hierbij is soms lastig te zien of er sprake is van een vezelige structuur, omdat de asbest vastzit in een ander materiaal, meestal cement. Sinds 1993 is het verkoop van deze producten verboden
-
Los asbest, zoals vloerzeil en isolatiekoord. Deze producten werden tot 1983 verkocht
Wit asbest werd het meest gebruikt. Producten en materialen met wit asbest hebben een witte tot lichtgrijze kleur. Maar alleen met een microscoop kun je met zekerheid zien of ergens asbest in zit. Een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf kan voor je nagaan of er in je woning asbest zit. Dit onderzoek kost geld. Bedrijven vind je via de website van Ascert.
Zelf asbest verwijderen
Heb je asbest tot 35 vierkante meter (bijvoorbeeld een dak) en wil je dit zelf verwijderen? De volgende werkzaamheden aan asbesthoudende materialen mag je zelf als particulier uitvoeren:
- Het (in zijn geheel) verwijderen van geschroefde, hecht gebonden asbesthoudende asbestplaten met een maximum van 35 vierkante meter per kadastraal perceel
- Het verwijderen van asbesthoudende vloertegels en/of niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking met een maximum van 35 vierkante meter per kadastraal perceel
- Je hebt hiervoor een sloopmelding nodig. Pas als je sloopmelding akkoord is, mag je beginnen met slopen.
- Beschadig het asbesthoudende materiaal niet, breek het niet door en boor er niet in. Hierdoor kunnen gevaarlijke asbestvezels vrijkomen.
- Spuit het asbesthoudende materiaal nat en draag beschermende kleding.
Sloopmelding
Wil je een sloopmelding doen, dan heb je de volgende gegevens nodig:
- Naam en adres eigenaar van het gebouw dat asbest bezit
- Naam en adres uitvoerder van de werkzaamheden
- Adres, kadastraal nummer en soort gebouw
- De data en tijdstippen waarop je gaat slopen
- Informatie over hoe je gaat slopen
- Gegevens over de afvalstoffen en hoe je deze gaat afvoeren
- Een situatietekening op schaal van het perceel waar de te slopen bouwwerken op zijn aangegeven
- Een asbestinventarisatierapport als je meer dan 35 m2 asbest verwijdert of als je asbest verwijdert uit een gebouw dat voor 1994 is gebouwd. Dit rapport moet worden opgesteld door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf
Asbest afvoeren
Verpak het asbest zorgvuldig als je het bij de Milieustraat inlevert. Hiervoor zijn speciale asbestzakken te koop. Sluit de verpakking luchtdicht af met sterke tape.
Asbest laten verwijderen
Wil je meer dan 35m2 asbest verwijderen? Of gaat het om losse buizen of vastgelijmde vloerbedekking? Dan mag je dit niet zelf doen. Je moet dan een speciaal bedrijf inschakelen.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over asbest en asbest verwijderen op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website) en de website van Milieu Centraal. (Deze link gaat naar een andere website)