Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Omgevingsplan

De gemeente regelt in het omgevingsplan waar je mag bouwen en waar je terreinen en gebouwen voor mag gebruiken. Dat werd eerst geregeld in bestemmingsplannen en deze maken nu (tijdelijk tot 2032) deel uit van het omgevingsplan.

Omgevingsplan bekijken

Als je (bouw-)plannen hebt, is het verstandig om na te gaan wat volgens het omgevingsplan mag. Dat kan op het Omgevingsloket (Deze link gaat naar een andere website).

Alle plannen en regels voor een bepaalde locatie vind je in het Omgevingsloket bij ‘Regels op de kaart (Deze link gaat naar een andere website)’. Ook alle eerdere ruimtelijke plannen (zoals bestemmingsplannen). In de instructievideo (Deze link gaat naar een andere website) kun je zien hoe je alle plannen en regels kunt vinden. Je kunt zoeken op een locatie of een document, zoals een ontwerpwijziging die ter inzage ligt.

De Omgevingswet bepaalt wanneer en hoe de gemeente nieuwe ruimtelijke plannen bekend moet maken. Elke wijziging van het omgevingsplan wordt gepubliceerd via www.officielebekendmakingen.nl (Deze link gaat naar een andere website). Op deze pagina kun je filteren in de zoekresultaten, bijvoorbeeld op plansoort.

Een wijziging van het omgevingsplan aanvragen

Het kan zijn dat jouw plan niet mogelijk is binnen het omgevingsplan. We raden je dan aan om een principeverzoek in te dienen, zodat we kunnen bekijken of jouw plan toch mogelijk kan worden gemaakt. Bij een positief principebesluit kun je vervolgens een omgevingsvergunning aanvragen die afwijkt van het omgevingsplan. Ook je kunt ons vragen om het omgevingsplan te wijzigen. Voor elk plan kan die keuze anders zijn. Je vindt meer informatie in ons document ‘Handleiding concrete initiatieven’ dat je bij het team Ruimtelijke Ontwikkeling kunt opvragen via 0485-854000.

Reageren op een wijziging van het omgevingsplan

Bij ‘Regels op de kaart (Deze link gaat naar een andere website)’ kun je zoeken op een locatie of een document, zoals een ontwerpwijziging die ter inzage ligt. Wil je meer weten over de mogelijkheden om op een lopende omgevingsplanprocedure te reageren, zoals zienswijzen, beroep en voorlopige voorzieningen? Bekijk dan de informatie op www.officielebekendmakingen.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Volg de ontwikkelingen in jouw buurt

Snel op de hoogte zijn van ontwikkelingen in jouw buurt? Bomen kappen? Huis verbouwen? Meld je dan aan voor de e-mailservice op www.overheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).