Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Nadeelcompensatie

Nadeelcompensatie (voorheen planschade) is een vergoeding voor schade die ontstaat door een besluit van de gemeente over de omgeving. Bijvoorbeeld bij een rechtstreeks geldende regel in het omgevingsplan of een verleende omgevingsvergunning. Hierdoor kan de waarde van een woning dalen of kan er verlies van inkomen zijn. Bijvoorbeeld als de gemeente vlakbij een woonwijk een winkelcentrum laat bouwen, of wanneer een bedrijf niet meer goed bereikbaar is.

Let op! Voor het aanvragen van een nadeelcompensatie betaal je € 300. De aanvraag wordt door een onafhankelijke commissie beoordeeld. Als jouw aanvraag geldig is, krijg je de € 300 weer terug.

Kosten

Als een verzoek om nadeelcompensatie geldig is, zijn de kosten alleen het eigen risico. Als een verzoek ongeldig is zijn de kosten €300.

Eigen risico

Het eigen risico bij verlies van inkomen is 2% van het inkomen. Bij waardedaling van een eigendom (bijvoorbeeld en huis) is dat 4% van de waarde van het eigendom.

Voorwaarden

Overgangsrecht

Als er een verzoek om planschadevergoeding wordt gedaan binnen 5 jaar na het ingaan van de Omgevingswet geldt volgens het overgangsrecht nog het oude recht.

Aanvragen

Je kunt nadeelcompensatie aanvragen vanaf het moment dat het verlenen of wijzigen van een omgevingsvergunning bekend is gemaakt. Als voor een activiteit geen vergunning nodig is kun je nadeelcompensatie aanvragen als je informatie hebt gekregen over de activiteit, of als er begonnen is met de activiteit.

Aanpak

Vervolg

Meer informatie

Heb je hulp nodig bij het invullen van de aanvraag of vragen over de aanpak? Of wil je weten of er een kans is dat jouw aanvraag wordt geaccepteerd? Wij denken graag mee. Neem dan contact met ons op via 0485-854000 en vraag naar de behandelaar nadeelcompensatie.