Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Afwijken van een omgevingsplan

In het omgevingsplan staat wat er in een bepaald gebied gebouwd mag worden. Het geeft ook aan waarvoor je het gebied en de gebouwen in dat gebied mag gebruiken.

Wil je bouwen of verbouwen? In veel gevallen heb je dan een omgevingsvergunning nodig. Als een plan niet past binnen het omgevingsplan, kun je eigenlijk geen vergunning krijgen. Soms is het toch mogelijk om af te wijken van het omgevingsplan of kunnen we het omgevingsplan aanpassen. Bekijk hieronder de mogelijkheden.

Past jouw plan binnen het omgevingsplan?

Wil je weten waar je mag bouwen of verbouwen en waar je een winkel of horeca mag openen? Wil je een bedrijf starten? Kijk dan op https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/ (Deze link gaat naar een andere website). Daar vind je het omgevingsplan, structuurvisies en algemene regels van gemeenten, provincies en het Rijk.

Principeverzoek

Om te kijken of binnen onze gemeente steun is voor jouw plan, kun je een principeverzoek doen. Gaat het om een plan met veel gevolgen voor jouw woning en alles daaromheen? We moeten dan bij verschillende afdelingen uit laten zoeken of je plan haalbaar is. Zo kunnen we laten weten waarmee je rekening moet houden.

Principeverzoek indienen

Je kunt een principeverzoek online regelen via de vergunningchecker (Deze link gaat naar een andere website). Kies voor "Overige activiteiten". Na het aangeven van de locatie, kies je voor "Principeverzoek indienen". Na de beoordeling van het principeverzoek ontvang je een principebesluit. Hierin leggen we het verdere proces uit en wat je moet doen, inclusief termijnen en kosten.

Participatie nodig?

Heeft jouw plan gevolgen voor mensen in jouw omgeving? Ga dan met hen in gesprek. Bijvoorbeeld jouw buren. Of met anderen die met jouw plannen te maken krijgen, of daar last van kunnen krijgen. Dit noemen we participatie of een omgevingsdialoog. Hoe je dit aanpakt, staat in dit stappenplan participatie (PDF, 414.7 kB) (PDF, 53.5 kB). Het ingevulde stappenplan kun je toevoegen aan jouw principeverzoek.

Kosten

Voor een principeverzoek moet je altijd kosten betalen. Ook als je plan niet mogelijk is. Kijk voor de kosten in de legesverordening.

Meer informatie

Heb je hierboven niet de informatie gevonden die je zocht? Vul dan het formulier verzoek om informatie bouwen en wonen in.