Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Bouwen of verbouwen

Wil je bouwen of verbouwen? Slopen? Een inrit aanleggen? Een boom in je tuin kappen? Of iets anders aan je omgeving veranderen? Mogelijk heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze vraag je aan via het Omgevingsloket Online van de Rijksoverheid.

Kosten

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag omgevingsvergunning moet je kosten betalen. Ook als de vergunning wordt geweigerd. De kosten zijn van verschillende factoren afhankelijk. Een duidelijke prijs kunnen wij hier niet noemen. Ook voor een conceptaanvraag of een principeverzoek moet je kosten betalen. Neem voor vragen over de kosten contact met ons op via 0485-854000.

In de Legesverordening Land van Cuijk (Deze link gaat naar een andere website) vind je een overzicht van alle kosten.

Stap 1: Vergunning nodig of niet

Je kunt zelf beoordelen of de werkzaamheden vergunningsvrij zijn. Hiervoor moet je de vergunningscheck doorlopen op omgevingsloket online (Deze link gaat naar een andere website)

Stap 2: Flitsvergunning

Voor een aantal (bouw)werkzaamheden is alleen een flitsvergunning nodig. Bij een flitsvergunning krijg je binnen twee weken een besluit op je aanvraag om een omgevingsvergunning. Kijk op de pagina flitsvergunning of je plan voldoet aan de voorwaarden van een flitsvergunning.

Welstand

Als je wilt bouwen of verbouwen, dan kan het zijn dat het bouwplan moet voldoen aan welstandseisen. Welstandseisen zijn eisen waaraan het uiterlijk van bouwwerken moet voldoen. In het geval van welstand gaat het erom of het bouwwerk dat je wilt bouwen of plaatsen, in de omgeving past. Wanneer een gebied welstandsvrij is dan zijn er geen welstandseisen.

Kijk voor meer informatie op de pagina Welstand.

Conceptaanvraag

Bij een conceptaanvraag kijken we of bouwplannen passen binnen het bestemmingsplan. Ook kijken we of er welstandseisen gelden. Als er welstandseisen zijn, vragen wij de welstandscommissie één keer om het plan te beoordelen. Zij geven een advies waarmee je rekening kunt houden bij jouw plannen.

Het kan zijn dat jouw plannen helemaal niet passen binnen het bestemmingsplan. Bijvoorbeeld bij de bouw van woningen op landbouwgrond. We adviseren je dan om een principeverzoek te doen. Met een principeverzoek kunnen we beoordelen of jouw plan toch mogelijk is.

Een positieve reactie op een conceptaanvraag wil niet automatisch zeggen dat de aanvraag voor een omgevingsvergunning goedgekeurd wordt. Bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt naar meer onderwerpen gekeken dan alleen welstand en bestemmingsplan.

Als je een conceptaanvraag doet, moet je altijd een duidelijk bouwkundig getekend schetsplan (op schaal) inleveren.

Beoordelen

Als je bij een conceptaanvraag alle gegevens inlevert, met duidelijke details, kunnen we jouw plan beter beoordelen. Na beoordeling laten we weten of jouw plan kans van slagen heeft, en of je nog iets moet aanpassen. Tegen onze beoordeling kun je geen bezwaar maken en niet in beroep gaan. Het is namelijk geen officiële vergunningaanvraag maar een beoordeling van jouw plannen. Wil je deze mogelijkheid wel, dan moet je een officiële vergunningaanvraag doen.

Hoe lang duurt het?

Omdat een conceptaanvraag geen officiële aanvraag is, gelden er geen wettelijke termijnen. De behandeltijd voor iedere conceptaanvraag kan sterk verschillen. Dit hangt af van hoe ingewikkeld een conceptaanvraag is en hoe compleet en netjes je de informatie inlevert.

Valt jouw aanvraag binnen de algemene afwijkingsregels van het bestemmingsplan of is er alleen een Welstandtoets nodig? Dan proberen we de aanvraag binnen 6 tot 10 weken te behandelen. Voor grote en ingewikkelde plannen kan deze periode langer zijn.

Geen conceptaanvraag nodig

Ga je kleine aanpassingen aan een gebouw doen? Zoals bijvoorbeeld een kozijn vernieuwen of een dakkapel plaatsen? Je hoeft dan geen conceptaanvraag te doen. Dit kan vaak zonder vergunning. Als dat niet het geval is, moet je een omgevingsvergunning aanvragen.

Direct regelen (Deze link gaat naar een andere website)

(kies voor overige activiteiten. Geef een locatie aan en kies voor conceptaanvraag)

Bestemmingsplannen bekijken

De gemeente regelt in bestemmingsplannen waar en wat je mag bouwen en waar je terreinen en gebouwen voor mag gebruiken. Heb je (bouw-)plannen controleer dan of deze plannen volgens het bestemmingsplan toegestaan zijn. Een deskundig adviseur kan je hierbij ondersteunen. Hij/zij kan je helpen om jouw aanvraag of principeverzoek verder uit te werken.

Je kunt alle bestemmingsplannen bekijken op Ruimtelijkeplannen.nl (Deze link gaat naar een andere website). De bestemmingsplannen die nog in voorbereiding zijn vind je op de pagina bestemmingsplannen overzicht.

Duurzaam (ver)bouwen

Slim omgaan met energie is goed voor het milieu en je kan er veel geld mee besparen. Daarnaast moeten vanaf 1 januari 2021 alle vergunningsaanvragen voor nieuwbouw voldoen aan de Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG)-eisen. Dit is hét moment om na te denken over slimme duurzame maatregelen voor een gebouw.

Lees op onze pagina energietransitie wat je zelf kan doen.

Meer informatie

Heb je hierboven niet de informatie gevonden die je zocht? Vul dan het formulier verzoek om informatie bouwen en wonen in.

Volg de ontwikkelingen in jouw buurt

Snel op de hoogte zijn van ontwikkelingen in jouw buurt? Meld je dan aan voor de e-mailservice op www.overheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).