Meldingen bij bouwwerkzaamheden
Bij elke bouwfase van de bouw moet je een bouwmelding doen voordat je start met de werkzaamheden. Hiermee laat je de gemeente weten wanneer je begint met een nieuwe fase van de bouw. De toezichthouder van de gemeente geeft dan aan wanneer de bouw het best gecontroleerd kan worden.
Bouwen met een kwaliteitsborger
Heb je een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen gekregen? Volg voordat je begint met bouwen samen met jouw kwaliteitsborger (Deze link gaat naar een andere website) de volgende stappen:
1 Bouwmelding
Doe minimaal 4 weken voordat je gaat bouwen een bouwmelding via het omgevingsloket (DSO) (Deze link gaat naar een andere website). In het DSO kies je bij ‘Mijn activiteiten’ voor ‘Bouwactiviteit (technisch) – Melding (Rijk)’ en vervolgens voor ‘Bouwmelding (risicobeoordeling en borgingsplan)’. Daarbij lever je een risicobeoordeling, borgingsplan, contactgegevens van de kwaliteitsborger en het toegepaste instrument van kwaliteitsborging aan.
De gemeente beoordeelt of jouw bouwmelding compleet is. Een bouwmelding kan je niet aanvullen. Is jouw bouwmelding niet compleet? Dan moet je deze opnieuw doen. Zorg er dus voor dat je de bouwmelding goed controleert voordat je deze verstuurd.
2 Startmelding
Doe minimaal 2 werkdagen voordat je start met bouwen een startmelding via het omgevingsloket (DSO) (Deze link gaat naar een andere website). In het DSO kies je bij ‘Mijn activiteiten’ voor ‘Bouwactiviteit (technisch) – informatie’ en vervolgens voor ‘Start bouwwerkzaamheden’.
Peil en rooilijnen uitzetten
Heb je bouwwerkzaamheden waarbij het peil en rooilijnen uitgezet moeten worden? Maak dan een afspraak met de toezichthouder van afdeling Veiligheid, Toezicht en Handhaving via 0485-854000. Geef het zaaknummer van de vergunning door.
3 Strijdigheid bouwregelgeving
Zijn er in de tussentijd veranderingen gedaan waardoor strijdigheden met de bouwregelgeving niet kunnen worden hersteld? De kwaliteitsborger laat de gemeente weten dat hij geen verklaring meer kan afgeven voor het project via het omgevingsloket (DSO) (Deze link gaat naar een andere website) (Bouwactiviteit (technisch) – Informatie (Rijk) en vervolgens ‘Strijdigheid besluit bouwwerken leefomgeving’.
4 Gereedmelding
Je doet een gereedmelding via het omgevingsloket (DSO) (Deze link gaat naar een andere website) met daarin een verklaring van de kwaliteitsborger en het dossier bevoegd gezag. De gereedmelding gaat over de oplevering en kwaliteit van het bouwwerk.
In het DSO kies je bij ‘Mijn activiteiten’ voor ‘Bouwactiviteit (technisch) – Melding (Rijk)’ en vervolgens voor ‘Gereedmelding (dossier bevoegd gezag)’. Dit doe je op zijn laatst twee weken voordat je het huis of gebouw in gebruik wilt nemen. Dit kan wanneer de kwaliteitsborger klaar is met zijn werk. Een gereedmelding kan niet aangevuld worden. Is jouw melding niet compleet? Dan mag je het huis of gebouw nog niet gebruiken en moet je de melding opnieuw maken.
De gemeente controleert en beoordeelt of jouw gereedmelding compleet is. Je ontvangt binnen twee weken reactie. Zonder tegenbericht mag je het huis of gebouw twee weken na de gereedmelding gebruiken.
5 Beëindiging
Doe binnen 1 werkdag na het einde van de bouw een melding beëindiging van de werkzaamheden via het omgevingsloket (DSO) (Deze link gaat naar een andere website). De beëindiging gaat over het stoppen van de bouwwerkzaamheden.
In het DSO kies je bij ‘Mijn activiteiten’ voor ‘Bouwactiviteit (technisch) – Informatie (Rijk)’ en vervolgens voor ‘Beëindiging bouwwerkzaamheden (datum)’.
Bouwen zonder kwaliteitsborger
Hebt je een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit (omgevingsplan) ontvangen en wil je beginnen? Je moet een bouwmelding doen voordat je begint met de volgende bouwfases
- Bouwwerkzaamheden starten: uitzetten peil en rooilijnen
- Fase grondverbetering: controleren draagkracht van de bodem
- Fase storten beton (vloer en wanden): controle wapening
- Melden dat de bouwwerkzaamheden klaar zijn: oplevering en in gebruik nemen
Een bouwmelding doe je minimaal 2 werkdagen voordat je start met bouwen door een startmelding via het omgevingsloket (DSO) (Deze link gaat naar een andere website). In het DSO kies je bij "Mijn activiteiten" voor "Bouwactiviteit (technisch) – Informatie (Rijk)" en vervolgens voor "Start bouwwerkzaamheden".
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de wetgeving op de pagina Wet kwaliteitsborging bouwen.