Monumenten
Voor het verbouwen, opknappen of slopen van een monument heb je een omgevingsvergunning nodig. Bij monumenten gelden vaak andere regels. Daarom raden wij aan om eerst een conceptaanvraag aan te vragen, voordat je een officiële omgevingsvergunning indient.
Meer informatie over de monumenten is te vinden op www.monumenten.nl (Deze link gaat naar een andere website), de gezamenlijke site van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Subsidie onderhoud gemeentelijk monument
Eigenaren van een gemeentelijk monument kunnen een tegemoetkoming krijgen voor de kosten voor onderhoud. Sinds 1 januari 2024 gelden hiervoor in heel de gemeente dezelfde regels.
Maximale subsidie
Per gemeentelijk monument kan een vergoeding voor 50% van de kosten worden aangevraagd. De maximale vergoeding is €2.500 per vijf jaar. Dit bedrag is nadrukkelijk bedoeld voor onderhoud, en niet voor verbetering van het monument.
Subsidie onderhoud gemeentelijk monument aanvragen
Speciale financiële regelingen
- Nationaal Restauratiefonds (Deze link gaat naar een andere website)
- Belastingdienst (Deze link gaat naar een andere website)
- VSBfonds (Deze link gaat naar een andere website)
- Besluit Rijkssubsidiëring Subsidie Instandhouding Monumenten (BRIM) (Deze link gaat naar een andere website)
- Streekfonds Het Groene Woud (Deze link gaat naar een andere website)
Zonne-energie en monumenten
Op de sites van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) (Deze link gaat naar een andere website) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO (Deze link gaat naar een andere website)) kun je meer informatie vinden over zonne-energie en monumenten, waar je op moet letten en welke duurzame alternatieven er zijn.
Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.
Meer informatie
Mocht je meer informatie willen, vul dan het formulier verzoek om informatie bouwen en wonen in.