Monumenten
Ben je eigenaar van een rijks- of gemeentelijk monument en wil je het monument onderhouden, restaureren of verbouwen? Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden voor subsidie of andere financiële steun.
Subsidieregeling onderhoud gemeentelijke monumenten
Eigenaren van een gemeentelijk monument kunnen een vergoeding krijgen voor de kosten voor het onderhoud. Hiervoor hebben wij de Subsidieregeling Onderhoud Gemeentelijke Monumenten Land van Cuijk 2024 (Deze link gaat naar een andere website).
Voor ieder gemeentelijk monument kun je een vergoeding van 50% van de kosten aanvragen. De maximale vergoeding is €2.500 per vijf jaar. Dit bedrag is alleen voor sober en doelmatig onderhoud, en niet voor verbetering van het monument.
Subsidie onderhoud gemeentelijk monument aanvragen
Monumentenwacht
Monumentenwacht Noord Brabant is een onafhankelijke organisatie met specialisten op het gebied van monumenten. Abonnementhouders bij Monumentenwacht krijgen regelmatig een controle van hun gebouw. Monumentenwacht maakt daarvan een rapport met onderhoudsgebreken en adviezen voor onderhoud.
Ook doen zij kleine reparaties. Hierdoor wordt onderhoud op tijd uitgevoerd en blijven kosten lager. Het is altijd duurder om een gebrek, en vooral de schade die daardoor is ontstaan, achteraf te repareren.
Nationaal Restauratiefonds (NRF)
Het Nationaal Restauratiefonds is een onafhankelijke stichting die leningen geeft aan eigenaren van monumenten voor het opknappen en onderhouden van hun gebouw. Het gaat om rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, beschermde beeldbepalende gebouwen en gebouwen in stads- of dorpsgezichten.
Financiering hangt onder andere af van de situatie van het gebouw, een combinatie met andere regelingen en de financiële situatie van de eigenaar. Medewerkers van het Restauratiefonds kunnen hierover adviseren.
Kijk voor meer informatie op www.restauratiefonds.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim)
Subsidie voor standaard onderhoud van rijksmonumenten die géén woning zijn. Het gaat om sober en doelmatig onderhoud over een periode van 6 jaar, via een instandhoudingsplan. Deze subsidie zorgt ervoor dat eigenaren gepland onderhoud kunnen uitvoeren om zo dure reparaties te voorkomen.
Deze subsidie kan elk jaar aangevraagd worden van 1 februari tot en met 31 maart. Een aanvraag kan digitaal of op papier via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Kijk voor meer informatie op Subsidie instandhouding rijksmonumenten op www.cultureelerfgoed.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Woonhuissubsidie
Subsidie voor eigenaren van rijksmonumenten die een woonfunctie hebben. De subsidie is voor de kosten van onderhoud van het monument die in het vorige jaar zijn gemaakt. Voorbeelden van deze werkzaamheden zijn herstel van de fundering, het vervangen van voeg- of metselwerk aan de gevel of monumentale schilderwerkzaamheden.
De subsidie is 38% van deze kosten. Deze subsidie kan elk jaar aangevraagd worden van 1 maart tot en met 30 april.
Kijk voor meer informatie op Subsidie woonhuismonumenten op www.cultureelerfgoed.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Subsidieregeling herbestemming monumenten
Subsidie voor eigenaren van een gebouw dat niet gemakkelijk een andere bestemming kan krijgen. Zoals een kerk, industriegebouw, school, boerenschuur, klooster of kasteel. De subsidie is voor herbestemming of verduurzamingsonderzoek. De regeling is voor rijks-, provinciale- en gemeentelijke monumenten. En voor gebouwen zonder monumentenstatus die van bijzondere cultuurhistorische waarde zijn.
De herbestemmingssubsidie kun je gebruiken om de mogelijkheden van herbestemming zo breed mogelijk te onderzoeken.
Kijk voor meer informatie op Subsidie herbestemming op www.cultureelerfgoed.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Loket Duurzame Monumenten Noord-Brabant
Loket Duurzame Monumenten is onderdeel van Monumentenwacht Noord-Brabant. Het is voor eigenaren van Brabantse rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. En voor eigenaren van een pand in een Brabants beschermd stads- of dorpsgezicht. Je kunt een vergoeding ontvangen voor het uitvoeren van een onderzoek voor het verduurzamen van een monument. Daarnaast kun je bij een Rijksmonument een vergoeding ontvangen voor een aantal uur gratis begeleiding bij verduurzaming.
Kijk voor meer informatie op duurzamemonumentenbrabant.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Subsidie voor monumenten met een monumentenstatus. De woning moet zelfstandig of als onderdeel van een gebouw staan ingeschreven bij het rijksmonumentenregister, het provinciaal- of gemeentelijk erfgoedregister. Als eigenaar kun je onder voorwaarden subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen, warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.
Kijk voor meer informatie op ISDE voor monumenteigenaren op www.rvo.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Het Brabants Erfgoedfonds
De Brabants Erfgoedfonds-hypotheek is een annuïteitenlening met een lage rente. Ben je eigenaar van een rijksmonument, gemeentelijk monument of van een aangewezen cultuurhistorisch waardevol gebied in de provincie Noord-Brabant? En ga je kosten maken voor het onderhouden, restaureren, verduurzamen of herbestemmen van het pand? Mogelijk kun je dan een Erfgoedfonds-hypotheek aanvragen. De lening kun je ook gebruiken voor klimaat adaptieve maatregelen.
Kijk voor meer informatie op Brabants Erfgoedfonds Restauratiefonds (Deze link gaat naar een andere website)
Meer informatie
Mocht je meer informatie willen, vul dan het formulier verzoek om informatie bouwen en wonen in.