Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Jaarwisseling: Wie bel je waarvoor?

Geplaatst op donderdag 21 december 2023

Om ervoor te zorgen dat 112 bereikbaar blijft voor mensen in een noodsituatie is het goed om te weten wie je waarvoor belt.

Tijdens de vorige jaarwisselingen gingen veel meldingen bij de meldkamer over kleine brandjes op straat of andere zaken die natuurlijk overlast kunnen geven, maar geen acuut (levens)gevaar, schade of letsel opleveren. Kijk hieronder wie je in welke situatie belt. Zo blijft 112 goed bereikbaar.

Wie bel je waarvoor:

• Vuurwerkschade aan of om je huis: dit regel je zelf. Denk aan kleine, tijdelijke, reparaties of contact met je verzekering.
  • Schade aan straatmeubilair in de openbare ruimte: dit meld je bij de gemeente. Denk hierbij aan een kapotte abri, prullenbak of speeltoestel. Het verschilt per gemeente of je dit via een formulier op de website, een app of telefonisch kunt doen.
  • Kleine brand in de vrije omgeving: bij geen spoed, maar toch brandweer ter plaatse nodig bel je 0900-0904. Dit doe je bij kleine brandjes die waarschijnlijk klein blijven en die niet kunnen overslaan naar andere brandbare objecten. Denk bijvoorbeeld aan brand in een vrijstaande prullenbak.
  • Overlast van illegaal vuurwerk en daders bekend: bij geen spoed, maar wel politie nodig, bel 0900-8844.
  • Brand, acuut (levens)gevaar of als je twijfelt: bel 112. De centralist van de meldkamer helpt je verder en stuurt de juiste hulpdiensten jouw kant op.

Op de afbeelding zie je wie je in welke situatie moet bellen tijdens de jaarwisseling