Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Regelingen en subsidies natuur en landschap

Heb je een tuin, erf, of grond in het buitengebied? Op deze pagina vind je regelingen en subsidies om de natuur een handje te helpen.

Voor alle inwoners

Maatregelen voor bijen en zweefvliegen

In het voorjaar hebben we vaak een actie waarbij je gratis een zakje bloemzaadjes kunt krijgen. Want met meer bloemen help je onze bijen! Houd daarvoor onze sociale media in de gaten.

Of krijg tips en advies over geschikte planten voor wilde bijen en zweefvliegen (Deze link gaat naar een andere website).

Een groenere en waterrijke buurt

Natuurverenigingen, stichtingen en zzp'ers kunnen subsidie van de provincie krijgen voor projecten om buurten groener en beter bestand tegen extreem weer te maken. Bijvoorbeeld sedumdaken, groene schoolpleinen en voedselbossen. Bekijk de voorwaarden en het aanvraagformulier (Deze link gaat naar een andere website).

Meer dieren en vogels rondom je erf

Wil je dieren en vogels rondom jouw erf helpen, zoals de zwaluw, mus, uil en vleermuis? Dan is het project ErvenPlus van Brabants Landschap (Deze link gaat naar een andere website) echt iets voor jou. Check of er in jouw gebied nog budget is. In onze gemeente is dit helaas alleen voor adressen in de voormalige gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis. Er is jaarlijks een vast bedrag beschikbaar en op is op!

Maatregelen voor meer verschillende dieren en planten

Leg jij bijvoorbeeld een insectenhotel, poel of houtwallen aan? Dan kun je subsidie biodiversiteit van Waterschap Aa en Maas (Deze link gaat naar een andere website) krijgen.

Nieuwe natuur

Groen Ontwikkelfonds Brabant (Deze link gaat naar een andere website) helpt bij het aanleggen van nieuwe natuur. Met geld, grond én kennis.

Meer acties

Op de pagina Klimaatbestendig Land van Cuijk vind je nog meer acties. Bijvoorbeeld voor groene tuinen, schoolpleinen of bedrijventerreinen.

Voor grondeigenaren

Maak jouw erf groener en mooier

Wil je jouw erf mooier maken én goed doen voor de natuur? Dat kan! In Brabant zijn er verschillende regelingen die je helpen om jouw erf groener, duurzamer en fijner te maken. Hieronder lees je wat er mogelijk is.

De Stimuleringsregeling Landschap (STILA) (Deze link gaat naar een andere website)is een vergoeding voor grondeigenaren. Voor het maken en onderhouden van het landschap, waterelementen en wandelpaden over boerenland. De gemeente vergoedt de helft van deze kosten.

Met ErvenPlus kun je jouw erf natuurlijker maken. Denk aan het planten van bomen en struiken, of het plaatsen van nestkasten voor vogels en vleermuizen. Zo help je dieren en planten in jouw omgeving. De provincie en gemeenten werken samen aan dit project. Je kunt een aanvraag doen via het Groenloket van Brabants Landschap (Deze link gaat naar een andere website).

Een Erfparadijs is een erf waar de natuur welkom is. Wil jij ook een gezellig erf met bloemen, vogels en vlinders? Erfparadijzen (Deze link gaat naar een andere website) helpt je om jouw erf groener en duurzamer te maken. Zo geniet jij meer van je erf én help je de natuur.

Je kunt subsidie krijgen (Deze link gaat naar een andere website) voor het aanleggen van landschapselementen, zoals een houtwal, poel of heg. Ook kun je oude elementen herstellen, zoals een knotboom of een historische muur. Let op: dit geldt niet voor percelen die in het Natuurnetwerk Nederland liggen.

Voor agrariërs

Groene subsidies en regelingen in Brabant

Wil je jouw erf, landbouwgrond of landschap groener maken? In Brabant zijn er verschillende regelingen die je kunnen helpen. Hieronder lees je wat er mogelijk is.

Natuurinclusieve landbouw

Bij natuurinclusieve landbouw verbouw je voedsel en gewassen met extra aandacht voor milieu, natuur en landschap. Bijvoorbeeld door minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Of meer ruimte te geven aan planten en dieren.

De Provincie Noord-Brabant helpt veehouders om de stap te maken van gangbare landbouw naar natuurinclusieve landbouw (Deze link gaat naar een andere website). Met informatie, financiële steun en hulp bij het schrijven van een plan.

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor financiële steun van de provincie? Dan kun je financiële steun van ons aanvragen. Onze gemeente geeft veel meer ruimte aan natuurinclusieve landbouw dan in het verleden.

We geven aantrekkelijke kortingen op het pachten van agrarische percelen als je deze op een natuurinclusieve manier beheert. Kijk hiervoor op onze pagina over korte termijn pacht.

Agrarisch natuurbeheer

Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) (Deze link gaat naar een andere website) heeft een subsidie voor agrarische samenwerkingen. Hiermee beschermen en verbeteren landbouwers de omgeving van dieren, werken ze aan de kwaliteit van het water en dragen ze bij aan klimaatdoelen. Bekijk hier de beheerpakketten voor agrarisch natuurbeheer (Deze link gaat naar een andere website).

Agrarisch waterbeheer

Kijk op de website van Waterschap Aa en Maas (Deze link gaat naar een andere website) voor meer informatie over waterbeheer voor agrariërs.

Natuurnetwerk Brabant (NNB)

Met deze regeling kun je landbouwgrond omzetten naar natuur. Je krijgt subsidie voor:

De waarde van de grond wordt bepaald met een taxatie. Je moet een projectplan maken en via de notaris vastleggen dat de natuurfunctie blijvend is. Voor het beheer kun je de Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) (Deze link gaat naar een andere website) subsidie aanvragen via het Groen Ontwikkelfonds Brabant (Deze link gaat naar een andere website). Op een speciale kaart (Deze link gaat naar een andere website) zie je waar dit mogelijk is.

Ecologische Verbindingszones (EVZ)

Deze zones verbinden natuurgebieden met elkaar. Zo kunnen dieren zich beter verplaatsen. Je kunt landbouwgrond omzetten naar natuur en subsidie krijgen voor:

De waardevermindering van de grond wordt deels vergoed (bijvoorbeeld 75% of 85%). Voor het beheer is er geen subsidie. Aanvragen doe je via het Groen Ontwikkelfonds Brabant (Deze link gaat naar een andere website). Op een aparte kaart (Deze link gaat naar een andere website)zie je waar dit mogelijk is.

STILA – Stimuleringsregeling Landschap

Met STILA kun je landschapselementen aanleggen of beheren, zoals:

Je krijgt subsidie voor aanleg, grond en beheer. De regeling is vrijwillig en bedoeld voor grondeigenaren buiten de bebouwde kom. Aanvragen kan via het Groenloket van Brabants Landschap (Deze link gaat naar een andere website) of via veldcoördinator Rik Bijvelds. De vergoeding is meestal 100%.

ErvenPlus

ErvenPlus helpt je om je erf groener en natuurlijker te maken. Denk aan:

Het doel is om het leefgebied van dieren rond erven te verbeteren. De regeling is in samenwerking met de provincie en gemeenten. Aanvragen doe je via het Groenloket van Brabants Landschap (Deze link gaat naar een andere website).

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)

Deze regeling (Deze link gaat naar een andere website) is voor boeren die natuur willen beheren op hun land. Het gaat om leefgebieden van soorten. Je vraagt de subsidie aan via een collectief, zoals:

De regeling sluit aan bij de Europese landbouwsubsidies (GLB).

Brabant Behaagt (pilotproject)

Binnenkort start Brabant Behaagt. Dit project helpt boeren om landschapselementen terug te brengen, zoals heggen of houtwallen. Er komt een ‘instrumentenkoffer’ met ideeën en hulpmiddelen. Het doel is een vergoeding voor beheer van 30 jaar (nu is dat 6 jaar). Meer informatie volgt.

Boscompensatie buiten het Natuurnetwerk

Wil je nieuw bos aanleggen buiten het Natuurnetwerk? Dan kun je subsidie krijgen voor:

Je krijgt geen subsidie voor beheer. De aanvraag loopt via de provincie. (Deze link gaat naar een andere website) Je hebt een projectplan nodig en moet de natuurfunctie vastleggen via de notaris.

SNL – Subsidiestelsel Natuur en Landschap

Met SNL krijg je subsidie voor het beheer van natuur binnen het Natuurnetwerk Brabant. Dit geldt voor:

Je vraagt de subsidie aan via natuurcollectieven zoals Bosgroep Zuid (Deze link gaat naar een andere website) of Natuurcollectief Brabant (Deze link gaat naar een andere website).

Kavelruil via de gemeente

Bij kavelruil ruil je grond met anderen. Zo kunnen natuurgebieden beter op elkaar aansluiten. De waarde van de grond wordt bepaald met een taxatie. De gemeente begeleidt dit samen met natuurorganisaties. Het helpt bij het realiseren van natuurprojecten, zoals verbindingen tussen oost en west (Deze link gaat naar een andere website).

Landschapselementen en cultuurhistorie

Je kunt subsidie krijgen voor:

Let op: dit geldt niet voor gronden binnen het Natuurnetwerk.

Vragen?

Voorbeeld ontwikkeling natte natuur

Foto: Waterschap Aa en Maas

Voor verenigingen

Verenigingen en stichtingen uit onze gemeente die elk jaar activiteiten organiseren voor het onderhouden, herstellen of ontwikkelen van de natuur en biodiversiteit. Hiervoor hebben we Subsidie natuur en biodiversiteit beschikbaar.

Contact

Neem als je vragen hebt gerust contact op met de organisatie die de regeling uitvoert. Als je vragen hebt over de STILA of ANLb, kun je contact opnemen met veldcoördinator Martien Vinken van Brabants Landschap via info@martienvinken.nl.