Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Klimaatbestendig Land van Cuijk

Logo van het project Klimaat Proof

Klimaatbestendig betekent eigenlijk: “klaar zijn voor veranderingen in het klimaat”. Want ons klimaat verandert. Dat is duidelijk.

Extreem weer

Het wordt vaker erg warm en we krijgen steeds meer te maken met extreem weer zoals hevige regenbuien, langdurige droogte en stormen. Ook de Maas overstroomt de laatste jaren vaker.

Maatregelen

In het Land van Cuijk wordt hard gewerkt aan maatregelen om overlast door klimaatverandering te voorkomen. Dit doen we door tuinen, schoolpleinen en bedrijventerreinen groener te maken. We zorgen ook voor meer opvang van regenwater.

Samenwerken

We werken hierbij samen met waterschap Aa en Maas. Samen maken wij het Land van Cuijk klimaatproof. Wil jij weten waar we aan werken?

Projectfilm

Bekijk op YouTube een filmpje (Deze link gaat naar een andere website) over hoe er wordt gewerkt aan een klimaatbestendig Land van Cuijk.

Acties om je tuin te vergroenen

Een groene (voor)tuin is gezelliger, meer natuur en minder regenwateroverlast

In een groene tuin is meer ruimte voor natuur (denk aan vogels en insecten) en regenwater kan sneller en beter weg. Ook zorgt groen in de zomer voor minder hitte. Voor meer tips kijk op www.fijninbrabant.nl (Deze link gaat naar een andere website)

Doe mee met jouw straat

Medewerkers en bestuurders van de gemeente Land van Cuijk, waterschap Aa en Maas, woningcorporatie Mooiland en Sociom helpen bewoners bij de acties om hun tuin te vergroenen. Dat zorgt voor extra hulp. Ook een lokale hovenier helpt mee. Zo worden goede adviezen gegeven over de indeling van de tuinen. Er wordt ook gezorgd voor een aanhangwagen (voor het wegbrengen van tegels en tuinafval), koffie en thee. Na afloop van het werk kletsten we met buurtbewoners gezellig na en bekijken we elkaars tuinen.

Meld je nu aan! We helpen graag

We willen graag meer straten in het Land van Cuijk helpen om voortuinen groener te maken. Wil jij samen met je eigen buurt aan het werk? Verzamel dan alle bewoners uit je straat en meld je aan via landvancuijk@fijninbrabant.nl. De organisatie neemt dan contact met jullie op.

Iemand zet plantjes in de grond in een tuin.

Groenblauwe schoolpleinen

Waarom werk maken van een groen schoolplein?

Meer groen op een schoolplein zorgt voor een gezonde en natuurlijke omgeving. Het nodigt kinderen uit om meer te bewegen en te spelen en zorgt voor meer ontspanning. Er is meer schaduw en daardoor is het dus koeler. Regenwater kan na een regenbui beter weglopen. Dit maakt een plein klimaatbestendiger.

De afgelopen jaren zijn al een aantal schoolpleinen in het Land van Cuijk groener gemaakt. Maar we hebben grote plannen, daarom doen we veel moeite om meer scholen te bereiken en ze te helpen bij het vergroenen van hun schoolplein. Hiervoor is subsidie van de provincie Noord-Brabant beschikbaar.

Vragen

Heb jij vragen over een groener schoolplein of wil je hier ook werk van maken? Neem dan contact op met Gisela Berkers via gisela.berkers@landvancuijk.nl.

Wist je dat

90% van de scholen aangeeft dat een groener schoolplein leidt tot meer buiten leren en spelen en dat er 60% meer insecten zijn. Er is 50% minder wateroverlast en 45% meer schaduw op een groen schoolplein. Bovendien leidt het tot meer bewegen (bij 86% van de kinderen). De moeite waard om een schoolplein te vergroenen! Voor de toekomst van onze kinderen en regio.

Filmpje

Wil jij zien hoe een groenblauw schoolplein er uit ziet, wat de kinderen en scholen er van vinden, welke voordelen een groenblauw schoolplein heeft en hoe dit aangepakt wordt? Bekijk dan het filmpje Land van Cuijk Klimaatproof Groene schoolpleinen op YouTube (Deze link gaat naar een andere website).

Kinderen helpen mee om meer groen op een schoolplein te zetten.