Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Energie besparen

Energie besparen is steeds harder nodig. De belangrijkste manieren om energie te besparen, zijn het isoleren van een woning, het gebruik van energiezuinige apparaten en het bewust omgaan met energie. Daar wil de gemeente je graag bij helpen. Voor huurders van een woning bieden we interessante acties aan om te besparen op energie. We doen dat in samenwerking met de woningcorporaties.

Energielabel C voor kantoorpanden

Met ingang van 1 januari 2023 moeten alle kantoren energiezuinig zijn en minimaal beschikken over energielabel C. Kantoren die na 1 januari 2023 niet in het bezit zijn van minimaal label C, mogen vanaf die datum niet meer als kantoor worden gebruikt of verhuurd. Het is dus belangrijk om dit jaar maatregelen te nemen om het pand te verduurzamen! Ook kun je hiermee energie besparen.

Welke kantoren moeten voldoen aan minimaal label C

Het gaat om kantoren met een gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties van 50% of meer van de totale oppervlakte. Het gaat ook om kantoren met een oppervlakte aan kantoorfuncties (en nevenfuncties) groter dan 100 vierkante meter. Deze verplichting is terug te vinden in het Bouwbesluit 2012.

Energieadvies

Verduurzamen van een kantoorpand blijkt vaak eenvoudiger dan gedacht. Wil je  verduurzamen, maar weet je niet waar te beginnen? Laat voor je pand een energieadvies opstellen. In zo’n adviesrapport staan verduurzamingsadviezen om energie te besparen, energie op te wekken en aardgasloos of energieneutraal te worden.

Subsidie

De subsidie verduurzaming MKB (SVM) helpt je om een adviseur in te huren voor een energieadvies op maat. Én voor ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dit advies. Raadpleeg voor meer informatie over subsidies de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. (Deze link gaat naar een andere website)

Energie bespaaractie huurders

Voor particuliere huurders en huurders van de woningcorporaties Mooiland en Wonen Vierlingsbeek is een mooi aanbod samengesteld waarvan je gratis gebruik kunt maken. Je kunt kiezen uit:

Aanmelden kan via www.brabantwoontslim.nl (Deze link gaat naar een andere website). De energiebespaaracties voor huurders lopen nog tot 1 juni 2022.

Cadeaubonactie voor huurders

Huurders in de gemeente Land van Cuijk hebben een brief ontvangen over een cadeaubonactie waarmee ze kleine energiebesparende maatregelen kunnen bestellen. Deze actie geldt zowel voor huurders bij een corporatie als inwoners die huren bij een particuliere verhuurder. Huurders in de gemeente Land van Cuijk kunnen een gratis cadeaubon van € 45,- aanvragen bij het Regionaal Energie Loket. De aanvragen worden toegekend zolang er budget is: op = op.

Op dit moment is er nog budget, dus huurders kunnen nog een cadeaubon aanvragen via regionaalenergieloket.nl (Deze link gaat naar een andere website). Deze cadeaubon is in te wisselen voor kleine energiebesparende producten. Inwoners waarbij het digitaal aanvragen niet lukt, kunnen bellen met: Telefoonnummer: 0485-854000. We doen dan voor hen de aanvraag, zolang de voorraad strekt.

Heb je vragen over deze actie voor huurders? Mail dan naar cadeaubon@regionaalenergieloket.nl of bel 088 – 5254110 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, best bereikbaar in de ochtend).

Woningeigenaren

De Rijksoverheid heeft in 2021 de aanvragen toegekend voor cadeaubonnenacties voor huurders en woningeigenaren van de vijf voormalige gemeenten in het Land van Cuijk. Het gaat hier om een apart budget voor huurders en een apart budget voor woningeigenaren.

Het budget voor woningeigenaren is al uitgegeven tijdens eerdere acties. Woningeigenaren die een cadeaubon aanvragen, krijgen bericht van het Regionaal Energieloket dat ze op een wachtlijst komen te staan. Als er budget vrij komt omdat bonnen niet worden verzilverd, krijgt een aantal deelnemers op de wachtlijst alsnog een bon aangeboden.

Collectieve advies en inkoopactie voor woningeigenaren

De collectieve inkoopactie op zonnepanelen, diverse vormen van isolatie en goedkoper verwarmen is afgelopen. Deze actie liep tot eind 2021. Aanvragen die vóór 1 januari 2022 bij Winst uit je Woning zijn binnengekomen, zijn reeds in behandeling genomen.

Energiespreekuur in de bibliotheek

Ze zijn er weer: de fysieke spreekuren in de bibliotheken van Boxmeer, Cuijk, Mill, Grave en Sint Anthonis. Elke week wel ergens in het Land van Cuijk. Wil je weten hoe je je huis kunt verduurzamen of heb je een vraag over financieringsmogelijkheden? Maak dan een afspraak met een energieadviseur van ons energieloket Brabantwoontslim.nl (Deze link gaat naar een andere website).  Daarnaast blijft het mogelijk ook online een gesprek in te plannen met een energieadviseur.

Duurzaamheidslening

Je kunt via de gemeente geld lenen om jouw woning energiezuinig(er) te maken. Met deze duurzaamheidslening kun je snel aan de slag om je woning te isoleren of op een andere manier te verduurzamen. Als woningeigenaar/bewoner van een bestaande woning, kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor allerlei energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Kijk op de pagina duurzaamheidslening voor meer informatie hierover.
 

Veelgestelde vragen over energiebesparen