Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Energie besparen

Energie besparen is steeds harder nodig. De belangrijkste manieren om energie te besparen, zijn het isoleren van je woning, het gebruik van energiezuinige apparaten en het bewust omgaan met energie. Daar willen wij je graag bij helpen. 

Of je huurder bent of eigenaar, begin bij het digitale energieloket Brabantwoontslim (Deze link gaat naar een andere website). Hier kun je terecht met vragen over energiebesparing of persoonlijk advies over het energiezuinig maken van jouw woning. Dit onafhankelijke advies is meestal gratis. Soms betaal je een kleine bijdrage.

Huurders

Huurders van woningen kunnen een afspraak maken met een energiebespaarcoach. In de gemeente Land van Cuijk komen getrainde vrijwilligers bij je thuis voor een advies op maat. In dit bezoek gaat het over kleine energiebesparende maatregelen en soms het aanpassen van gewoonten om energie te besparen. Samen met jou kijkt de coach naar dingen die jij als bewoner zelf kan doen om minder gas en stroom te gebruiken.

Onze energiebespaarcoaches kun je ook uitnodigen voor een groepsbijeenkomst. Dan krijgen krijg je met meer mensen samen een heel praktische workshop of een voorlichtingsbijeenkomst over energie besparen.

Vraag nu een gesprek aan met één van onze getrainde energie-bespaar-coaches (Deze link gaat naar een andere website). Dit kost je niets.

Ook huiseigenaren kunnen een afspraak met een energiebespaarcoach aanvragen, of bij een workshop energie besparen zijn. Let op! Een energiebespaarcoach heeft het niet over de grotere maatregelen om je huis te verduurzamen.

Woningeigenaren

Energieloket Brabant Woont Slim

Wil jij je huis verduurzamen, maar weet je niet waar te beginnen? Of hoe dit te financieren? Of ben je op zoek naar het laatste nieuws over energie besparen en/of verduurzamen? Kijk dan eens op ons digitale energieloket Brabant Woont Slim (Deze link gaat naar een andere website).

Op deze plek kun je bijvoorbeeld:

Energiecafé over het verduurzamen van jouw woning

Tijdens een energiecafé vertelt een onafhankelijk adviseur met welke maatregelen je jouw huis kunt verduurzamen en zo elektriciteit, gas en geld kunt besparen. Je krijgt inzicht in de verschillende stappen naar een energie neutrale en aardgasvrije woning. Antwoorden op allerlei verduurzamingsvragen komen aan bod:

Er zijn medewerkers van de gemeente Land van Cuijk aanwezig voor jouw vragen over de financieringsmogelijkheden van jouw plannen. Je kunt vragen stellen en ervaringen met elkaar delen. De energiecafés worden georganiseerd met de dorps- en wijkraden. Ze zijn bedoeld voor huiseigenaren.

Duurzaam Wonen advies

Wil je graag een onafhankelijk energieadviseur bij jou thuis langs laten komen voor een advies-op-maat? Dat kan! Je vraagt hem eenvoudig aan via Duurzaam Wonen Advies (Deze link gaat naar een andere website). De energieadviseur bekijkt jouw woonsituatie en geeft je inzicht in de stappen die je kunt zetten om jouw huis te verduurzamen. Je ontvangt na afloop een adviesrapport waarin je het stappenplan voor het verduurzamen van jouw huis terug kunt lezen. Aan dit gesprek zijn kosten verbonden. Dit adviesgesprek kost meestal € 395,-. Er geldt een meerprijs van € 65,- bij:

Duurzaamheidslening

Je kunt via de gemeente geld lenen om jouw woning energiezuinig(er) te maken. Met deze duurzaamheidslening kun je snel aan de slag om je woning te isoleren, of op een andere manier te verduurzamen. Als eigenaar/bewoner van een bestaande woning, kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor allerlei energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Kijk op de pagina duurzaamheidslening voor meer informatie.

Bedrijven en accommodaties

Maak je je als ondernemer zorgen over de hoge energiekosten? Of wil je meer weten over de mogelijkheden om energie te besparen? Bekijk dan de pagina hulp voor ondernemers.

Zakelijk Energieloket

Bij bedrijven en accommodaties speelt verduurzamen een steeds grotere rol. Bedrijven moeten bijvoorbeeld steeds meer aan wet- en regelgeving voldoen rondom duurzaamheid. Duurzame bedrijfsvoering draagt ook bij aan een toekomstbestendige organisatie. Daarnaast levert het besparen van energie vaak financieel voordeel op.

Het zakelijk energieloket ondersteunt ondernemers en exploitanten van accommodaties bij het maken van de juiste afwegingen rondom energiebesparing. Op het zakelijk energieloket van het Land van Cuijk (Deze link gaat naar een andere website) staat per sector informatie over energiebesparende maatregelen. Ook informatie over subsidies, financieringsmogelijkheden en wet- en regelgeving. Per thema staan overzichten van de partijen waar je terecht kunt voor maatwerkadvies en ondersteuning bij de uitvoering. Telefonisch of per mail contact opnemen is mogelijk.


Interne contactpersonen:

• Mark van Lankveldt: 06-2266477 (MKB)
• Monique Schaap: 06-46632034 (centrum, retail, horeca, ZZP en starters)
• Martien van den Hoven: 06-12437633 (buitengebied, agrarische sector en recreatie en toerisme)
• Antoine Eijkens: 06-11889267 (industrieterreinen)
• Team Vastgoed: vastgoed@landvancuijk.nl (accommodaties)
• Anke van der Hulst: 06-28889729 (energie en duurzaamheid)

Veelgestelde vragen over energie besparen

Bekijk hier de veelgestelde vragen over energie besparen.

Nieuwsbrief over duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in ons dagelijkse leven. Bijvoorbeeld door de hoge energieprijzen en de gevolgen van de langdurige droogte. We werken aan 4 onderwerpen voor duurzaamheid. Aardgasvrij, opwek duurzame elektriciteit, besparing en klimaatadaptatie.

In de digitale nieuwsbrief Energiek lees je meer over de laatste ontwikkelingen op deze gebieden in het Land van Cuijk. Deze nieuwsbrief verschijnt elke 6 tot 8 weken. Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief Energiek (Deze link gaat naar een andere website).