Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Duurzaamheidslening

Je kunt via de gemeente geld lenen om jouw woning energiezuinig(er) te maken. Dit is de Duurzaamheidslening. Als woningeigenaar/bewoner van een bestaande woning, kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen om de woonlasten te verlagen, het wooncomfort te verhogen en het huis energiezuiniger te maken. Zo kun je een duurzaamheidslening aanvragen voor allerlei energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.

Nodig

Houd rekening met het volgende:

Mede aanvrager

Als er een mede-aanvrager is moet hij/zij de aanvraag van de duurzaamheidslening ook ondertekenen. Dat kan door hier het formulier medeondertekening (PDF, 104.2 kB) te downloaden, dit te tekenen en bij de aanvraag weer te uploaden als bijlage.

Let op

Zonder digitale handtekening van de (mede-)eigenaar kan de aanvraag niet in behandeling worden genomen.

Over de lening

De lening is een zogenaamd “revolving fund.” Dit betekent dat je leent uit, en aflost in hetzelfde fonds, waardoor het fonds blijft bestaan en een andere eigenaar-bewoner in de toekomst gebruik kan maken van dezelfde lening.

Je kunt kiezen uit een drietal leningen.

Overzicht voorwaarden duurzaamheidslening
Titel Duurzaamheidslening Consumptief Duurzaamheidslening hypothecair Verzilverlening
Voor wie Eigenaar-bewoner en huurder Eigenaar-bewoner of rechtspersoon Eigenaar-bewoner
Leeftijdseisen Maximumleeftijd: Jonger dan 76 jaar Geen maximum leeftijd Minimaal 10 jaar  voor wettelijke AOW-leeftijd. Geen maximumleeftijd. Bij 2 aanvragers geldt dit voor beiden.
Hoogte lening maximaal € 25.000,- € 25.000,- € 25.000,-
Rente Vast Vast 40 jaar vast
Aflossing Annuïteit Annuïteit Bij verkoop woning of bij overlijden van de langstlevende schuldenaar
Hoogte maandbedrag looptijd Gelijk Gelijk €0,00. De schuld loopt maandelijks op.
Actueel rente% Gemeente bepaald. Richtlijn rente duurzaam thuislening  (Deze link gaat naar een andere website) Gemeente bepaald. Richtlijn rente duurzaam thuislening (Deze link gaat naar een andere website). www.svn.nl/rentetarieven Verzilverlening (Deze link gaat naar een andere website)
Looptijd lening tot € 7.500,- max. 10 jaar 
vanaf € 7.500,- max.15 jaar
Max.15 jaar Tot verkoop woning of bij overlijden van de langstlevende schuldenaar
Boetevrij aflossen Altijd, met minimum van € 250,00 Altijd, met minimum van € 250,00 Altijd, met minimum van € 250,00
Lening afgelost Zonder extra aflossing: aan einde looptijd Zonder extra aflossing: aan einde looptijd Bij verkoop woning of bij overlijden van de langstlevende schuldenaar
Wel/geen bouwdepot Wel Wel Wel
Zekerheid nodig Geen Hypothecair Hypothecair
Afspraken vastgelegd in Overeenkomst Hypotheekakte Hypotheekakte
Extra kosten Geen
  • SVn € 850,00
  • Notariskosten (opstellen hypotheekakte)
  • Eventuele taxatiekosten
  • Eventuele kosten voor financieel advies
  • SVn € 500,00
  • Notariskosten  (opstellen hypotheekakte)
  • Eventuele taxatiekosten
  • Eventuele kosten voor financieel advies

 

Let op

het betreft een lening en geen subsidie. Als je het geld zelf voorradig hebt, is het veelal voordeliger om de energiebesparende maatregelen zelf te betalen.

Regeling van vóór 1 januari 2022

De vijf oude gemeenten kenden ook een duurzaamheidslening. Voor de inwoners die van de oude regeling gebruik hebben gemaakt verandert er niets. Er waren kleine verschillen tussen de duurzaamheidsleningen van de oude gemeenten. De nieuwe gemeente Land van Cuijk kent één duurzaamheidslening, die een combinatie is van de oude regelingen. Als je vragen hebt over wat er nu anders is, neem dan contact met ons op.

Duurzame maatregelen

Je kunt voor de volgende duurzame maatregelen een lening afsluiten:

Voorwaarden

Hoe werkt het

De gemeente Land van Cuijk werkt samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). Financiële vragen over de duurzaamheidslening kun je stellen aan Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn), telefoon 088-2539400 of e-mail info@svn.nl.

Informatie en advies via Brabant Woont Slim

Wil je meer informatie en advies over bijvoorbeeld subsidies, welke duurzaamheidsmaatregel het beste bij jou past en hoe je je huis aardgasvrij kan maken? Je kan vrijblijvend terecht bij Energieloket Brabant Woont Slim (Deze link gaat naar een andere website).

Meer informatie

Neem bij vragen over de duurzaamheidslening contact op met de gemeente Land van Cuijk via 0485-854000 of via email gemeente@landvancuijk.nl.