Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Energiebesparing - Veelgestelde vragen

Hieronder staan de belangrijkste vragen en antwoorden over energie besparen op een rij.

Ik wil energie besparen, waar begin ik?

Je start door gegevens te verzamelen over je gas-en elektriciteitsverbruik, bouwjaar woning, het aantal m2 woonoppervlakte en duurzaamheidsmaatregelen die je al eerder (tijdstip) hebt uitgevoerd. Maak een overzicht van zaken waar je onderhoud of vervanging verwacht.

Welke concrete maatregelen kan ik nemen om energie te besparen?

Kleine, snel uit te voeren, maatregelen zijn kierdichting, een besparende douchekop, radiatorfolie, het waterzijdig inregelen van je CV en LED verlichting. Grote maatregelen zijn Gevel, raam-, dak en vloerisolatie en het leggen van zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler.

Hoe weet ik of mijn energieverbruik hoog of laag is?

Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.239 kubieke meter (m3) gas en 2.741 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Met een energieverbruiksmanager krijg je meer inzicht in je energieverbruik. Je kunt iedere dag (of zelfs elk moment) zien wat je gas-en stroomverbruik is. De besparing die je met een energieverbruiksmanager behaalt, is afhankelijk van je huidige verbruik, je motivatie en het soort verbruiksmanager. Je ziet het effect van dingen die je doet om te besparen, je eindafrekening is geen verrassing meer en de opbrengst van zonnepanelen kun je goed bijhouden. Zo krijg je grip op je energierekening.

Waar vind ik een betrouwbare, onafhankelijke adviseur?

Via Brabantwoonslim.nl kun je een gratis spreekuur inplannen (Deze link gaat naar een andere website) met een onafhankelijk adviseur. Brabant Woont Slim kan je ook telefonisch adviseren en jouw vragen beantwoorden.

Kom ik in aanmerking voor subsidies?

Op www.brabantwoontslim.nl (Deze link gaat naar een andere website) staan alle mogelijkheden voor subsidies en financiering op een rij.

Kan ik geld lenen om te verduurzamen?

Je kan bij de gemeente een duurzaamheidslening aanvragen voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen. Er zijn ook andere aanbieders van leningen en hypotheken, waarbij je voor energiebesparende maatregelen (onder bepaalde voorwaarden) extra mag lenen.

Waar vind ik een betrouwbare leverancier van duurzaamheidsmaatregelen?

Voor isolatie en zonnepanelen kan Brabant Woont Slim tot 3 verschillende offertes voor je vergelijken. In een overzicht worden de plus-en minpunten van iedere aanbieder weergegeven. De kosten hiervoor bedragen € 65,-. Voor een ander onderwerp word je in contact gebracht met een onafhankelijk specialist. Op Brabantwoontslim.nl staan gespecialiseerde bedrijven uit onze regio (Deze link gaat naar een andere website) die zich richten op het verduurzamen van woningen.

Welk stappenplan om te verduurzamen past bij mij(n woning)?

Het stappenplan is afhankelijk van je eigen wensen en de leeftijd van je woning. Vragen over energie besparen in je woning? Kijk dan op Brabantwoontslim.nl voor advies om jouw woning te verduurzamen (Deze link gaat naar een andere website). De website brabantwoontslim.nl/land-van-cuijk (Deze link gaat naar een andere website) biedt veel informatie over slimme investeringen, subsidies en regelingen. Daarnaast vind je er allerlei handige adviezen, tips en online hulpmiddelen om geld en energie te besparen.

Heb je een huurhuis? Stel je vragen over verduurzamen dan aan je woningcoöperatie mooiland.nl (Deze link gaat naar een andere website) of wonenvierlingsbeek.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Wat zijn de belangrijkste stroomvreters in huis?

De top 5 stroomvreters zijn:

  1. Verlichting –wanneer je de gloeilampen nog niet hebt vervangen voor zuinige spaar-of led lampen is verlichting de grootste stroomslurper in huis
  2. Wasdrogers gebruiken veel stroom. Maak dus zoveel mogelijk gebruik van een waslijn of droogrek, zeker met mooi weer
  3. Koelvriescombinatie: Ook één van de grotere stroomverbruikers in huis; de koelkast, vriezer of koelvriescombinatie. Deze apparaten staan het hele jaar door aan. Let dus goed op het energielabel van jouw koelkast! Dat oude, tweede exemplaar in de schuur die je eigenlijk niet echt nodig hebt kun je beter wegdoen
  4. Verwarmingsketel: De verwarmingsketel verbruikt naast gas ook stroom Let bij de aanschaf van een nieuwe ketel dus niet alleen op het gas-, maar ook op het stroomverbruik
  5. Vaatwasmachine: Een gemiddelde vaatwasmachine kost €60 per jaar aan stroom. Afwassen met de hand (in een teiltje!) is nog altijd de zuinigste optie. Maak je gebruik van een vaatwasmachine, gebruik dan de eco-stand (scheelt een kwart aan stroom) en spoel je afwas niet voor

Andere apparaten die nog veel meer stroom verbruiken dan bovenstaande vijf zijn bijvoorbeeld een hottub, waterbed of een vijverpomp.

Wat zijn de belangrijkste gasvreters in huis?

75 % van het totale gasverbruik komt door de verwarming van het huis. Daarbij  is de nummer één gasslurper je CV-ketel die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt. Een moderne energiezuinige hr-ketel is dan ook geen overbodige luxe en kan je gasrekening flink terugdringen. Andere manieren om je gasverbruik terug te dingen zijn alle vormen van isolatie; van radiatorfolie en tochtstrippen tot dak-, spouwmuur-en vloerisolatie.

De rest (20%) wordt verbruikt voor warm water dat uit de kraan of douche komt. Hierop kun je besparen door zuinig om te gaan met warm water door bijvoorbeeld het korter douchen of een energiebesparende douchekop te gebruiken, 5 % wordt gebruikt voor het koken. Ook op een gasfornuis kun je klimaatbewust koken door bijvoorbeeld het gebruik van seizoensgroenten en andere producten die in Nederland zijn geproduceerd. En is je fornuis aan vervanging toe kies dan voor een inductiekookplaat. Dit is het beste en meest zuinige alternatief en je kan hiermee op groene stroom koken.

Hoe kan ik energiezuinig ventileren?

Verse lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid, zorgt voor een prettig en comfortabel huis., maar kost ook energie. De verse lucht moet immers worden opgewarmd. Lucht die binnenkomt via naden en kieren, of door gewone roosters of open raampjes, zorgt voor koude tocht. Dit voelt niet prettig. Maak daarom naden en kieren dicht. Plaats zelfregelende roosters in het kozijn of glas die zorgen voor aanvoer van verse lucht. Een goed moment om deze te laten plaatsen is wanneer je het glas of de kozijnen vervangt.

Welke vormen van isolatie zijn er?

Mogelijkheden om je woning te isoleren is het toepassen van radiatorfolie, raam-, dak, spouwmuur en vloerisolatie. Kijk voor meer informatie op www.brabantwoontslim.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Hoe kom ik in contact met inwoners die al ervaring hebben met verduurzamen?

Op de www.brabantwoontslim.nl (Deze link gaat naar een andere website) lees je verhalen over andere inwoners die hun woning hebben verduurzaamd. Je kan een gesprek inplannen met een Energiecoach. Of bezoek www.duurzamehuizenroute.nl (Deze link gaat naar een andere website) Daar vind je online rondleidingen, info over de Nationale duurzame huizenroute en nog veel meer!

Wat kost het om mijn woning te verduurzamen?

De investering is afhankelijk van de duurzaamheidsmaatregel (groot of klein) die je uitvoert. Vraag bij grotere investeringen bij meerdere leveranciers offertes op. Brabant Woont Slim kan je helpen om deze offertes met elkaar te vergelijken. Ook vind je op www.brabantwoontslim.nl (Deze link gaat naar een andere website) informatie over subsidies of duurzaamheidsleningen waarvan je mogelijk gebruik kunt maken. De investering verdien je terug door verlaging van de energielasten verbetering van het comfort van je woning.

Mijn CV-ketel moet vervangen worden. Moet ik nu een warmtepomp aanschaffen?

Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden, als je radiatoren of de vloerverwarming (je afgiftesysteem) hiervoor geschikt zijn. Er zijn 3 soorten warmtepompen:

Via ons energieloket Brabant Woont Slim kan je een gratis vrijblijvend telefonisch adviesgesprek inplannen om je persoonlijk te laten informeren over een warmtepomp.

Wat is het verband tussen energie besparen en aardgasvrij

Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Dat gaat niet in één keer: de meeste huizen zijn waarschijnlijk pas na 2030 aan de beurt. Gebruik de tijd die je hebt goed en ga isoleren waar je kan. Begin met plekken zonder isolatie die makkelijk te isoleren zijn. En benut iedere verbouwing en onderhoud aan je huis om de isolatie te verbeteren. Het stappenplan aardgasvrij op www.milieucentraal.nl (Deze link gaat naar een andere website) helpt je om slimme keuzes te maken.