Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Hulp voor ondernemers

Maak je je als ondernemer zorgen over de hoge energiekosten? Lees op deze pagina wat je kunt doen.

Tips voor aanpak energiekosten

Ik maak me zorgen over mijn persoonlijke financiën

Door de stijgende energieprijzen krijgen steeds meer gezinnen financiële problemen. De gemeente Land van Cuijk heeft een noodfonds energiearmoede voor inwoners. Op onze webpagina over geldzorgen vind je verschillende soorten ondersteuning.

Kom ik in aanmerking voor een uitkering voor zelfstandig ondernemers?

Ben je zelfstandig ondernemer en heb je financiële problemen? Dan kun je recht hebben op een (aanvullende) bijstandsuitkering via het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ) 2004 (Deze link gaat naar een andere website). Op de website krijgikbbz.nl (Deze link gaat naar een andere website) vind je een korte vragenlijst, waarmee je kunt kijken of je in aanmerking komt voor de Bijzondere bijstand voor zelfstandigen (bbz). Deze hulp is gratis. De BBZ is niet alleen voor schulden of schuldhulpverlening, maar ook voor tijdelijke inkomensondersteuning en/of een bedrijfskapitaal.

Neem voor meer informatie contact op met de frontoffice van het Sociaal Domein op 0485-854444. Of mail naar inkomensondersteuning@landvancuijk.nl.

Wat kan ik doen om energie te besparen en mijn bedrijf te verduurzamen?

Tips om energie te besparen:

Deel kennis met andere bedrijven. Wij willen daar graag bij helpen. Neem hiervoor contact op met de parkmanager of je bedrijfscontactfunctionaris.

Tips om energie te besparen vind je op Energie besparen nu en straks (rvo.nl) (Deze link gaat naar een andere website). Hierop staan tips om zonder te investeren meteen energie te besparen. De tool op www.deb.nl (Deze link gaat naar een andere website) laat mogelijke energiebesparende maatregelen zien die zich in korte tijd terugverdienen en die passen bij jouw onderneming en branche.

Energieadvies

Wil je verduurzamen, maar weet je niet waar te beginnen? Laat voor je gebouw een energieadvies maken. In zo’n rapport staan adviezen om energie te besparen, energie op te wekken en aardgasloos of energieneutraal te worden. De subsidie verduurzaming MKB (SVM) die je helpt om een adviseur in te huren voor energieadvies op maat is nog (tijdelijk) gesloten.

Hoe kies je een goede energieadviseur?

Er is geen lijst met ‘rapportcijfers’ van adviseurs. De eerste stap is controleren of de adviseur op de lijst staat van erkende energieadviseurs (Deze link gaat naar een andere website). Daarna is het belangrijk om bij het aanvragen van een offerte te vragen naar de aanpak. Hoe vult de adviseur de rekenmodellen in: met de werkelijke situatie of met standaardeenheden? Het is ook altijd slim bij collega-ondernemers te informeren naar hun ervaringen.

Welke subsidies en financieringsmogelijkheden zijn er voor het verduurzamen van mijn bedrijf?

Voor het verduurzamen van je bedrijf kun je mogelijk subsidie krijgen en/of gebruik maken van fiscale maatregelen. Denk daarbij aan de ISDE-subsidie of de fiscale maatregelen Energie-Investeringsaftrek (EIA) of MIA/VAMIL.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Energie-investeringsaftrek (EIA) (rvo.nl) (Deze link gaat naar een andere website) en MIA en Vamil voor ondernemers (rvo.nl) (Deze link gaat naar een andere website). Meer informatie over de ISDE voor zakelijke gebruikers vind je op Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE) (Deze link gaat naar een andere website) (rvo.nl)
Daarnaast kom je mogelijk in aanmerking voor de borgstelling MKB-kredieten (BMKB-Groen). Hiermee worden de financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsinvesteringen door het MKB vergroot.

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB-G)

Heb je als ondernemer te weinig onderpand om geld te lenen voor het verduurzamen van je onderneming? Vraag bij je financier naar de mogelijkheden van de BMKB-G. De BMKB-G is een borgstellingskrediet van het Rijk om de financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsinvesteringen door het MKB te vergroten.

Voorwaarden

Energielabel C verplicht voor kantoorpanden

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoren energiezuinig zijn en minimaal energielabel C hebben. Anders mag je het kantoorgebouw vanaf die datum niet meer als kantoor gebruiken of verhuren. Het is dus belangrijk om dit jaar maatregelen te nemen om het pand te verduurzamen. Ook kun je hiermee energie besparen.

Welke kantoren moeten minimaal label C hebben?