Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Verantwoord hout stoken

Hout stoken in open haard of houtkachel brengt warmte en gezelligheid in huis. Er komt ook rook vrij en dat is helaas ongezond. Zorg daarom dat je stookt op de juiste manier. Zo blijft het voor iedereen gezellig.

Wat is goed stoken? Bekijk het filmpje uit de voorlichtingscampagne van Milieu Centraal (Deze link gaat naar een andere website).

Of lees onderstaande tips.

Wat is goed stoken?

Stook niet als het windstil of mistig is

Check eerst Stookwijzer.nu of je verantwoord kunt stoken en zie meteen of de weersomstandigheden goed zijn. Via de website van het RIVM Stookalert | RIVM kun je ook alle actuele stookalerts in Nederland checken. Als de windkracht lager is dan 3 of bij mist blijft de rook in de omgeving hangen.

Stook droog hout

Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Met een houtvochtmeter kun je checken of het hout droog genoeg is: Tussen 15 en 20 % is goed. Het stoken van vochtig hout zorgt voor een onvolledige verbranding. Dat kan nadelig zijn voor jezelf, je omgeving én je kachel en rookkanaal. Hout dat je zelf gehakt hebt moet minstens 2 jaar drogen.

Gebruik alleen ongeverfd en onbehandeld hout

Bij het stoken van gebeitst, geïmpregneerd, gelijmd of geverfd hout komen gevaarlijke stoffen vrij. Papier en karton verbranden geeft ook veel rook en gevaarlijke gassen.

Steek het vuur van bovenaf aan

Hout verbrandt beter als je een aanmaakblokje of -houtje gebruikt. Volg de instructies van de fabrikant of leverancier van jouw kachel of haard.

Zorg voor een goed rookkanaal

Een goed rookkanaal voldoet aan de bouwregelgeving (verloop van het rookkanaal en uitmonding in de nok van het dak). Laat je kachel daarnaast minstens 1 keer per jaar vegen door een erkend vakman. Dan is er minder risico op een schoorsteenbrand.

Ventileer je huis tijdens het stoken

Zorg voor voldoende verse lucht toevoer. Door ventilatieroosters of een open raampje trekt het vuur lucht (zuurstof) aan en kunnen de verbrandingsgassen door de schoorsteen naar buiten. Het is slim om een koolmonoxidemelder in huis op te hangen. Dit geeft een alarmsignaal als de hoeveelheid CO (koolmonoxide) gevaarlijk wordt.

Controleer of je goed stookt

Zie je gele, gelijkmatige vlammen en komt er bijna geen rook uit de schoorsteen? Dan stook je goed. Zijn de vlammen oranje en is de  rook donker? Dan is de verbranding niet voldoende. Zorg dan voor genoeg luchtaanvoer.

Twijfel je of je goed stookt?

De gemeente kan je rookafvoer toetsen aan de regels uit het Bouwbesluit 2012 (Deze link gaat naar een andere website). Dit betekent wel dat je mogelijk de rookafvoer van je kachel moet aanpassen. 

Heb je last van houtrook?

Probeer dit eerst zelf op te lossen met degene die de overlast veroorzaakt. Leg uit waar je last van hebt. En overleg hoe de overlast beperkt kan worden. Misschien helpen de tips voor verantwoord stoken. Lukt dat niet en heb je hulp nodig? Maak dan gebruik van buurtbemiddeling (Deze link gaat naar een andere website).

Helpt dat ook niet?

Meld de overlast dan met de MijnGemeenteApp (overlast stank en rook). De gemeente kan alleen controleren op naleving van de regels in het Bouwbesluit (Deze link gaat naar een andere website). We kijken dan of de bouwconstructie en het rookkanaal aan de eisen voldoen. Is dit het geval, dan geven we uitleg aan de stoker over verantwoord hout stoken.

Gezondheidsrisico’s

Op de website van GGD Leefomgeving (Deze link gaat naar een andere website) vind je meer informatie over de gezondheidsrisico’s van hout stoken.