Opvang vluchtelingen
Land van Cuijk heeft de belangrijke wettelijke taak om statushouders een plaats te geven om te wonen en vluchtelingen op te vangen. Net als alle andere gemeenten in Nederland. We bieden onderdak aan statushouders en asielzoekers en op dit moment ook aan Oekraïense vluchtelingen. Dat doen we samen met andere organisaties, vrijwilligers en inwoners. We zorgen voor onderdak en opvang, onderwijs, zorg en financiële hulp.
Opvang asielzoekers
Onze gemeente heeft sinds 1997 één asielzoekerscentrum (AZC), in Grave. Hier is plek voor 600 asielzoekers en statushouders. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Deze link gaat naar een andere website) leidt deze locatie. Asielzoekers wonen daar tijdelijk, terwijl ze wachten op de beoordeling van hun asielaanvraag. Statushouders die in de asielopvang zitten, blijven daar totdat ze een woning krijgen in een gemeente. Het COA zorgt voor deze locatie en is verantwoordelijk voor begeleiding en de veiligheid. De bewoners hebben dagelijkse activiteiten en kinderen krijgen onderwijs. Bekijk informatie over de laatste ontwikkelingen en een overzicht van veelgestelde vragen.
Het contract tussen de gemeente en het COA is onlangs verlengd tot 2055. Aan deze verlenging zijn nieuwe afspraken toegevoegd over veiligheid en communicatie. De verlenging was onder meer nodig omdat de school op het AZC-terrein, de Internationale Schakelklas (ISK) en Eerste Opvang Anderstaligen (EOA), gerenoveerd moet worden. De kosten voor deze renovatie worden gedragen door het COA.
Woningen voor statushouders
De Rijksoverheid bepaalt elk half jaar voor hoeveel statushouders de gemeente een woning moet regelen. Dat heet een taakstelling. De gemeente moet hieraan voldoen. Het COA verbindt statushouders aan een gemeente. Daarbij kijken zij waar de statushouders de beste kansen hebben om te wonen, te werken en mee te doen in de samenleving.
In overleg met verschillende organisaties zoals woningcorporaties, Sociom en scholen willen we onze nieuwe inwoners zo snel mogelijk inburgeren. Dat betekent een woning bieden, helpen naar werk, en zorgen voor onderwijs. Zo kunnen ze zo snel mogelijk mee doen in onze gemeenschap.
Inburgering statushouders
Asielzoekers die in Nederland mogen blijven krijgen een verblijfsstatus. We spreken dan niet meer van asielzoekers, maar van statushouders. Statushouders moeten zo snel mogelijk inburgeren. In het AZC volgen zij vaak al een voor-inburgeringsprogramma van het COA. Als er statushouders in onze gemeente komen wonen, starten we met een standaard verplicht inburgeringsprogramma.
Landelijke opvangcrisis
In Nederland hebben we te maken met een opvangcrisis. De instroom van asielzoekers in Nederland is hoog en er zijn niet genoeg opvangplekken in ons land. Daarvoor is er sinds dit jaar de Spreidingswet (Deze link gaat naar een andere website). Deze wet bepaalt dat statushouders in Nederland worden verspreid over álle gemeenten in Nederland. Met de opvangplekken in het AZC in Grave voldoen wij aan de Spreidingswet. Zo helpen wij de Rijksoverheid en het COA.
Daarnaast plaatst het COA kleine aantallen statushouders tijdelijk in hotels (Deze link gaat naar een andere website). Dit is volgens het COA nodig om te zorgen voor voldoende opvangplekken in de AZC’s voor nieuwe asielzoekers. Het COA doet dit namens de Rijksoverheid. Daar hoeft de gemeente geen toestemming voor te geven.
Melden van overlast
Ervaar je overlast van het azc of van asielzoekers? Deze overlast kun je altijd melden door te bellen naar de politie via 0900-8844 (geen spoed, wel politie) of 112 (alleen bij spoed). Je kunt een melding ook bij ons doen via de BuitenBeter app (de gemeentelijke app voor alle meldingen) of door te bellen naar 0485-854000. Kies bij je melding in de BuitenBeter app voor melding ‘personen’ en geef bij je melding via de app of de telefoon altijd aan dat het gaat om ‘overlast AZC’.
Vragen en antwoorden over de opvang van vluchtelingen
Wat is het verschil tussen een asielzoeker, statushouder en een vluchteling?
Asielzoekers zijn mensen die gevlucht zijn uit hun thuisland en asiel aanvragen in ons land. Dat doen zij in het aanmeldcentrum. Als asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, worden ze statushouders. Vanaf dat moment hebben ze recht op een woning in Nederland en maken ze onderdeel uit van de Nederlandse samenleving.
Wat doet het COA?
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) (Deze link gaat naar een andere website) zorgt voor de opvang van asielzoekers in Nederland tijdens de asielprocedure. Het COA zorgt voor verblijf in een AZC vanaf het moment dat de asielzoeker asiel aanvraagt in Nederland, tot aan het moment dat de asielzoeker Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt.
Wat houdt de Spreidingswet in?
Elke twee jaar maakt de Rijksoverheid een voorspelling van de instroom van asielzoekers in Nederland. Op basis daarvan maakt de overheid een verdeling over alle gemeenten in Nederland. Volgens de Spreidingswet is elke gemeente verplicht asielzoekers op te vangen. Met de opvangplekken in het AZC Grave voldoen we op dit moment aan de opdracht uit de Spreidingswet.
In het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet staat de Spreidingswet ter discussie. De partijen hebben afgesproken de wet in te trekken. Wat daarvan de gevolgen zijn voor onze gemeente is nog niet duidelijk.
Hoeveel asielzoekers en statushouders moet onze gemeente opvangen?
Volgens de Spreidingswet moeten wij 536 asielzoekers opvangen. In het AZC in Grave zijn op dit moment al 600 plaatsen beschikbaar. Daarmee voldoen we aan de opdracht uit de Spreidingswet. De taakstelling voor het regelen van woningen voor statushouders is dit jaar in totaal 183.
Om wat voor mensen gaat het?
Het gaat om mensen van verschillende leeftijden en nationaliteiten. Alleenstaande volwassenen, kinderen en gezinnen. Deze groep verandert steeds. Dit hangt af van de aanmeldingen bij het aanmeldcentrum.
Waar worden deze mensen opgevangen?
In het AZC in Grave. Daarnaast worden statushouders die wachten op een woning tijdelijk opgevangen in hotels of andere locaties in onze gemeente.
Hoe is de veiligheid op en rondom het AZC geregeld?
Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid op het AZC-terrein in Grave. De medewerkers van het COA zijn bhv-getraind en kunnen optreden bij problemen. Zij zijn tussen 08.00 en 22.00 uur op de locatie. Daarnaast zijn er 24 uur per dag, 7 dagen in de week beveiligers op de locatie. Zij zijn dag en nacht bereikbaar. Als het nodig is, is er contact tussen het COA en de politie. De vluchtelingen krijgen begeleiding en voorlichting over onderwerpen zoals veiligheid, maar ook omgangsvormen in Nederland. Daarnaast houdt het COA samen met de gemeente, via een groep die advies geeft, contact met de omgeving. Er is ruimte voor vragen en eventuele klachten. Buiten het terrein zijn de gemeente en de politie verantwoordelijk voor de veiligheid.
Bij wie kan ik terecht als ik overlast merk of een klacht heb?
Ervaar je overlast van het azc of van asielzoekers? Deze overlast kun je altijd melden door te bellen naar de politie via 0900-8844 (geen spoed, wel politie) of 112 (alleen bij spoed). Je kunt ook een melding maken bij de gemeente via de BuitenBeter app (de gemeentelijke app voor alle meldingen) of door tijdens openingstijden te bellen naar 0485-854000. Kies bij je melding in de BuitenBeter app voor melding ‘personen’ en geef bij je melding via de app of de telefoon altijd aan dat het gaat om ‘overlast AZC’.
Wat doet de Flying Squad?
De Flying Squad in Land van Cuijk is een team van gespecialiseerde boa’s met ervaring in en rond asielzoekerscentra. Ze werken samen met gemeenten als Nijmegen en Venray en treden snel en doeltreffend op bij overlast of acute situaties, in de openbare ruimte én het openbaar vervoer.
Ik wil graag helpen als vrijwilliger, kan dat?
Bij de begeleiding van asielzoekers en statushouders zijn veel vrijwilligers actief. Zij organiseren activiteiten of helpen bij het oefenen van de taal of bij het vinden van de weg in Nederland. Wil je vrijwilligerswerk doen op het AZC, kijk dan eens op de site van het AZC Grave (Deze link gaat naar een andere website). Wil je als vrijwilliger graag helpen bij de begeleiding van statushouders in onze gemeente, neem dan contact op met Sociom vluchtelingenwerk (Deze link gaat naar een andere website).
Waarom is het contract met het COA nu al verlengd tot 2055?
De huidige overeenkomst liep tot en met 2031. Door het contract nu tussentijds te verlengen, ontstaat er zekerheid voor investeringen in onder andere het opknappen van het schoolgebouw op het AZC-terrein. Ook kunnen er verbeteringen in de afspraken worden doorgevoerd, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en communicatie
Wat betekent deze verlenging voor de opvang van vluchtelingen?
De gemeente kan hiermee voor langere tijd mensen blijven opvangen die vluchten voor oorlog. Dat geeft rust en stabiliteit, zowel voor de vluchtelingen als voor de gemeente.
Waarom wordt het schoolgebouw op het AZC-terrein opgeknapt?
Het gebouw is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen voor goed onderwijs. Hier krijgen kinderen die nog niet goed Nederlands spreken onderwijs (EOA en ISK). Het gaat om kinderen uit het AZC, maar ook kinderen van arbeidsmigranten, statushouders en Oekraïense vluchtelingen. Het COA betaalt de renovatie, die €7,5 miljoen kost.
Wat verandert er in het vernieuwde contract met het COA?
Er komen afspraken bij over veiligheid. Zo kunnen er bijvoorbeeld extra bedden worden geplaatst om de leefruimtes beter te verdelen. Dit betekent níet dat er meer asielzoekers komen, maar dat de bestaande groep beter gehuisvest wordt. Ook kan het contract bij langdurige overlast sneller worden beëindigd. Hiervoor wordt een escalatieladder opgesteld. Daarnaast worden er betere afspraken gemaakt over communicatie en veiligheid.
Ik wil graag vragen of zorgen delen. Waar kan ik dat doen?
Heb je geen melding, maar wil je wel je vragen of zorgen met ons delen? Stuur dan gerust een mail naar gemeente@landvancuijk.nl. Gebruik als onderwerp "vragen AZC". We nemen dan snel contact met je op.
\Zo zorgen we samen voor een veilige en fijne omgeving.
Ik heb een vraag, maar kan het antwoord hier niet vinden.
Heb je een andere vraag, neem dan contact op met het Klantcontactcentrum via telefoonnummer 0485-854000, of stuur een e-mail naar gemeente@landvancuijk.nl.
Meer informatie
Hieronder vind je een aantal links naar websites met meer informatie.