in hetLand van Cuijk

Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken

Opvang Oekraïense vluchtelingen Land van Cuijk

De Russische inval in de Oekraïne heeft onder meer geleid tot een grote stroom vluchtelingen. Het grootste deel van deze vluchtelingen verblijft op dit moment in de buurlanden om Oekraïne. Een aantal is doorgereisd naar de rest van Europa waaronder Nederland. Ook de gemeente Land van Cuijk werkt mee om deze mensen op te vangen.

Opvang door de gemeente

De gemeente vangt zoveel mogelijk vluchtelingen op in enkele grotere locaties, waar mensen langer kunnen verblijven. De gemeente vangt 137 mensen op en op termijn 274. Daarnaast organiseert de gemeente onderwijs, gezondheid, veiligheid en werk en inkomen. Daarbij werken we onder andere samen met Sociom, Vluchtelingenwerk en onderwijsorganisaties. In het vakantiepark van Europarcs aan de Kraaijenbergse Plassen bij Linden is plaats voor 130 vluchtelingen. De vluchtelingen kunnen de komende maanden in de vakantiehuizen blijven. Daarna kunnen ze ergens anders naar toe.

Opvang door particulieren

Het is hartverwarmend om te zien dat particulieren en ondernemers bezig zijn met de hulpverlening aan gevluchte Oekraïners. De gemeente brengt particuliere aanbieders van onderdak en vluchtelingen niet met elkaar in contact. Wil je ruimte beschikbaar stellen, neem dan contact op met Takecarebnb. Bekijk ook eens de tips voor het opvangen van vluchtelingen op Takecarebnb.

Het is een grote verantwoordelijkheid om een tijdelijk thuis te bieden. Het is daarom belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je deze beslissing neemt. Om je bij daarbij te helpen, heeft de rijksoverheid de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners gemaakt. In deze handreiking vind je informatie over hoe je een opvangplek kunt aanbieden, waar je op moet letten en welke voorzieningen beschikbaar zijn.

Inschrijven bij gemeente

Vang je Oekraïense vluchtelingen op, dan is het belangrijk dat zij zich inschrijven bij de gemeente. Kijk op de pagina Oekraïense vluchtelingen inschrijven voor meer informatie en benodigde formulieren. Inschrijven is belangrijk! Onder andere voor het regelen van onderwijs en zorg.

Onderwijs

In Nederland gaan kinderen in de leeftijd 4 t/m 12 jaar naar het basisonderwijs. Voor 12-16/18 jaar is er het voortgezet onderwijs. We richten een aparte klas in voor de Oekraïense kinderen. Een plaats waar de kinderen zich veilig voelen, kunnen ontmoeten, spelen en leren. Daarbij willen we in de eerste maanden zoveel mogelijk aansluiten bij het Oekraïense onderwijs.

Basisonderwijs

Van maandag 4 april tot vrijdag 22 april zal het onderwijs gegeven worden op basisschool De Ester in Escharen. Vanaf maandag 9 mei zal het onderwijs zich verplaatsen naar locatie Metameer in Stevensbeek. Voor vervoer naar de school wordt gezorgd. Ouders ontvangen op de opvanglocaties informatie en het aanmeldformulier.

Voortgezet onderwijs

Meer informatie hierover volgt.

Veel gestelde vragen

Moeten Oekraïners asiel aanvragen?

Nee. Oekraïners kunnen sinds 2017 zonder visum vrij reizen naar de Europese Unie. Hierdoor is een asielaanvraag geen voorwaarde voor een legaal kortdurend verblijf in Nederland. Hierbij gaat het om de eerste 90 dagen.

Wat moet men doen na het verstrijken van de eerste 90 dagen (kort verblijf)?

Verlengen van een visum kort verblijf of vrije termijn kan met maximaal 90 dagen, tot een totaal van 180 dagen. Dit kan ook als het visum of de vrije termijn al verlopen is. Hoe het visum kort verblijf of vrije termijn verlengd kan worden wordt zo snel mogelijk duidelijk. Kijk voor meer info op de website van de IND

Zijn er vanuit de gemeente financiële middelen beschikbaar voor de particuliere opvang van vluchtelingen uit Oekraïne?

Nee, op dit moment zijn er geen financiële middelen beschikbaar.

Hoe staat het met de basisvoorzieningen zoals de ziektekostenverzekering? Kortom: kunnen Oekraïners naar het ziekenhuis en zijn de kosten dan gedekt?

Alle kosten voor zorg uit het basispakket worden vergoed aan vluchtelingen uit Oekraïne. De vluchteling hoeft geen bijdrage te betalen aan de zorgverlener.

Ik wil geld doneren? Bij welke organisatie doe ik dat?

Doneer via Giro555 aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben.

Ik wil als vrijwilliger meehelpen. Bij wie kan ik dan terecht?

Kijk naar initiatieven in de regio. Maar je kunt ook terecht bij de organisatie voor sociaal werk in het Land van Cuijk en West Maas en Waal, Sociom. Deze organisatie organiseert de aanvragen om als vrijwilliger hulp te bieden. Wil je helpen, neem dan contact op met het Mantelzorg & Vrijwilligersplein: 0485-700500

Ik heb een vraag, maar kan het antwoord hier niet vinden.

Heb je een andere vraag, neem dan contact op met het Klantcontactcentrum via telefoonnummer 0485-854000, of stuur een e-mailadres naar gemeente@landvancuijk.nl, onder vermelding van Opvang Oekraïners.

Hulplijn Rode Kruis

WhatsApp

Het Rode Kruis heeft een WhatsApp-hulplijn georganiseerd voor Oekraïners. Hier kunnen hulpvragen in het Oekraïens en Engels gesteld worden en krijgt men in dezelfde taal antwoord. Het nummer is 06-48158053.

Telefoonlijn

Daarnaast is er voor Nederlandstaligen een telefoonnummer geopend voor hulpvragers en hulpaanbieders: 070-4455888. Op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 21.00 uur.

Hulp bij vertalen

Bij hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne is de taal vaak een probleem. Als je hulp nodig hebt met vertalen kun je gebruik maken van de Online taalondersteuning voor Oekraïnse vluchtelingen van teleportel.com.

Nadat je daar aangemeld bent als gebruiker of vertaler kun je gebruik maken van de taalondersteuning.

Meer informatie

Hieronder vind je een aantal links naar websites met meer informatie:

  1. www.rijksoverheid.nl
  2. www.takecarebnb.org
  3. www.vluchtelingenwerk.nl
  4. www.rodekruis.nl
  5. www.legerdesheils.nl

Nieuwsberichten over de opvang van Oekraïners