Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Lezingen over gezondheid

Dit jaar zal GGD Hart voor Brabant in samenwerking met onze gemeente verschillende sprekers uitnodigen. Er wordt gesproken over de waarde van een goede gezondheid en mentale en fysieke fitheid. Verschillende onderwerpen zoals bewegen, voeding, onze hersenen en ook het puberbrein komen aan bod. Wanneer is je manier van leven gezond? Welke tips kun je makkelijk gebruiken en hoe maak je hier gewoontes van?

Wil je bij een of meerdere lezingen aanwezig zijn? Bekijk hieronder de onderwerpen en meld je aan.

7 februari: Drukke agenda’s en toch voldoende bewegen. Bart Schmeits

Een leerzame avond met informatie door sportpedagoog Bart Schmeits

Aanmelden is voor deze lezing niet nodig.

Voldoende bewegen is voor iedereen belangrijk. Dat is goed voor je lichaam en voor je geest. Steeds meer mensen beseffen dat een gezonde manier van leven belangrijk is. Toch hebben in 2021 maar 47,2% van de Nederlanders van vier jaar en ouder, voldoende bewogen.

Dat betekent dat meer dan de helft van de Nederlanders niet genoeg beweegt. Daarbij zitten we elke dag gemiddeld ruim 9 uur, terwijl veel zitten slecht is voor de gezondheid. De redenen zijn duidelijk. Agenda’s vol met (werk)afspraken, kinderen wegbrengen en ophalen en afspraken met vrienden of vriendinnen.

Tijdens deze avond avond is het onderwerp "Minder zitten is goed, meer bewegen is beter". Natuurlijk geeft Bart Schmeits daarbij goede tips en praktische voorbeelden.

13 maart: Het Puberbrein deel 1 - Een handleiding. Aletta Smits

Aanmelden lezing 13 maart

Alles wat je moet weten over wat de puber beweegt. Waarom maken ze hun huiswerk niet? Waarom komen ze te laat op hun stage? Waarom besluiten ze al na drie weken om een andere studie te doen? Of ze nu 12 of 20 zijn, pubers voelen voor volwassenen vaak als een vreemde levensvorm.

Ze lijken niet gevoelig voor de meest logische redenen. Ze maken onnavolgbare keuzes en roepen – naast wat nostalgie – vaak onbegrip op. Waarom komen ze niet uit bed? Waarom denken ze nergens aan? Waarom zijn ze aan hun mobiele telefoon vastgekit? Waarom hebben ze altijd een weerwoord en waarom hebben ze niet gewoon op tijd hun spullen af?

Er is kortgeleden van alles over het puberbrein bekend gemaakt. Deze lezing zet alles op een rij en geeft op een humoristische manier antwoord op deze vragen. Hoe kunnen opleiders, stagebegeleiders, docenten en ouders daarop aansluiten?

Voor mensen die aan pubers lesgeven, mensen die pubers begeleiden als stagiaires en mensen die pubers thuis hebben.

Meer informatie over Onderzoeker en docent Aletta Smits (Deze link gaat naar een andere website)

11 mei: Hoe voeding en leefstijl ons fitter laat voelen. Tahnee van Laere

Aanmelden lezing 11 mei

Onze gezondheid wordt beïnvloed door onze manier van leven en door onze leefomgeving. Over de manier van leven zijn er goede en slechte ontwikkelingen. Minder mensen roken en meer mensen bewegen, maar steeds meer mensen zijn te zwaar.

We zijn bewuster van wat we eten, aan de andere kant is het ook steeds lastiger door drukte, geld, en onze omgeving waar we alles koppelen aan eten. Wat het lastig kan maken om niet met eten bezig te zijn. De link willen ik ook leggen in voeding relatie van ons immuunsysteem, trigger foods in onze darmen en dat we steeds meer chronisch ziek worden door mogelijk onze manier van leven!

Ook zal ik in deze lezing uitleggen hoe je gemakkelijk, gezond, duurzaam en vooral lekker kunt blijven eten. Voeding is ons medicijn en daar mag je ook zeker van genieten.

24 juni: Daag uit die hersenen! Erik Scherder

Aanmelding gegevens volgen nog.

Hersenwetenschapper Erik Scherder geeft een inspirerende lezing waarin hij ons meeneemt in de hele levensloop.
Een kaartje kost 2,50 euro en bij aanvang krijgt u een consumptie.
Vooraf aan en na afloop van de lezing van Erik Scherder zal er een ontmoetingsplein zijn.
Tijdens het ontmoetingsplein kunt u in gesprek met lokale organisaties die bezig zijn met de gezondheid van onze inwoners.

11 september: Het Puberbrein deel 2 - Pubers achter de schermen. Aletta Smits

Aanmelden lezing 11 september

Een lezing over social media en gamen en waarom pubers daar zo gevoelig voor zijn. Over pubers en social media. Pubers mogen mee naar deze lezing.

Meer informatie over Onderzoeker en docent Aletta Smits (Deze link gaat naar een andere website)

13 november: Het Puberbrein deel 3 - Hoe pubers keuzes maken. Aletta Smits

Aanmelden lezing 13 november

Lezing over hoe pubers keuzes maken.

Meer informatie over Onderzoeker en docent Aletta Smits (Deze link gaat naar een andere website)