Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Lezingen over gezondheid

Dit jaar zal GGD Hart voor Brabant in samenwerking met onze gemeente verschillende sprekers uitnodigen. Er wordt gesproken over de waarde van een goede gezondheid en mentale en fysieke fitheid. Verschillende onderwerpen zoals bewegen, voeding, onze hersenen en ook het puberbrein komen aan bod. Wanneer is je manier van leven gezond? Welke tips kun je makkelijk gebruiken en hoe maak je hier gewoontes van?

Wil je bij een of meerdere lezingen aanwezig zijn? Bekijk hieronder de onderwerpen en meld je aan.

Lezingen die al geweest zijn

7 februari: Drukke agenda’s en toch voldoende bewegen. Bart Schmeits

Een leerzame avond met informatie door sportpedagoog Bart Schmeits

Voldoende bewegen is voor iedereen belangrijk. Dat is goed voor je lichaam en voor je geest. Steeds meer mensen beseffen dat een gezonde manier van leven belangrijk is. Toch hebben in 2021 maar 47,2% van de Nederlanders van vier jaar en ouder, voldoende bewogen.

Dat betekent dat meer dan de helft van de Nederlanders niet genoeg beweegt. Daarbij zitten we elke dag gemiddeld ruim 9 uur, terwijl veel zitten slecht is voor de gezondheid. De redenen zijn duidelijk. Agenda’s vol met (werk)afspraken, kinderen wegbrengen en ophalen en afspraken met vrienden of vriendinnen.

Tijdens deze avond avond is het onderwerp "Minder zitten is goed, meer bewegen is beter". Natuurlijk geeft Bart Schmeits daarbij goede tips en praktische voorbeelden.

13 maart: Het Puberbrein deel 1 - Een handleiding. Aletta Smits

Alles wat je moet weten over wat de puber beweegt. Waarom maken ze hun huiswerk niet? Waarom komen ze te laat op hun stage? Waarom besluiten ze al na drie weken om een andere studie te doen? Of ze nu 12 of 20 zijn, pubers voelen voor volwassenen vaak als een vreemde levensvorm.

Ze lijken niet gevoelig voor de meest logische redenen. Ze maken onnavolgbare keuzes en roepen – naast wat nostalgie – vaak onbegrip op. Waarom komen ze niet uit bed? Waarom denken ze nergens aan? Waarom zijn ze aan hun mobiele telefoon vastgekit? Waarom hebben ze altijd een weerwoord en waarom hebben ze niet gewoon op tijd hun spullen af?

Er is kortgeleden van alles over het puberbrein bekend gemaakt. Deze lezing zet alles op een rij en geeft op een humoristische manier antwoord op deze vragen. Hoe kunnen opleiders, stagebegeleiders, docenten en ouders daarop aansluiten?

Voor mensen die aan pubers lesgeven, mensen die pubers begeleiden als stagiaires en mensen die pubers thuis hebben.

Meer informatie over Onderzoeker en docent Aletta Smits (Deze link gaat naar een andere website)

11 mei: Hoe leefstijl en voeding je fit laat voelen. Tahnee van Laere

Onze gezondheid wordt beïnvloed door onze manier van leven en door onze leefomgeving. Over de manier van leven zijn er goede en slechte ontwikkelingen. Minder mensen roken en meer mensen bewegen, maar steeds meer mensen zijn te zwaar.

We zijn bewuster van wat we eten, aan de andere kant is het ook steeds lastiger door drukte, geld, en onze omgeving waar we alles koppelen aan eten. Wat het lastig kan maken om niet met eten bezig te zijn. De link willen ik ook leggen in voeding relatie van ons immuunsysteem, trigger foods in onze darmen en dat we steeds meer chronisch ziek worden door mogelijk onze manier van leven!

Ook zal ik in deze lezing uitleggen hoe je gemakkelijk, gezond, duurzaam en vooral lekker kunt blijven eten. Voeding is ons medicijn en daar mag je ook zeker van genieten.

24 juni: Daag uit die hersenen! Erik Scherder

Hersenwetenschapper Erik Scherder geeft een inspirerende lezing waarin hij ons meeneemt in de hele levensloop.
Een kaartje kost 2,50 euro en bij aanvang krijgt u een consumptie.
Vooraf aan en na afloop van de lezing van Erik Scherder zal er een ontmoetingsplein zijn.
Tijdens het ontmoetingsplein kunt u in gesprek met lokale organisaties die bezig zijn met de gezondheid van onze inwoners.

Programma

11 september: Het Puberbrein deel 2 - Pubers achter de schermen. Aletta Smits

Aanmelden lezing 11 september

'Pubers achter de schermen' is een lezing die humoristisch én serieus is. Aletta Smits legt uit waarom veel pubers gamen en social media zo moeilijk vinden om weg te leggen. Ze vertelt over de gevaren, maar bespreekt ook de voordelen. Wat leer je van gamen? Wat leer je van social media?

Aletta Smits geeft op een boeiende manier een kijkje in het brein van een puber. Op een cabaret-achtige manier neemt zij haar publiek mee in de belevingswereld van een puber en hun omgeving. Deze lezing gaat over wat gamen en social media met pubers doen, en over wanneer ouders zich terecht én onterecht zorgen maken.

Tijdens de lezing worden onder andere de volgende vragen besproken:

Pubers, ouders, verzorgers en iedereen die werkt met pubers of pubers interessant vindt, is welkom!

Meer informatie over Onderzoeker en docent Aletta Smits (Deze link gaat naar een andere website)

20 september: Bewegen is de Basis. Hanneke Poot

Aanmelden lezing 20 september

Bewegen is de basis van alles wat een kind gaat leren. Vanaf zijn prille begin beweegt het kind en doet het ervaring op over zichzelf en de wereld om zich heen. Dit ervaren en bewegen noemen we de sensomotorische ontwikkeling.

Vooral in het eerste levensjaren van een kind wordt er veel bewegingservaring opgedaan in dit ontwikkelingsgebied, al moeten kinderen tot 12 jaar elke dag op de buik spelen, rollen en kruipen. Het is van groot belang dat een kind de fasen in de motorische ontwikkeling goed doorloopt omdat het de basis legt voor de ontwikkeling van de hersenen en op alle ontwikkelingsgebieden. Waarom dat is, dat gaan we deze avond bespreken.

We gaan kijken hoe de motorische ontwikkeling eruitziet, en waarom deze zo belangrijk is? Welke spelletjes en activiteiten hebben kinderen nodig om zich te ontwikkelen en waarom is dat zo? We gaan het zelf ook ervaren wat bewegen met ons doet.

Meer informatie over Kinderfysiotherapeute, psychomotorisch remedial teacher en docente. Hanneke Poot (Deze link gaat naar een andere website)

11 oktober: een Shotje Leefstijl. Jacqui van Kemenade

Aanmelden lezing 11 oktober

Jacqui van Kemenade is huisarts en schrijver van de boeken Leefstijl op Recept en Een Shotje Leefstijl. Ze was in 2017 en 2018 te zien in het tv-programma Gezond Verstand. Van Kemenade: ‘Als huisarts zijn we soms aan het dweilen met de kraan open. We geven onze ‘patiënten’ medicatie tegen bijvoorbeeld hoge bloeddruk en suikerziekte maar van diezelfde medicijnen neemt hun gewicht toe’. Meer dan 50% van Nederland kampt met overgewicht. Hoe komt dit? Komt ieder pondje door het mondje of is er een andere verklaring?

Van Kemenade ging op onderzoek uit. Natuurlijk spelen gezonde voeding en beweging een belangrijke rol, maar dat is niet het enige. Als je begrijpt wat er gebeurt in je lijf kun je er ook iets aan doen’.

In haar lezing vertelt Van Kemenade op een eigen ontspannen, soms humoristische manier over ons lijf en wat een gezonde leefstijl nou echt inhoudt. Hoe blijven we gezond? Wat heb je nodig? En hoe maak je daar je eigen magische brouwsel voor fitheid van?

13 november: Het Puberbrein deel 3 - Hoe pubers keuzes maken. Aletta Smits

Aanmelden lezing 13 november

Lezing over hoe pubers keuzes maken.

Meer informatie over Onderzoeker en docent Aletta Smits (Deze link gaat naar een andere website)