Hulp bij schulden
Heb je schulden waar je zelf niet meer uitkomt? Dan kun je hulp krijgen van de gemeente. Neem hiervoor contact op met PLANgroep. Deze organisatie helpt namens de gemeente inwoners met schulden. Deze hulp is gratis.
Heb je vragen? Bel dan met de frontoffice van het Sociaal Domein op 0485-854444. Of mail naar inkomensondersteuning@landvancuijk.nl.
Hoe werkt het
De hulp van PLANgroep is gratis, en toegankelijk voor alle inwoners van onze gemeente.
Na het invullen van een vragenlijst op de computer volgt een gesprek met een medewerker van PLANgroep. In dat gesprek bespreekt de medewerker van PLANgroep, samen met jou, de vragenlijst. Hierna krijgt je een aanbod voor hulp bij schulden. Dit is plan, speciaal gemaakt voor jouw persoonlijke situatie.
Bij de start van de hulp bij schulden zijn vrijwilligers erg belangrijk. Zij kunnen helpen bij het op orde brengen van de financiële administratie. Vaak zijn aanvragers al bekend bij de organisaties waarmee we samenwerken, zoals de sociale raadslieden van Sociom.
PLANgroep heeft voor het plan voor hulp bij schulden contact met de organisaties waarmee we samenwerken. Ook hebben zij contact met de organisaties bij wie je schulden hebt. Je kunt ook zelf contact opnemen met de organisaties waarmee we samenwerken.
Voorwaarden
- Je staat ingeschreven bij de gemeente Land van Cuijk
- Je hebt een inkomen
- Je kunt een geldig legitimatiebewijs laten zien
- Je bent zelf verantwoordelijk voor het slagen van de aangeboden hulp
- Als je je niet aan de gemaakte afspraken houd, stopt de hulp
- Een afspraak voor schulden is alleen mogelijk als alle schulden erbij worden betrokken
- Soms is budgetbeheer en/of beschermingsbewind nodig
Op tijd erbij zijn
Folder of visitekaartje gevonden?
Heb je in de brievenbus onze folder gevonden? Fijn dat je nu even op de website kijkt! We leggen graag uit waarom het ‘Team Vroeg Eropaf’ van de gemeente Land van Cuijk bij je aan de deur is geweest.
Op tijd erbij zijn of “vroegsignalering”
De gemeente ontvangt iedere maand seintjes over inwoners in de gemeente Land van Cuijk die achterlopen met het betalen van hun rekeningen. Bijvoorbeeld van energiemaatschappijen, verhuurders van woningen en zorgverzekeraars. Daarna gaat ‘Team Vroeg Eropaf’ op pad om hulp aan te bieden bij de inwoners over wie een melding van betaalachterstand is gedaan. Dit doen we zo persoonlijk en onopvallend mogelijk. Op tijd erbij zijn voorkomt dat je verder in de problemen raakt.
Hulp nodig?
Je geeft zelf aan of je hulp kunt gebruiken bij het oplossen van de betaalachterstanden of andere financiële problemen. De hulp die wij bieden kost niets. We maken graag een afspraak, bij je thuis of op ons kantoor, wat jij het prettigst vindt. Neem gerust contact op met ‘Team Vroeg Eropaf’ door een mail te sturen naar lvc@plangroep.nl.
Wacht hiermee niet te lang. We zitten er klaar voor!
Samen Op Maat (SOM)
Soms past andere hulp dan bewindvoering beter bij jouw situatie. Bijvoorbeeld hulp van de gemeente of een organisatie. Met het project Samen Op Maat (kortweg project SOM) zoeken we de meest geschikte hulp als jij financiële problemen hebt. Om te bepalen wat de meest geschikte hulp is, bestaat de SOM screening. De benoemde bewindvoerder gaat dan met jou bij de gemeente langs voor een gesprek. Uit dit gesprek komt dan voor welk deel jij zelf je geldzaken kunt regelen. Als hulp door de gemeente of van een organisatie jou beter kan helpen dan het overnemen van je geldzaken, dan wordt je niet onder bewind gesteld.
Bewindstelling: wat is dat?
Soms zijn mensen niet in staat goed voor hun geldzaken te zorgen. Bijvoorbeeld door lichamelijke of psychische problemen, of door andere omstandigheden. Dit kan leiden tot schulden. Om je te beschermen als je zelf je geldzaken niet goed kan regelen kun je onder bewind worden gesteld. Dit betekent dat je tijdelijk of voor altijd niet meer zelf kunt beslissen over je geldzaken. De kantonrechter benoemt een bewindvoerder die dit overneemt. Onder bewindstelling gebeurt ook om misbruik van jou en je situatie door anderen te voorkomen.
Vragenlijst
De SOM-screening bestaat uit een vragenlijst die je invult met een medewerker van schuldhulpverlening van de gemeente. Nadat de lijst is ingevuld, wordt de uitslag besproken met jou, de bewindvoerder en de gemeente. Je kunt ook naar het kantoor van de bewindvoerder gaan voor het invullen van de vragenlijst en het gesprek daarna.
Aanmelden
PLANgroep maakt graag met jou een afspraak voor het invullen van een digitale vragenlijst. Daarna volgt een gesprek. Je kunt tussen 09.00 en 17.00 uur contact opnemen met PLANgroep via 088-5004830. Je kunt ook mailen naar lvc@plangroep.nl. De gemaakte afspraken gaan via de telefoon of video-bellen.
Online aanmelden
Je kunt ook jouw gegevens achterlaten via www.plangroeponline.nl (Deze link gaat naar een andere website). PLANgroep neemt dan binnen twee werkdagen contact met je op.
Schuldhulp voor ondernemers
Ben je ondernemer en heb je schulden? Dan kom je niet in aanmerking voor schuldhulpverlening voor particulieren. Je kunt bijstand voor zelfstandigen aanvragen. Tijdens de behandeling van jouw aanvraag, wordt bekeken of je aangemeld kan worden voor schuldhulpverlening voor ondernemers.