Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Land van Cuijk dementievriendelijk

logo dementievriendelijk Gemeente Land van CuijkIn Nederland krijgt één op de vijf mensen dementie. Dat is een ziekte van de hersenen waardoor je snel dingen vergeet of anders reageert dan normaal. Mensen met dementie wonen zolang mogelijk gewoon thuis, met hulp van hun familie en vrienden. Doordat er steeds meer ouderen zijn, stijgt het aantal mensen met dementie.

Dementie verdient dus aandacht! Het is een ziekte waar iedereen mee te maken gaat krijgen. Misschien krijg je het zelf, of krijg je er als familielid, in jouw buurt, bij een vereniging, op straat of in een winkel mee te maken.

Wat is dementie?

Dementie is een hersenziekte, waarbij mensen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is niet te genezen. De klachten blijven toenemen en kunnen zo ernstig worden dat ze het dagelijkse functioneren erg in de weg staan. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

In Nederland krijgt één op de vijf mensen dementie. Deze mensen wonen in het grootste deel van het ziekteproces gewoon thuis, met hulp van hun naasten. Dementie is dus een belangrijk onderwerp waar iedereen mee te maken kan krijgen.

10 signalen van dementie

Tips voor het omgaan met iemand met dementie

Geef iemand met dementie zo lang mogelijk de kans om zelf te beslissen. Neem de regie in ieder geval niet over, maar kijk wat je voor iemand kunt betekenen. Maak daarbij gebruik van de onderstaande GOED-methode. De letters van GOED zijn daarbij een ezelsbruggetje:

Geruststellen

Oogcontact

Even meedenken

Dank je wel!

Werkgroepen Land van Cuijk

In het Land van Cuijk zijn vijf lokale werkgroepen die proberen te zorgen voor een dementievriendelijke omgeving. Het belangrijkste doel is dat dementie te herkennen is en dat er over gesproken kan worden.

Tijdens het grootste deel van hun ziekte wonen mensen met dementie gewoon thuis. We willen dat ze zo lang mogelijk en zo prettig mogelijk thuis kunnen wonen.

Wil je ook mee helpen aan een dementievriendelijke omgeving. Je bent van harte welkom bij een van de onderstaande werkgroepen. Je kunt vıa de onderstaande e-mail adressen contact opnemen met de werkgroep van jouw plaats. 

In iedere werkgroep zitten professionals en vrijwilligers.

Trainingen over omgaan met dementie

In je familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel en op het werk kun je te maken krijgen met dementie. Veel mensen willen wel helpen, maar weten niet goed hoe.

Individueel

Via de website www.samendementievriendelijk.nl/trainingen (Deze link gaat naar een andere website) kun je verschillende online trainingen volgen. Er zijn algemene trainingen maar ook trainingen voor specifieke beroepsgroepen. In het Land van Cuijk worden ook trainingen gegeven door speciaal opgeleide vrijwillige trainers. In de training ‘Goed omgaan met dementie’ leer je dementie herkennen en hoe je iemand met dementie kunt helpen. De training is gratis, behalve voor bedrijven. De training ‘Iedereen doet mee’ is een kortere versie hiervan..

Groepstrainingen

Het is ook mogelijk om groepstrainingen te volgen, bijvoorbeeld met een vereniging, samen met buurtgenoten of met een bedrijf. De trainingen zijn gratis voor verenigingen en mantelzorgers, alleen bedrijven en professionele organisaties betalen een klein bedrag voor iedere deelnemer.

De trainingen in het Land van Cuijk worden gegeven door speciaal opgeleide, lokale trainers. De training kan aangepast worden op de vragen die een groep heeft.

Kijk voor alle informatie op www.samendementievriendelijk.nl/groepstrainingen. (Deze link gaat naar een andere website)

Open trainingen

Daarnaast organiseren de werkgroepen van het Land van Cuijk ook open trainingsavonden, waaraan iedereen kan deelnemen.  Er zijn nu 2 avonden gepland in Mill.

Voor meer informatie, stuur een mail naar dementvriendelijkMill@gmail.com.

Wil je meer informatie? 

Voor meer informatie kun je terecht bij: