Bijzondere bijstand
Soms krijg je te maken met onverwachte kosten door bijzondere omstandigheden. Als je deze kosten niet kunt betalen, kun je bijzondere bijstand aanvragen. Het gaat dan om noodzakelijke extra kosten die je moet maken door ziekte, een beperking of een andere bijzondere reden.
De vergoeding geldt alleen voor noodzakelijke kosten. Je kunt géén bijzondere bijstand krijgen voor schulden, of het wettelijk eigen risico van de zorgverzekering.
Hoe werkt het?
We bekijken per aanvraag of je bijzondere bijstand krijgt en in welke vorm. Bij een aanvraag kijken we naar:
- Heb je de kosten ook echt gemaakt?
- Zijn de kosten in jouw situatie noodzakelijk (bijvoorbeeld om medische redenen)?
- Zijn er bijzondere omstandigheden?
- Kun je de kosten niet (helemaal) zelf betalen uit je eigen inkomen of vermogen?
- Is er geen andere instelling die de kosten vergoedt, zoals jouw zorgverzekeraar?
Voor wie is het bedoeld?
Bijzondere bijstand is voor mensen met een inkomen dat lager is dan 120% van de bijstandsnorm. Dat inkomen kan een bijstandsuitkering zijn, maar ook een andere uitkering, een laag salaris of laag pensioen. Jouw vermogen mag ook niet hoger zijn dan een bepaalde grens (vermogensgrens).
Het is altijd verstandig om de bijzondere bijstand aan te vragen voordat je de kosten maakt. De vergoeding die je krijgt, hangt af van jouw omstandigheden en het soort kosten. Daarbij speelt ook mee hoeveel je zelf kunt betalen. Ook de voorwaarden voor bijzondere bijstand verschillen per soort kosten.
Waarvoor kun je bijzondere bijstand krijgen?
Voor onderstaande kosten kun je bijzondere bijstand krijgen. Heb je andere kosten? Neem dan contact met ons op.
Rechtsbijstand
Als je juridische kosten niet kunt betalen, kun je 'toevoeging' vragen bij de Raad van de Rechtsbijstand. Een juridisch adviseur kan je hierbij helpen. Deze toevoeging betekent dat de Raad van de Rechtsbijstand een deel van de kosten van je mediator of advocaat betaalt. Daarnaast betaal je altijd een eigen bijdrage en griffierechten. Hoeveel je betaalt, hangt af van jouw inkomen. Voor je eigen bijdrage en griffierechten kun je bijzondere bijstand krijgen.
Voor de volgende kosten krijg je geen vergoeding:
- Reiskosten naar rechtszittingen
- Kosten die je maakt naast de eigen bijdrage, zoals kosten voor medische adviezen en getuige-deskundigen
Bewindvoeringskosten
Voor de kosten die je aan de bewindvoerder moet betalen, kun je bijzondere bijstand krijgen. De kosten worden vergoed vanaf de datum dat de rechter het bewind heeft uitgesproken. Dit geldt alleen voor de kosten van een zogenaamde 'beschermbewindvoerder'.
Voor de kosten voor een bewindvoerder in het kader van de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen), kun je geen bijzondere bijstand krijgen.
Hoe werkt het?
De kantonrechter bepaalt de vergoeding die de bewindvoerder krijgt. Dit bedrag kun je vergoed krijgen vanuit de bijzondere bijstand. Er wordt wel gekeken of je de kosten ook op andere wijze vergoed kunt krijgen (een 'voorliggende voorziening'). Als jouw inkomen hoger is dan 120% van de bijstandsnorm, kijken wij ook of en hoeveel je kunt meebetalen in de kosten. Dat noemen we de 'aanwezige draagkracht'. Dit bedrag wordt dan afgetrokken van de kosten waarvoor je bijzondere bijstand krijgt.
Betaling kosten
De bijzondere bijstand wordt elke maand overgemaakt op de beheerrekening van de bewindvoerder. Je hoeft de kosten niet achteraf te verantwoorden met door de kantonrechter geaccordeerde rekeningen.
Wat heb je nodig?
- Je moet ons een kopie sturen van de uitspraak van de kantonrechter. In deze uitspraak staat namelijk vanaf wanneer en bij welke bewindvoerder je onder bewind bent gesteld.
- Als wij het nodig vinden om te onderzoeken of je beter kunt leren om met geld om te gaan, moet je daaraan meewerken. Zo willen we je helpen om uiteindelijk weer zelf jouw eigen geldzaken te kunnen regelen. En bewindvoering niet meer nodig is.
- Als wij het nodig vinden, moet je ook meewerken aan een schuldregeling op grond van de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WGS). Het doel hiervan is om jouw schulden zo snel mogelijk op te lossen.
Reductieregeling (meedoenregeling)
Als je weinig inkomen hebt, is het soms lastig om mee te doen aan activiteiten die geld kosten. Bijvoorbeeld sporten, een hobbyclub of een abonnement bij de bieb. Daarom kun je voor dit soort activiteiten een bijdrage van de gemeente krijgen. Dit heet de reductieregeling, of meedoenregeling.
Voor welke kosten?
Je kunt de bijdrage gebruiken voor:
- lidmaatschap voor bijvoorbeeld sportvereniging, ouderenorganisatie of zangvereniging
- abonnement voor bijvoorbeeld een krant, tijdschrift of bibliotheek
- entree voor bijvoorbeeld zwembad, theater, bioscoop of museum
- cursusgeld voor bijvoorbeeld muziekles of hobbyclub
Voor wie is het bedoeld?
De regeling is voor mensen vanaf 18 jaar met een inkomen dat lager is dan 120% van de bijstandsnorm. Dat inkomen kan een bijstandsuitkering zijn, maar ook een andere uitkering, een laag salaris of laag pensioen. Jouw vermogen mag niet hoger zijn dan een bepaalde grens. En je mag geen studiefinanciering krijgen vanuit de Wet Studiefinanciering (WSF) of de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS).
Vanaf 1 januari 2024 krijgen kinderen tot 18 jaar geen vergoeding meer vanuit deze regeling. Alle (financiële) ondersteuning voor kinderen van 4 tot 18 jaar zijn opgenomen in het kindpakket.
Hoe hoog is de bijdrage?
De vergoeding is € 200 per kalenderjaar, per gezinslid.
Als je aan de voorwaarden voldoet, betalen wij jou het hele bedrag. Wel moet je het bedrag gebruiken voor de kosten zoals hierboven genoemd. De betaalbewijzen moet je 2 jaar bewaren. Wij kunnen hier later om vragen.
Duurzame gebruiksgoederen
Duurzame gebruiksgoederen zijn spullen die lang meegaan en die je vaak kunt gebruiken. Zoals een wasmachine, koelkast, of televisie. Hiervan verwachten we dat je die zelf betaalt. Ook wanneer je een laag inkomen hebt. Hiervoor moet iedereen sparen.
Heb je geen geld gespaard? Dan moet je eerst nagaan of je ergens geld kunt lenen voor deze kosten, bijvoorbeeld bij de Gemeentelijke Kredietbank in Nijmegen (GKB) (Deze link gaat naar een andere website). Als de bank erom vraagt kan de gemeente borg staan.
Soms zijn er bijzondere omstandigheden, waardoor je de extra kosten voor duurzame gebruiksgoederen niet zelf kunt betalen en je geen lening kunt krijgen. Dan kunnen wij als gemeente eventueel een lening geven. Dit heet bijzondere bijstand. Zorg ervoor dat je de bijzondere bijstand aanvraagt voordat je de kosten maakt.
Medische kosten
Medische kosten krijg je meestal vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekeraar. Daarom kun je hiervoor in principe geen bijzondere bijstand krijgen. Vind je de vergoeding vanuit de basisverzekering niet voldoende, dan kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
Soms zijn er individuele bijzondere omstandigheden waardoor je mogelijk toch bijzondere bijstand kunt krijgen. Dit is in ieder geval niet mogelijk als het gaat om de wettelijke eigen bijdrage, de reiskosten voor medische behandelingen of de kosten voor een aanvullende verzekering.
De gemeente heeft wel een collectieve zorgverzekering afgesloten. Inwoners met een laag inkomen (maximaal 120% van de voor jouw geldende bijstandsnorm) kunnen hieraan deelnemen.
Meer informatie en aanvragen
Neem voor meer informatie of een aanvraag contact op met Sociaal Domein via: inkomensondersteuning@landvancuijk.nl of 0485-854444 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).