Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Afvalinzameling

Veel afvalsoorten worden los van elkaar verzameld. Aan huis (GFT+E, PMD en restafval), in containers in de wijken (glas, luiers, textiel), bij de milieustraten en de kringloopwinkels. Bij de Milieustraten (grof afval).

Afval niet opgehaald? Bel 0485-854000. Of meld het via de MijnGemeente app.

Afvalscheidingswijzer

Wil je weten wat nou precies bij welk afval hoort? Bekijk de afvalscheidingswijzer (Deze link gaat naar een andere website).

Soorten afval

Groente, fruit, tuinafval en etensresten (GFT+E)

Deze afvalsoort wordt ingezameld in containers. Je kunt kiezen tussen een 140 of 240 liter GFT+E container. Voor de 240 liter container betaal je 1 keer een bedrag. Als je in hoogbouw woont, gebruik je een gemeenschappelijke cocon aan straat of een kleine bak van 40 liter. Deze kleine draagbare bak is alleen voor bewoners van hoogbouw waar geen gemeenschappelijke cocon is. In alle containers kan hetzelfde GFT+E afval. Er is 1 container voor elk huishouden beschikbaar.

Container aanvragen of omwisselen

Je kunt online een container aanvragen of omwisselen (Deze link gaat naar een andere website) als je een ander formaat container wil. Of als jouw container beschadigd is of vermist.

Wat mag wel in de container

Wat mag niet in de container

Zo zet je de container aan de straat

Heb je veel tuinafval of grof tuinafval (bijvoorbeeld takken)? Dan kun je die naar de milieustraat brengen.

Plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PMD)

Voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken gebruik je speciale PMD-zakken. Deze zakken vind je bijvoorbeeld bij de kassa van de supermarkt. Bekijk waar je de PMD-zakken kunt halen.

​​overzicht wat wel en niet bij PMD-afval

Wat wel in de zak

Je hoeft de verpakkingen niet eerst schoon te maken, maar ze moeten natuurlijk wel leeg zijn. Haal papier, karton of resten van aluminiumfolie weg.

Wat niet in de zak

Zo zet je de PMD-zak aan de straat

Afhaal punten van PMD-zakken kunnen via dit formulier PMD-zakken aanvragen.

Restafval (blauwe tariefzakken)

In onze gemeente halen we restafval op aan huis. Dat doen we alleen als het afval in een speciale tariefzak zit. Tariefzakken zijn blauwe afvalzakken met opdruk waarvoor je moet betalen. Daarmee betaal je de afvalstoffenheffing. Deze blauwe tariefzakken zijn per rol van 10 stuks te koop bij de meeste supermarkten in onze gemeente en sommige bouwmarkten en doe-het-zelfzaken. Naast de normale 60 liter tariefzakken kun je ook kleinere zakken van 30 liter kopen. Deze zijn uiteraard de helft goedkoper. De tariefzakken halen we een keer in de 4 weken op.

Wat wel

Wat niet

Zo zet je hem aan de straat

Zelf brengen naar de milieustraat

Oud papier en karton

Je kunt oud papier en karton gratis brengen naar enkele (mini)milieustraten

In de wijken staan ook veel containers. Op sommige plaatsen staan deze containers er altijd. Maar op veel plaatsen staan er tijdelijke containers beheerd door lokale verenigingen. Bekijk hier de locaties van de containers.

Het is belangrijk dat het papier en karton schoon en droog is.

Wat wel

Wat niet

Geen of minder reclamefolders

Je kunt ervoor zorgen minder papier in huis te krijgen. Dit kun je doen door een sticker op de brievenbus te plakken. Deze kun je gratis  krijgen bij de balie van het gemeentehuis.

Luiers en incontinentiemateriaal

Gebruikte luiers, doekjes en incontinentiemateriaal kun je in een speciale zak inleveren in een luiercontainer. Bekijk waar de containers voor luiers zijn en waar je de speciale zakken hiervoor kunt halen.

overzicht van wat er wel en niet in de container voor incontinentiematriaal en luiers mag

Wat wel

Wat niet

Uitgiftepunten van luier- en incontinentiezakken kunnen via dit formulier luier- en incontinentiezakken aanvragen.

Glas

Je kunt glas aanbieden bij glascontainers in jouw buurt. Voorkom geluidsoverlast en gebruik de glasbak niet tussen 21.00 en 7.00 uur.

Vlakglas (ramen, spiegels, aquariums, gelaagd glas, brandwerend glas, draadglas, isolatieglas, gehard glas etc.) kun je gratis wegbrengen bij sommige milieustraten

overzicht van wat er wel en niet in de glasbak mag

Wat wel

Wat niet

Textiel

Textiel kan in de textielcontainers in je wijk. Doe het in een afgesloten zak in de container. Dan kan het goed hergebruikt of gerecycled  worden. Bekijk hier de locaties van de textielcontainers.

overzicht van wat er wel en niet in de textielcontainer mag

Wat wel

Wat niet

Matrassen

Matrassen kun je inleveren bij enkele milieustraten. Per matras betaal je 5 euro. Toppers zijn ook matrassen, ongeacht de grootte. Matrassen moeten schoon en droog zijn. Matrassen die niet schoon zijn worden behandeld als grof afval, met bijbehorend tarief. 

Matrassen kunnen we voor het grootste deel prima hergebruiken. De matrassen worden helemaal uit elkaar gehaald en op 3 materialen gesorteerd: foam, ijzer en textiel. Deze materialen vormen dan weer de grondstoffen voor nieuwe producten.
 

Laten ophalen

Voor € 6,- per matras kun je het matras (of de matrassen) aan huis laten op halen door Stichting Actief (Deze link gaat naar een andere website). Dit bedrag kun je ter plekke pinnen. Ook hier geldt dat de matrassen schoon en droog moeten zijn.

Grof restafval

Grof afval is al het afval dat niet in de tariefzak past. Dit kun je tegen betaling inleveren bij enkele milieustraten.

Bijvoorbeeld hout dat te veel gemengd is met andere stoffen (laminaat, kozijnen met glas, meubels bekleed met stof, hout met spijkers, schroeven of bouten van meer dan 1 cm doorsnee).

Ga voor informatie over kosten, openingstijden en locaties naar de pagina milieustraten.

Ook kun je grof restafval op laten halen door Stichting Actief (Deze link gaat naar een andere website) (tegen betaling).

Kun je het nog prima hergebruiken? Dan kun je dit vaak naar één van de kringloopwinkels van Stichting Actief brengen of door hen laten ophalen.

Hout

Hout delen we in in drie soorten: klasse A, B en C. De soort hangt af van of en hoe we dit hout kunnen hergebruiken. Kijk op de pagina Milieustraten waar je welke houtsoort kunt inleveren en wat de kosten zijn. Hout dat te veel gemengd is met andere stoffen kunnen we niet meer hergebruiken. Daarom lever je dit in bij het grof restafval.

Klasse A

Klasse B

Klasse C

Hout dat is verduurzaamd of geïmpregneerd en daardoor niet hergebruikt kan worden, zoals:

Laten ophalen

Stichting Actief (Deze link gaat naar een andere website) haalt ook hout bij je op. Dit kost geld (Deze link gaat naar een andere website). Je kunt de kosten pinnen als het afval wordt opgehaald.

Klein Chemisch Afval

Klein chemisch afval (KCA) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval. Van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf. Lever klein chemisch afval altijd op de juiste manier in.

Je kunt je KCA gratis afgeven bij de milieustraat in Haps op vrijdag en zaterdag. Of bij de mini-milieustraten als de KCA-wagen er staat. Ga voor informatie over openingstijden en locaties naar milieustraten.

Wat wel

Huishoudelijke producten, zoals:

Producten uit het medicijnkastje, zoals:

De producten uit het medicijnkastje mag je ook gratis inleveren bij de apotheek.

Producten voor de auto/motor, zoals:

Doe-het-zelfproducten, zoals:

Harde kunststoffen

Harde kunststoffen kun je inleveren bij de milieustraat in Haps. Dit kost wel geld. Ga voor informatie over kosten en openingstijden naar de pagina milieustraten. Op de kunststoffen mag geen zand, grond, inkt, verf of cement zitten.

Wat wel

Wat niet

Elektrische en elektronische apparaten

Afgedankte apparaten met een stekker, accu of op batterijen, heten e-waste. Goed recyclen van deze apparaten is belangrijk, omdat er nog waardevolle grondstoffen in zitten. Je kunt deze apparaten naar verschillende milieustraten brengen (bij KCA-wagen op de mini-milieustraten alleen kleine apparaten, grote apparaten zoals koelkasten, vriezers en tv's alleen in Haps en Boekel). Stichting Actief (Deze link gaat naar een andere website) haalt deze apparaten ook aan huis op. Of kijk op inleverpunten.stichting-open.org (Deze link gaat naar een andere website) om te kijken waar u deze apparaten nog meer in kunt leveren, dit kan vaak ook in winkels.

Bruikbare spullen

Oude bruikbare spullen zoals meubels, witgoed (bijvoorbeeld koelkasten en diepvriezers), radio’s, tv’s, kleding en boeken, kunnen voor een ander nog heel waardevol zijn. Breng ze daarom gratis naar de kringloopwinkel in Boxmeer of Cuijk. De medewerkers van de kringloopwinkel beoordelen de artikelen, maken ze schoon of repareren ze en verkopen ze weer. Kijk voor meer informatie op de website van de kringloopwinkel (Deze link gaat naar een andere website)

Boxmeer

Valendries 24, 5831 DV Boxmeer

Cuijk

Lange Beijerd 1, 5431 NR Cuijk 

Kijk voor de actuele openingstijden en innamemomenten op de website van Stichting Actief (Deze link gaat naar een andere website).

Laten ophalen

Stichting Actief haalt dit bij je op (Deze link gaat naar een andere website):

Dit kost geld (Deze link gaat naar een andere website). Je kunt de kosten betalen met je pinpas als het afval wordt opgehaald.