Mantelzorgwoning en pre-mantelzorgwoning
Wil je als mantelzorger dichter bij degene wonen voor wie je zorgt? Dan kun je ervoor kiezen om een mantelzorgwoning bij of aan een eigen huis te laten bouwen. Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van het huis.
Mantelzorgwoning
Bij mantelzorg geef je intensieve zorg of ondersteuning aan een naaste. Je helpt diegene met dagelijkse dingen en zelfredzaamheid. Dat doe je vanuit jouw sociale relatie met die persoon. Het gaat daarbij om hulp die verder gaat dan de 'normale' dingen die je voor een huisgenoot doet. De behoefte aan hulp is aan te tonen met een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseur.
Een mantelzorgwoning is bedoeld voor degene die je verzorgt. Via https://omgevingswet.overheid.nl/checken (Deze link gaat naar een andere website) kun je zien of je een vergunning nodig hebt om een mantelzorgwoning te plaatsen. Of om in een bestaand pand een mantelzorggedeelte te maken.
Pré-mantelzorgwoning
Is er nu nog geen mantelzorg nodig, maar wil je je hier wel alvast op voorbereiden? Dan kun je soms kiezen voor een pré-mantelzorgwoning. Zo kun je alvast dichtbij diegene(n) gaan wonen voor wie je later denkt te gaan zorgen. Hiervoor gelden andere voorwaarden. Voor een pré-mantelzorgwoning heb je altijd een vergunning nodig! Hiervoor moeten we met een buitenplanse omgevingsplanactiviteit afwijken van de regels in het omgevingsplan. Hiervoor toetsen we je aanvraag aan de Beleidsregel Pré-mantelzorgwoningen 2023 van de gemeente Land van Cuijk (Deze link gaat naar een andere website). Binnen de bebouwde kom toetsen wij als gemeente jouw aanvraag. Buiten de bebouwde kom heb je toestemming en medewerking nodig van de provincie Noord Brabant.
Voorwaarden:
- Voor een pré-mantelzorgwoning vraag je een vergunning aan via het Omgevingsloket (Deze link gaat naar een andere website), met de activiteit “Afwijken van regels in het omgevingsplan”.
- De vergunning krijg je voor maximaal van 10 jaar.
- De pré-mantelzorgwoning is nooit een zelfstandige woning, maar blijft een afhankelijke voorziening bij de bestaande hoofdwoning.
- De vergunninghouder is eigenaar van de hoofdwoning.
- Je mag hiervoor geen aparte oprit aanleggen.
- Er mag geen eigen hoofdaansluiting komen voor de nutsvoorzieningen.
Is het gebruik als (pré-)mantelzorgwoning gestopt? Dan trekken wij het huisnummer in. De (pré-)mantelzorgwoning mag je niet verhuren of verkopen aan anderen. Maak je de (pré)mantelzorgwoning in een bestaand gebouw, zoals een garage? Dan moet je de (pré-)mantelzorgwoning terug brengen naar de oorspronkelijk staat van een garage.