Opwaardering Grotestraat en Vloetweg, Oploo
In december 2020 is goedkeuring gegeven aan het voorstel om de Grotestraat en Vloetweg in Oploo beter en aantrekkelijker te maken.
Wensen en ideeën voor verbetering
Er zijn een aantal wensen en ideeën voor verbetering van beide straten. Bewoners hebben gevraagd om het grote bestratingsoppervlak in de Grotestraat te vergroenen. Door de overkluisde Molenbeek gedeeltelijk zichtbaar te maken en meer beplanting aan te brengen wordt invulling gegeven aan deze wens. De bewoners hebben de gemeente ook verzocht om voor beide straten maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de snelheid van het autoverkeer lager wordt. Daarnaast lost de gemeente de bestratingsproblemen op die in de Vloetweg zijn ontstaan als gevolg van boomwortelopdruk. Met de opwaardering wordt Oploo ook voorbereid op de toekomst als het gaat over het zoveel mogelijk voorkomen van wateroverlast.
Totstandkoming van het plan
De gemeente hecht zeer veel waarde aan draagvlak voor aanpassingen in de openbare ruimte. Zowel bij bewoners en ondernemers als bij andere belanghebbenden als het waterschap, de busmaatschappij, de nutsbedrijven enzovoorts.
In de uitwerking van het plan, worden alle wensen en belangen meegenomen. Er is niet een partij wiens belangen zwaarder wegen dan die van een andere partij. Het is wel zo dat wetgeving, gemeentelijk beleid en landelijke richtlijnen voor bijvoorbeeld veilig wegontwerp een randvoorwaarde vormen voor het inrichtingsplan. Dit betekent dat waarschijnlijk niet aan alle individuele wensen invulling gegeven kan worden. Het projectteam streeft naar het optimale compromis om de opwaardering te realiseren.
Schetsen
De gemeente heeft Werner Hendriks van bureau Groenemorgen uit Oploo gevraagd om een inrichtingsplan voor de aanpassingen in de Grotestraat en Vloetweg. Voordat het Inrichtingsplan is uitgewerkt, zijn eerst schetsen gemaakt om verschillende mogelijke oplossingen in beeld te brengen. Deze schetsen stonden vanaf dinsdag 16 maart 2021 op de website van de Dorpsraad Oploo (Deze link gaat naar een andere website). Belanghebbenden zijn uitgenodigd om de schetsen te bekijken, mee te denken en vragen te stellen tijdens een online bijeenkomst op 18 maart 2021 (Deze link gaat naar een andere website).
Aan de hand van de reacties tijdens de bijeenkomst en naar aanleiding van reacties van andere belanghebbenden, is het Inrichtingsplan uitgewerkt.
Inrichtingsplan Opwaardering Grotestraat en Vloetweg
Het inrichtingsplan en een toelichting kun je digitaal opvragen via 0485-854000.
Voortgang
- Het college van burgemeester en wethouders is op 13 april 2021 akkoord gegaan met het Inrichtingsplan.
- Bewoners en andere belanghebbenden konden hun zienswijze op het Inrichtingsplan tot en met zondag 25 april 2021 kenbaar maken via een email aan de Dorpsraad Oploo (info@dorpsraadoploo.nl). De Dorpsraad heeft ontvangen e-mails doorgestuurd aan de gemeente, waarna ze door het projectteam worden meegenomen in de verdere uitwerking van het plan.
- Op 3 juni 2021 heeft de gemeenteraad van Sint Anthonis een positief besluit genomen over het Inrichtingsplan. Daarbij heeft de raad een motie aangenomen om de participatie te verbreden. Deze verbreding van de participatie is vorm gegeven door de wethouder door het uitnodigen van bewoners en andere belanghebbenden voor individuele gesprekken met de projectleider en de ontwerper. Ook betrekt het projectteam een bewonerswerkgroep bij de verdere uitwerking van het plan.
- In juli hebben individuele gesprekken plaatsgevonden met bewoners en andere belanghebbenden. Tijdens deze gesprekken met de projectleider en de ontwerper, hebben bewoners hun wensen, ideeën en bezwaren bekend gemaakt. Deze worden, indien mogelijk, meegenomen in de verdere uitwerking van het plan.
- In juli is ook de bewonerswerkgroep Opwaarderen Grotestraat en Vloetweg van start gegaan. In de bewonerswerkgroep hebben 3 belanghebbenden van de Grotestraat, 2 belanghebbenden van de Vloetweg, 1 bewoner die de belangen van ondernemers behartigt en 2 leden van de Dorpsraad zitting. Zij vertegenwoordigen de bewoners en belanghebbenden en bewaken het algemeen belang gedurende de verdere planvorming. Op de website van de Dorpsraad (Deze link gaat naar een andere website) lees je wie er zitting hebben in de bewonerswerkgroep en hoe je de werkgroep kunt bereiken.
- Enkele bewoners van de Grotestraat hebben een alternatief plan voor de ontkluizing van de Molenbeek bedacht. Volgens deze variant is een minder diepe watergang/bakprofiel nodig en komt het water hoger te liggen ten opzichte van de straat dan in de variant van de gemeente het geval is.
- Na afronding van de individuele gespreksronde, is het projectteam in afstemming met onder andere de bewonerswerkgroep gestart met de technische uitwerking van het plan. Dit kader doet een extern adviesbureau vanaf september 2021 onderzoek naar de technische aspecten van het ontkluizen van de Molenbeek en worden o.a. de variant van het plan van de gemeente en de variant van bewoners van de Grotestraat vergeleken. Vervolgens wordt een keuze gemaakt.
- In de periode september 2021 - mei 2022 is onderzoek gedaan naar de ontkluizing van de Molenbeek. Samen met de bewonerswerkgroep en enkele andere belanghebbenden zoals de Molenstichting, is er een voorlopige keuze gemaakt voor hoe we dit gaan doen. Gekozen is voor het verplaatsen van een deel van de overkluizing naar de Grotestraat, met een dichte buis, en voor een deel de aanleg van een open watergang.
- De bewonerswerkgroep, gemeente en waterschap zijn het erover eens om een open watergang in het Molenveld te maken en om de overkluizing voor een groot deel ondergronds in de openbare weg aan te leggen, daar waar de huizen vrij dicht op de weg staan. De gemeente ziet mogelijkheden om ook open water (ontkluizen) op het plein bij de Oude Heerlijkheid te realiseren, en hiermee de oude situatie met water voor de Oude Heerlijkheid te herstellen. Besloten is om deze plannen uit te werken.
- Als het plan in concept klaar is, wordt het gepresenteerd aan de inwoners van Oploo via een inloopavond. Vervolgens kunnen bewoners hun mening geven over de ontkluizing ter hoogte van de Oude Heerlijkheid via een enquête. Daarna wordt hierover een definitief besluit genomen. In de zomermaanden wordt duidelijk hoe een en ander er qua planning uit komt te zien.
Extra budget
Het opwaarderen van de Grotestraat en Vloetweg maakt deel uit van het Uitvoeringsprogramma 2018-2022 van de gemeente Sint Anthonis. Een aantal projecten van het Uitvoeringsprogramma kon niet conform planning worden uitgevoerd. Hierdoor wordt het geplande bedrag niet (geheel) besteed. Op 21 oktober 2021 heeft de gemeenteraad besloten om de zogenaamde ‘restgelden’ te verdelen over een aantal andere projecten uit het Uitvoeringsprogramma.
Aan het ontkluizen van de Oploosche Molenbeek, als onderdeel van het opwaarderen van de Grotestraat en Vloetweg, is vanwege dit besluit € 500.000 extra toegekend. Het betekent dat het project nu voorbereid zal worden met het uitgangspunt dat de volledige overkluizing wordt ontkluisd. Tot nu toe was het ontkluizen van de helft van de overkluizing het maximaal haalbare.