Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Bloemen en hout helpen de wilde bijen en zweefvliegen

Geplaatst op vrijdag 4 juli 2025

De gemeente heeft vanaf 2016 maar liefst 27 kilometer aan wegbermen ingezaaid met bloemrijke mengsels. Elk jaar onderzoeken studenten van de HAS Green Academy welk effect dat heeft. De resultaten laten zien dat bloemenbermen een positief effect hebben op (het aantal) bijen.

Naar deze bermen én het toevoegen van houtige elementen in het landschap is nu ook wetenschappelijk onderzoek gedaan. Georgina van der Waart, studente aan de Wageningen University & Research, heeft onderzocht wat de impact hiervan is. De uitkomst is positief: bermen vol bloemen en houtige elementen zoals houtwallen, helpen bijen en zweefvliegen.

Wat is er onderzocht?

Georgina onderzocht of de maatregelen werken.

Ze bezocht 50 plekken in de gemeente:

  • 20 bloemrijke bermen,
  • 20 gewone (normaal bijgehouden) bermen en
  • 10 houtige landschapselementen (denk aan houtige struiken).

Ze telde bijen, zweefvliegen en bloeiende planten in mei, juni en juli.

Het doel van het onderzoek is om te kijken hoeveel invloed deze maatregelen op het behoud van bestuivers. En of deze elkaar aanvullen tijdens het groeiseizoen.

Wat kwam eruit?

  • Bloemrijke bermen zijn top in de zomer

In juni en juli stonden deze bermen vol bloemen. Ze trokken veel verschillende soorten bijen en zweefvliegen aan. Meer bloemen betekent dus ook meer insecten.

  • Houtige landschapselementen zijn belangrijk in het voorjaar

In mei waren er nog weinig bloemen in de bermen. Maar struiken en bomen in houtwallen bloeiden toen wél. Daardoor vonden bestuivers daar vroeg in het seizoen al voedsel en onderdak.

  • Elke plek trekt andere soorten aan

Niet alleen het aantal insecten verschilde, ook de soorten. In houtige elementen kwamen bijvoorbeeld vaker snorzweefvliegen voor, in bermen juist andere soorten. Zo zorgen beide typen natuur voor meer afwisseling en dus meer biodiversiteit.

  • Samen sterk door het seizoen heen

De bloemrijke bermen en houtige elementen vullen elkaar goed aan. Door verspreide bloei is er van het voorjaar tot in de zomer voldoende voedsel. Dat maakt het landschap aantrekkelijker én leefbaarder voor bijen en andere bestuivers.

Conclusie

Dit onderzoek laat zien dat onze inzet werkt. We blijven dan ook investeren in maatregelen zoals bloemrijke bermen en houtige landschapselementen, en letten op goed maaibeheer. Zo kunnen de bloemen volop bloeien. Met alle maatregelen die we nemen gaan we veel bereiken voor de bestuivers.

Zo bouwen we samen aan een gezonde leefomgeving – voor bijen én voor mensen.

Waarom dit belangrijk is

Bijen, zweefvliegen en andere bestuivende insecten zijn onmisbaar voor de natuur én voor ons voedsel. Toch hebben ze het moeilijk, onder andere door agrarisch gebied en minder bloemen in het landschap. Gemeenten kunnen helpen om deze nuttige insecten te beschermen. Daarom werkt de gemeente Land van Cuijk op verschillende plekken aan een bijvriendelijke omgeving.