Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Honden

Veel inwoners in het Land van Cuijk hebben een of meer honden. Heb jij ook een hond? Dan is het nodig om te weten wat wel en niet mag.

De belangrijkste regels op een rij

De belangrijkste regels hebben we voor je op een rijtje gezet:

Wil je meer weten over de regels rond honden in onze gemeente? Kijk dan in de Algemene Plaatselijke Verordening, artikel 2:57 en verder. (Deze link gaat naar een andere website)

Uitlaatplaatsen 

De gemeente Land van Cuijk bestaat nog niet zo lang. Het gemeentebestuur denkt na over hoe het hondenbeleid geharmoniseerd moet worden. Zo wordt nog bekeken hoe om te gaan de uitlaatplaatsen. Uitbreiden? Weghalen? Dit wordt nog besproken met wijk- en dorpsraden. Voorlopig kun je met je hond nog naar de uitlaatplaatsen die je gewend bent.

Uitrenplaatsen

Op uitrenplaatsen mag je hond lekker los rennen. Je hond hoeft op een uitrenplaats dus niet aan de riem te lopen. Net als bij de uitlaatplaatsen gaat de gemeente nog kijken waar uitrenplaatsen kunnen blijven liggen. Of misschien komen er nog nieuwe bij. Als dat bekend is, kun je dat hier opzoeken op een kaartje. Op een uitrenplaats mag je hond niet poepen. Doet hij dat toch, dan moet je dat opruimen.

Hondenpoep

Hondenpoep is vies en onhygiënisch. Er zitten ook ziekteverwekkers in. Ook als hondenpoep al ingedroogd is. Hondenpoep op straat zorgt dus voor gezondheidsrisico’s. Als je hond poept, moet je dat opruimen. Zorg dus dat je een zakje of een ander opruimmiddel bij je hebt als je je hond uitlaat. Het zakje met poep, dichtgeknoopt, kun je in een openbare prullenbak of thuis in de vuilniszak (restafval) doen. De poep mag niet bij het GFT-afval. Op de speciale uitlaatplaatsen hoef je de poep niet op te ruimen. Dat doet de gemeente voor je.

Gevaarlijke honden en hulphonden

Niet elk hondje is even lief of aaibaar. Als een hond gevaarlijk is of agressief, dan kan de burgemeester je gebieden om je hond te muilkorven. En voor gevaarlijke of agressieve honden gelden nog meer regels. Bijvoorbeeld dat ze altijd aangelijnd moeten zijn.
Rond hulphonden gelden ook andere regels. Zo hoeft iemand die gehandicapt is de poep van een hulphond niet op te ruimen. Wil je meer weten over de regels rond gevaarlijke honden of hulphonden? Kijk dan in Kijk dan in de Algemene Plaatselijke Verordening, artikel 2:59 en verder (Deze link gaat naar een andere website)