Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Geboorte aangeven

Is je kindje geboren? Gefeliciteerd! Geef de geboorte van je kindje binnen 3 werkdagen aan in de gemeente waar het is geboren. In onze gemeente kun je de geboorteaangifte digitaal doen. Dan hoef je hiervoor de deur niet uit.

Regel je dit liever in het gemeentehuis? Maak dan een afspraak via 0485-854000.

Meenemen

Wanneer van toepassing ook

Wie kan aangifte doen

Wanneer geboorteaangifte doen

Binnen drie dagen na de geboorte. Is de tweede of derde dag in het weekeinde of op een feestdag dan kun je tot en met de eerstvolgende werkdag aangifte doen.

Overzicht dagen waarop uiterlijk aangifte van geboorte gedaan moet worden
Geboortedag Aangifte uiterlijk op
Zondag Woensdag
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag

Je kindje bij of na de geboorte erkennen

Wil je je kindje bij of na de geboorte erkennen? Dat kan. Kijk voor meer informatie op de pagina Erkenning.

Geen Nederlandse nationaliteit (Nationality other than Dutch)

Hebben beide ouders niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kan het zijn dat je aanvullende stukken nodig hebt. Je moet dan altijd persoonlijk geboorteaangifte van je kindje(s) regelen bij ons. Maak hiervoor een afspraak 0485-854000.

If you and/or your partner have a foreign nationality, please make an appointment and call us on 0485-854000.

Duomoeders

Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van twee vrouwen kan ook de ‘duomoeder’ moeder worden volgens de wet. Hiervoor heb je bij de geboorteaangifte een anonieme donorverklaring nodig van de Stichting Donorgegevens. Erkenning is dan niet meer nodig. Is er sprake van een bekende donor, dan is het mogelijk dat de duomoeder het kindje erkent. Wil je hier meer informatie over, kijk dan op de pagina Hoe krijg ik als duomoeder het ouderschap over het kindje van mijn partner op Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Achternaam kiezen

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt je kindje bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader. Dit geldt ook voor de achternaam van de duomoeder wanneer er geen bekende donor is. Heb je liever dat je kindje een andere achternaam krijgt? Of heb je het kindje eerder erkend? Dan heb je de mogelijkheid om naamskeuze te regelen.

Wanneer kun je de achternaam kiezen

Dubbele achternaam

Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om je eerste kindje de achternaam van beide ouders te geven. Dit kan als je kindje op of na 1 januari 2024 wordt geboren. Er mogen niet meer dan twee namen worden gegeven. Alle volgende kinderen van dezelfde ouders krijgen ook deze dubbele achternaam. Het is niet verplicht een dubbele achternaam te kiezen. Kijk voor meer informatie op:

Wil je meer informatie over de keuze van de achternaam? Kijk dan op "Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen" op Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Dubbele achternaam al geboren kinderen

In 2024 kunt je als ouders de naam van jullie kind(eren) laten wijzigen naar een dubbele achternaam. Dit kan als al jullie gezamenlijke kinderen zijn geboren ná 1 januari 2016. Dit is een tijdelijke regeling. Kijk voor meer informatie op de pagina Dubbele achternaam al geboren kinderen.

Geboorteakte

De gemeente maakt een geboorteakte op van elke geboorte die aangegeven wordt. In de geboorteakte staan de voornaam of voornamen en de achternaam van het kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan erin. Je kunt in de gemeente waar het kindje geboren is een afschrift van de geboorteakte aanvragen

Levenloos geboren kindje

Het verlies is een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Daarom proberen wij je bij de administratieve kant hiervan zo goed mogelijk te helpen. Als je dat wilt, kunt je jouw kindje(s) laten bijschrijven bij je persoonsgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP).

Alle informatie over het aangeven van een levenloos geboren kindje of een kindje bijschrijven bij de persoonsgegevens in de BRP, lees je op de pagina Levenloos geboren kindje aangeven of registreren.