Erkenning
Je bent niet getrouwd en hebt ook geen geregistreerd partnerschap met de moeder van je kindje. Dan is het mogelijk om je kindje te erkennen. Hierdoor wordt je de wettelijke en juridisch ouder van het kindje. Erkenning wordt vastgelegd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Ouderlijk gezag regel je vanaf 1 januari 2023 ook bij de erkenning.
Als je het wettelijk ouderschap voor je kindje op je neemt, betekent dit het volgende:
- Je krijgt een zorg- en opvoedingsplicht voor het kindje.
- Je kindje krijgt erfrecht.
- Je kindje kan bij erkenning jouw achternaam krijgen.
Nodig
- Geldig identiteitsbewijs van de erkenner en van de (aanstaande) moeder
- Gaat de (aanstaande) moeder niet mee naar de gemeente? Neem dan het formulier Toestemming tot erkenning ongeboren kindje (PDF, 201.2 kB) óf het formulier Toestemming tot erkenning na geboorte kindje (PDF, 180.5 kB) mee naar de afspraak.
Erkenning bij of na de geboorte
Wij adviseren je om de erkenning al te regelen tijden de zwangerschap. Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. Als je de erkenning niet voor of tijdens de geboorteaangifte regelt, dan wordt de vader of duomoeder niet direct op de geboorteakte vermeld. In dit geval heeft het kindje na de geboorte alleen een moeder.
Erkenning kan ook na de geboorteaangifte geregeld worden. Dit kan wanneer er geen twee ouders in de akte opgenomen staan. Hiervoor hoef je niet de biologische ouder te zijn. Er wordt van de erkenning een akte opgemaakt.
Wanneer de erkenning voor de geboorteaangifte is gedaan, dan heb je deze akte nodig bij de geboorteaangifte. Wanneer de erkenning na de aangifte gebeurt, dan wordt deze als latere vermelding toegevoegd aan de geboorteakte.
Toestemming bij erkenning
Bij erkenning moet de moeder toestemming geven. Je eerste kindje binnen jullie relatie krijgt dan automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat het eerste kindje binnen jullie relatie de achternaam van de erkenner krijgt? Dan moet de moeder persoonlijk toestemming geven.
Bij je tweede of je volgende kindje uit dezelfde relatie kan de moeder schriftelijke toestemming geven. Bij schriftelijke toestemming moet de erkenner een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de moeder meenemen of meesturen met een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier.
- Toestemming tot erkenning ongeboren kindje (PDF, 201.2 kB)
- Toestemming tot erkenning na geboorte kindje (PDF, 180.5 kB)
Naamskeuze
Je kunt bij de erkenning ook de achternaam van de erkenner kiezen voor je kindje. Dit kan alleen bij het eerste kindje binnen jullie relatie. Alle volgende kinderen die geboren worden binnen jullie relatie krijgen dezelfde achternaam.
Wanneer is naamskeuze mogelijk:
- Vóór de geboorte bij de erkenning ongeboren kindje
- Bij de geboorteaangifte als je tegelijk je kindje erkent
- Op een later tijdstip, als je jouw eerste kind(je) binnen jullie relatie erkent
Wil je meer informatie over naamskeuze, kijk dan op Welke achternaam kan ik voor mijn kindje kiezen? (Deze link gaat naar een andere website) op de website van de Rijksoverheid.
Ouderlijk gezag
Elke minderjarige staat onder gezag. Iemand die het gezag heeft over een kind, neemt beslissingen voor en over het kind. Het kan gaan om ouderlijk gezag (www.rijksoverheid.nl) (Deze link gaat naar een andere website) of de voogdij (www.rijksoverheid.nl) (Deze link gaat naar een andere website) door een ander.
Vanaf 1 januari 2023 krijgt de erkenner automatisch het ouderlijk gezag over het erkende kindje of de erkende kindjes. In het overzicht "Hoe regel ik gezag voor mijn kind?" (Deze link gaat naar een andere website) op Rijksoverheid.nl kun je zien welke situatie voor jou van toepassing is. Meer informatie over ouderlijk gezag (Deze link gaat naar een andere website) vind je op Rijksoverheid.nl.
Wil je als moeder alleen gezag? Samen met de vader of duomoeder van het (on)geboren kindje kom je naar het gemeentehuis om bij de erkenning vast te leggen dat je als moeder alleen het gezag hebt. Maak een afspraak via 0485-854000.
Gezag bij huwelijk of geregistreerd partnerschap
Allebei de ouders hebben automatisch het gezag over de kinderen die geboren worden binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat geldt ook als de duomoeder het kind in deze situatie nog niet heeft erkend of geadopteerd.
Adoptie
Wie een kind adopteert, neemt de opvoeding en de dagelijkse zorg op zich voor een kind dat geboren is uit (een) andere ouder(s). Een verzoek tot adoptie doe je niet bij de gemeente. Kijk voor meer informatie over adoptie op Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website).
Duomoederschap
Is er sprake van twee vrouwen die de ouders van het kindje zijn? Neem dan telefonisch contact op met de gemeente via telefoonnummer 0485-854000 of per mail: burgerzaken@landvancuijk.nl.
Afspraak maken
Neem voor het maken van een afspraak contact met ons op via 0485-854000.