Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Energietoeslag

De energietoeslag is een uitkering om huishoudens met een laag inkomen voor een deel te compenseren voor de hoge energieprijzen. Huishoudens in onze gemeente met een laag inkomen krijgen voor 2023 opnieuw een energietoeslag. Ook is er het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Voor wie is de energietoeslag?

De energietoeslag 2023 is alleen voor huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm voor 2023. Je eigen vermogen telt niet mee voor jouw recht op energietoeslag. Inwoners met een inkomen tussen 120% en 130% van de bijstandsnorm hebben voor 2023 geen recht op energietoeslag. Door het instellen van een energieplafond en doordat de prijzen voor energie gedaald zijn, worden huishoudens niet zo zwaar getroffen als in 2022.

Energietoeslag automatisch uitbetaald?

Wij hebben alle huishoudens met een uitkering, minimaregeling of die in 2022 een energietoeslag hebben ontvangen, beoordeeld. Iedereen die aan de voorwaarden voldeed heeft in november of december 2023 de energietoeslag automatisch ontvangen.

Aanvragen

Heb je de toeslag in november of december niet automatisch ontvangen, en denk je dat je wel recht hebt op energietoeslag, vul dan het aanvraagformulier energietoeslag in. Je kunt de energietoeslag 2023 op zijn laatst op 31 maart 2024 aanvragen.

Energietoeslag 2023 aanvragen met DigiD

Normbedragen energietoeslag 2023

Alleenstaand

Samenwonend/getrouwd

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds helpt je om energieschulden te voorkomen.

Waar kan je steun aanvragen?

De aanvraag van het Noodfonds kan worden gedaan op www.noodfondsenergie.nl (Deze link gaat naar een andere website). Huishoudens kunnen daar terecht om de aanvraag via computer of via de app te doen. Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen daar via een machtiging de aanvraag voor iemand anders doen. Aanvragen kan tot en met 31 maart 2024.

Vragen

Voor vragen kun je altijd contact opnemen met de Frontoffice Sociaal Domein via 0485-854444. Je kunt ook een e-mail met je naam, telefoonnummer en vraag sturen naar inkomensondersteuning@landvancuijk.nl.

Energiebespaarcoach

Wil je bekijken hoe je op je energiekosten kunt besparen? Maak dan gebruik van het gratis advies van een energiebespaarcoach (Deze link gaat naar een andere website).