Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Duurzame energie opwekken

In het Land van Cuijk wordt in de toekomst alle energie opgewekt door duurzame bronnen zoals zon, wind en waterkracht. 

Doelstelling 2030

Voor 2030 is onze doelstelling in Land van Cuijk om 1008 Terajoule duurzaam op te wekken. Dat staat gelijk aan ruim 325 hectare zonne-energie of 19 windmolens van ruim 4 Megawatt. Deze doelstelling is afgesproken in de Regionale Energie Strategie Noordoost Brabant (RES NOB). Een regionaal samenwerkingsverband waarin de gemeenten, de provincie, netbeheerder Enexis, het Waterschap Aa en Maas en een klankbordgroep met maatschappelijke partijen, samen werken aan de energietransitie in de regio. Wil je meer lezen over de RES NOB? Kijk dan op de Energiewerkplaats.

Wij geven de voorkeur aan zon-op-dak. Maar we kijken ook naar mogelijkheden voor zonneparken en windmolens, want met alleen zon-op-dak redden we onze doelstelling niet. De invulling van onze doelstelling geven we vorm samen met onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Als inwoner kun je zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen op je dak, maar ook door je met een club mensen te verenigingen in een energiecoöperatie. Ook ontwikkelaars vragen we om inwoners te betrekken bij én te laten deelnemen in hun projectplannen.

Duurzaamheidslening

Voor onze inwoners hebben we een Duurzaamheidslening beschikbaar, Een duurzaamheidslening kun je inzetten voor zonnepanelen op eigen dak, maar ook voor isolatie en andere energiebesparende maatregelen. 

Veel gestelde vragen over opwekken duurzame energie

Bekijk hier de veel gestelde vragen over het opwekken van duurzame energie