Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Duurzame energie opwekken

In het Land van Cuijk wordt in de toekomst alle energie opgewekt door duurzame bronnen zoals zon, wind en waterkracht.

Doel 2030

Ons doel is om in 2030 in Land van Cuijk 1008 Terajoule duurzaam op te wekken. Daarvoor zijn ruim 325 hectare zonne-energie of 19 windmolens van ruim 4 Megawatt nodig. In 2045 willen we zelfs een klimaatneutrale gemeente zijn. We zijn al een heel eind, maar we zijn er nog niet.

Regionale Energie Strategie Noordoost Brabant

Deze doelen zijn afgesproken in de Regionale Energie Strategie Noordoost Brabant (RES NOB). Dat is een regionale samenwerking. Wij werken hierin samen met de provincie, netbeheerder Enexis, het Waterschap Aa en Maas en een klankbordgroep met maatschappelijke partijen, aan de energietransitie in de regio. Kijk voor meer informatie over RES NOB op energiewerkplaatsbrabant.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Zakelijke initiatiefnemers

Tussen 23 maart en 23 juni 2024 kunnen zakelijke initiatiefnemers ons laten weten als zij binnen Land van Cuijk grootschalig duurzame elektriciteit willen opwekken door middel van windenergie of zon-op-land. Samen kijken we dan naar de mogelijkheden, locaties en voorwaarden. Het gaat nu nog om een verkenning. Je kunt er dus nog geen rechten aan ontlenen.

Ga voor meer informatie en aanmelden naar zakelijke initiatiefnemers in duurzame energie.

Inwoners-initiatieven

Voor onze inwoners hebben we een Duurzaamheidslening beschikbaar. Een duurzaamheidslening kun je inzetten voor zonnepanelen op eigen dak, maar ook voor isolatie en andere energiebesparende maatregelen.

Veel gestelde vragen over opwekken duurzame energie

Bekijk hier de veel gestelde vragen over het opwekken van duurzame energie