Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller van dienst te zijn, werken wij uitsluitend op afspraak.

Afspraak maken

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij, zo zelfstandig mogelijk kan functioneren en zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Wanneer iemand beperkingen heeft en dit niet zelf of met hulp van zijn of haar omgeving kan bereiken, dan geeft de gemeente ondersteuning via de Wmo.

Informatiefilm "De Wmo. Zo werkt het"

Speciaal voor mensen die voor het eerst te maken krijgen met de WMO is er een informatiefilm ontwikkeld. Bekijk hier de animatiefilm "De Wmo. Zo werkt het" op de website van het CAK.

Welke ondersteuning biedt de Wmo

Lukt het een inwoner niet om op eigen kracht mee te doen, dan helpt de gemeente met een voorziening. Met eigen kracht bedoelen we de mogelijkheden die mensen hebben om met hulp van hun omgeving problemen op te lossen. Word je geholpen door iemand uit jouw omgeving, bijvoorbeeld een familielid, kennis of buurman? Dan wordt jouw hulpvraag dus opgelost vanuit eigen kracht.

Wat voor soort voorziening dit moet zijn staat nergens beschreven. Dat kan een algemene voorziening of een maatwerkvoorziening zijn. In een gesprek met een Wmo consulent zoeken wij samen met jou naar wat je nodig hebt.

Gesprek met Wmo Consulent

De Wmo consulent bekijkt samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Dit is maatwerk en voor iedereen anders. We bekijken samen wat je zelf kunt en wat jouw omgeving kan doen. Misschien kunnen familie, buren of kennissen jou helpen in de huishouding of bij het boodschappen doen. Of je bijvoorbeeld naar een activiteit brengen. We kijken ook of er algemene voorzieningen zijn die jou kunnen helpen. Is jouw probleem hiermee nog niet opgelost? Dan kijken we of een Wmo maatwerkvoorziening oplossing biedt.

Voorbereiding van het gesprek

Het is goed om iemand te vragen om bij het gesprek aanwezig te zijn. Iemand die je vertrouwt en jouw situatie goed kent. Bijvoorbeeld jouw partner, een familielid of mantelzorger. Je kunt ook kosteloos gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning. Zet voor het gesprek wat zaken op een rij, zoals de dingen die goed gaan en die minder goed gaan en waarbij je ondersteuning nodig hebt. Denk ook na of er mensen in jouw omgeving zijn die jou met bepaalde zaken kunnen helpen. Het gesprek is vertrouwelijk. Informatie uit het gesprek delen we alleen met andere hulpverleners als dat nodig is en als je hiervoor toestemming geeft.

Algemene voorziening of Maatwerkvoorziening

Algemene voorziening

Een algemene voorziening is er voor alle burgers. Voorbeelden zijn een koffieochtend in het buurthuis, de boodschappenservice, de rolstoelpool of de maaltijdservice. Je kunt zelf direct contact opnemen met de organisatie die de voorziening aanbiedt.

Maatwerkvoorziening

Een maatwerkvoorziening is een oplossing die specifiek is afgestemd op jouw situatie. Een maatwerkvoorziening is pas aan de orde als er geen andere oplossingen zijn. Je hebt hiervoor een indicatie. Voorbeelden van maatwerkvoorzieningen zijn:

Eigen bijdrage voor een maatwerkvoorziening

Gemeenten mogen voor de maatwerkvoorziening die zij bieden een eigen bijdrage vragen.

Zorg In Natura (ZIN) of Persoonsgebonden Budget (PGB)

Zorg in natura

Als mensen ondersteuning van de gemeente krijgen, is dat meestal 'in natura'. In natura betekent dat de gemeente de hulp of het hulpmiddel voor jou regelt bij een gecontracteerde zorgaanbieder of leverancier.

Persoonsgebonden Budget (PGB)

Een PGB is een geldbedrag waarmee je de Wmo voorziening zelf inkoopt bij een aanbieder die je zelf uitkiest. Aan het krijgen van een PGB zijn voorwaarden verbonden.

Contact

Heb je ondersteuning nodig? Dan kun je contact opnemen met de Front Office Sociaal Domein via 0485-854444 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Je kunt natuurlijk ook mailen naar wmo-consulenten@landvancuijk.nl.