Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Wil je trouwen of een partnerschap laten registreren? We helpen je graag er een onvergetelijke dag van te maken! We raden je aan om zo vroeg mogelijk een melding melding voorgenomen huwelijk of partnerschap te doen.

Kosten

Kostenoverzicht 2024
Product Prijs
Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap Gratis
Huwelijk/partnerschapsregistratie maandag t/m donderdag van 09.00 tot 16.00 uur €487,00
Huwelijk/partnerschapsregistratie vrijdag van 09.00 tot 20.00 uur €554,00
Huwelijk/partnerschapsregistratie zaterdag en op dagen, waarop volgens een voorafgaande openbare kennisgeving het gemeentehuis gesloten zal zijn, van 09.00 tot 20.00 uur €775,00
Flits huwelijk/flits partnerschapsregistratie (geen toespraak, maximaal 15 personen inclusief beide partners en getuigen) dinsdag en woensdag om 09.15 en 09.45 uur. Wordt alleen in het gemeentehuis te Cuijk voltrokken. €144,00
Gratis huwelijk/partnerschap (alleen voor inwoners gemeente Land van Cuijk, geen toespraak, maximaal 6 personen inclusief beide partners en getuigen) maandag om 09.00 en 09.30 uur. Dit huwelijk/partnerschap wordt voltrokken aan de balie. Gratis
Overige kosten huwelijk en partnerschap 2024
Eigen BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) €170,00
Getuige van de gemeente (per getuige) €49,00
Trouwboekje €43,00
Annuleren of wijzigen gereserveerde datum binnen 30 dagen voorafgaand aan die gereserveerde datum €54,00

Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap

Een huwelijk kan alleen beëindigd worden door een uitspraak van de rechter. Een geregistreerd partnerschap kan eindigen door een uitspraak van de rechter of, als er geen kinderen uit deze relatie zijn, door een overeenkomst tussen beide partners via een notaris.

Voorwaarden

Rijst of confetti strooien verboden

Het is in de gemeente Land van Cuijk verboden om bij een bruiloft of een geregistreerd partnerschap rijst, confetti of iets dergelijks te strooien. Dit geldt voor binnen én buiten het gemeentehuis. Dit is slecht voor het milieu en de kosten voor het schoonmaken moeten worden betaald door het bruidspaar.

Waar en wanneer melden

Datum reserveren

Vul in de melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap de door jullie gekozen datum in. Als die datum niet beschikbaar is, nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Melding doen

Vul een van onderstaande formulieren in. Beide partners moeten de melding ondertekenen.

Als een van jullie niet de Nederlandse nationaliteit heeft gebruik dan:

Stuur met de melding mee:

Mail de melding met bijlagen naar gemeente@landvancuijk.nl. Per post verzenden kan ook. Stuur dan alle documenten naar Gemeente Land van Cuijk, Afdeling Burgerzaken. Postbus 7, 5360 AA in Grave.

Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

Voor informatie over huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden verwijzen wij je naar de notaris.

Trouwlocaties en trouwambtenaar

In onze gemeente zijn heel veel mooie locaties om uit kiezen om te trouwen of een partnerschap te laten registreren. Je kunt denken aan de kroeg om de hoek, een restaurant, een locatie aan het water of een sfeervolle theetuin. De keuze is aan jullie. Is jullie huwelijk niet in het gemeentehuis maar op een andere locatie is. Vul dan een overeenkomst voor een huwelijk of partnerschapsregistratie op locatie (PDF, 103.9 kB) in en stuur die mee met de melding.

Voorwaarden trouwlocatie

Trouwambtenaar

Jullie voorkeur voor een trouwambtenaar kun je aangeven op het meldingsformulier. Je kunt in onze gemeente kiezen uit verschillende trouwambtenaren. Op de pagina trouwambtenaren stellen zij zichzelf voor. Er is altijd een persoonlijk gesprek met de trouwambtenaar. Ongeveer 2 tot 4 weken voor het huwelijk neemt de trouwambtenaar contact met jullie op om een afspraak te maken.

Eigen trouwambtenaar

Willen jullie bij de huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie gebruik maken van een eigen trouwambtenaar. Vul dan het formulier Verzoek eenmalige aanwijzing Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (PDF, 125.5 kB) in en mail dit naar trouwen@landvancuijk.nl. Dit is niet mogelijk bij een kosteloos of flits huwelijk.

Partner uit buitenland of andere nationaliteit

Wij hebben een geboorteakte en een verklaring van ongehuwd zijn óf echtscheidingsakte nodig als:

Neem in dat geval altijd contact met ons op. Dit kan telefonisch via 0485-854000 of via gemeente@landvancuijk.nl.

Let op

Als jullie allebei een vreemde nationaliteit hebben en geen woonplaats in Nederland, kunnen jullie geen melding doen in Nederland en niet in Nederland trouwen.

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Je kunt jouw geregistreerde partnerschap om laten zetten in een huwelijk. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een akte van omzetting op. De omzetting is in elke gemeente mogelijk. Er zijn geen getuigen nodig bij de omzetting. Er mogen natuurlijk wel gasten aanwezig zijn.

De mogelijkheden en de kosten voor het omzetten van een partnerschap in een huwelijk zijn hetzelfde als wanneer je geen partnerschap hebt en wilt trouwen.

Neem voor een omzetting contact op met de afdeling Burgerzaken via gemeente@landvancuijk.nl of 0485-854000.

Let op

Niet alle landen accepteren de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk. Wil je de omzetting gaan gebruiken in een ander land dan Nederland, informeer dan eerst of dat zonder problemen kan. Je kunt hiervoor terecht bij de ambassade van het betreffende land. Mogelijk kun je gebruik maken van een internationale huwelijksakte als bewijsstuk. Hier staat niet op dat het een omzetting betreft.

Verzoek omzetting

Je kunt een verzoek online doen met het formulier Omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk.

Achternaam na huwelijk

Na het huwelijk verandert er niets aan je officiële achternaam. In Nederland mag je na een huwelijk de achternaam van je partner gebruiken. De achternaam waarmee je bent geboren blijf je houden. Dat betekent dat in de huwelijksakte en ook in het trouwboekje de geslachtsnaam van jullie na het huwelijk dezelfde is als de geslachtsnaam voor het huwelijk.

Vragen

Voor vragen kun je contact opnemen met de afdeling Burgerzaken via gemeente@landvancuijk.nl of 0485-854000.