Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Wil je trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan moet je dat vooraf melden bij de gemeente waar je gaat trouwen of jullie partnerschap wilt laten registreren. Trouwen voor de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Wil je ook voor de kerk trouwen? Dit kan pas nadat het burgerlijk huwelijk is gesloten.

Kosten

Kostenoverzicht van alle diensten
Product Prijs
Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap Gratis
Huwelijk/partnerschapsregistratie maandag t/m donderdag van 09.00 tot 16.00 uur €453,00
Huwelijk/partnerschapsregistratie vrijdag van 09.00 tot 20.00 uur €515,00
Huwelijk/partnerschapsregistratie zaterdag en op dagen, waarop volgens een voorafgaande openbare kennisgeving het gemeentehuis gesloten zal zijn, van 09.00 tot 20.00 uur €721,00
Flits huwelijk/flits partnerschapsregistratie (geen toespraak, maximaal 15 personen inclusief beide partners en getuigen) dinsdag en woensdag om 09.15 en 09.45 uur. Wordt alleen in het gemeentehuis te Cuijk voltrokken. €134,00
Gratis huwelijk/partnerschap (alleen voor inwoners gemeente Land van Cuijk, geen toespraak, maximaal 6 personen inclusief beide partners en getuigen) maandag om 09.00 en 09.30 uur. Dit huwelijk/partnerschap wordt voltrokken aan de balie. Gratis
Overige kosten Huwelijk en partnerschap  
Eigen BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) €158,00
Getuige van de gemeente (per getuige) €46,00
Trouwboekje €40,00
Annuleren of wijzigen gereserveerde datum binnen een periode van dertig dagen voorafgaand aan die gereserveerde datum €103,00

Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap

Een huwelijk kan alleen beëindigd worden door een uitspraak van de rechter. Een geregistreerd partnerschap kan eindigen door een uitspraak van de rechter of, als er geen kinderen uit deze relatie zijn, door een overeenkomst tussen beide partners via een notaris.

Let op!

Het is in de gemeente Land van Cuijk verboden om bij een bruiloft of een geregistreerd partnerschap rijst, confetti of iets dergelijks te strooien. Dit geldt voor binnen én buiten het gemeentehuis. De kosten worden doorberekend aan het bruidspaar.

Reserveren datum huwelijk/partnerschapsregistratie

De datum van het huwelijk of de partnerschapsregistratie wordt gereserveerd aan de hand van de gegevens bij de melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap. Wij leggen geen optie op een datum vast.

Mocht de door jullie gekozen datum niet beschikbaar zijn dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.

Let op

Voor een gratis huwelijk of een flitshuwelijk zijn op dit moment lange wachttijden.

Melding voorgenomen huwelijk/partnerschapsregistratie

Een melding van een huwelijk of geregistreerd partnerschap doe je door het invullen en ondertekenen van een formulier door beide partners. De wettelijke termijn begint te lopen zodra de melding van beide partners in het bezit is van de huwelijksgemeente.

De melding voorgenomen huwelijk/partnerschap kun je digitaal of schriftelijk doen. Wil je de melding van een huwelijk of geregistreerd partnerschap digitaal indienen, dan kun je de formulieren e-mailen naar gemeente@landvancuijk.nl. De meldingsformulieren met verblijfsrecht zijn nodig als één van jullie niet over de Nederlandse nationaliteit beschikt.

Voor de schriftelijke melding hebben wij onderstaande documenten nodig. Download en print de PDF's, en vul ze in. De benodigde documenten mail je naar gemeente@landvancuijk.nl of stuur je naar Gemeente Land van Cuijk, Afdeling Burgerzaken. 

Het kan zijn dat we nog meer documenten nodig hebben maar daar wordt dan contact over opgenomen.

Huwelijkse voorwaarden of Partnerschapsvoorwaarden

Voor informatie over huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden verwijzen wij je naar de notaris.

Trouwlocaties

Trouwlocaties gemeente

In de gemeente zijn heel veel mooie locaties om uit kiezen om te trouwen of een partnerschap te laten registreren. Je kunt denken aan de kroeg om de hoek, een restaurant, een locatie aan het water of een sfeervolle theetuin. De keuze is aan jullie. Indien jullie huwelijk niet in het gemeentehuis maar op een andere locatie zal plaatsvinden kun je dit vastleggen door het toezenden van de getekende overeenkomst voor een huwelijk of partnerschapsregistratie op locatie (PDF, 103.9 kB).

De voorwaarden die aan een trouwlocatie worden gesteld zijn:

Trouwambtenaren

Er zijn verschillende trouwambtenaren waar jullie uit kunnen kiezen. Zij stellen zich allemaal voor op de pagina Trouwambtenaren.

Jullie kunnen op het formulier melding voorgenomen huwelijk of partnerschap aangeven voor welke trouwambtenaar jullie kiezen. Er is altijd een persoonlijk gesprek met de trouwambtenaar. Ongeveer 2 tot 4 weken voor het huwelijk neemt de trouwambtenaar contact met jullie op om een afspraak te maken.

Eigen trouwambtenaar

De huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie kun je ook laten doen door een eigen trouwambtenaar. Bij een gratis of flits huwelijk kan dat niet.

Naast de eigen trouwambtenaar is er ook altijd één van onze vaste trouwambtenaren aanwezig voor begeleiding.

Wil je gebruik maken van een eigen trouwambtenaar? Dat kan. Vul dan het formulier Verzoek eenmalige aanwijzing Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (PDF, 125.5 kB) in en mail dit naar trouwen@landvancuijk.nl.

Voorwaarden

Nadat wij jouw melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap hebben ontvangen, controleren wij of jullie allebei aan de volgende voorwaarden voldoet:

Wanneer zijn er meer documenten nodig

Wij hebben méér documenten nodig als:

Het gaat dan om de volgende documenten

Het kan zijn dat we nog meer documenten nodig hebben maar daar wordt dan contact over opgenomen.

Neem in dit geval altijd contact op met de gemeente. Dit kan telefonisch via 0485-854000 of via trouwen@landvancuijk.nl.

Let op

Als jullie allebei een vreemde nationaliteit hebben en geen woonplaats in Nederland, kunnen jullie geen melding doen in Nederland en niet in Nederland trouwen.

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Je kunt jouw geregistreerde partnerschap om laten zetten in een huwelijk. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een akte van omzetting op. De omzetting is in elke gemeente mogelijk. Hoewel er geen getuigen nodig zijn bij de omzetting, mogen er natuurlijk wel gasten aanwezig zijn.

De mogelijkheden en de kosten voor het omzetten van een partnerschap in een huwelijk zijn hetzelfde als wanneer je geen partnerschap hebt en wilt trouwen. 

Let op

Niet alle landen accepteren de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk. Wil je de omzetting gaan gebruiken in een ander land dan Nederland, informeer dan eerst of dat zonder problemen kan. Je kunt hiervoor terecht bij de ambassade van het betreffende land. Mogelijk kun je gebruik maken van een internationale huwelijksakte als bewijsstuk. Hier staat niet op dat het een omzetting betreft.

Verzoek omzetting 

Je kunt een verzoek online doen met het formulier Omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk.

Verandert mijn achternaam na het huwelijk?

Nee, na het huwelijk verandert er niets aan je officiële achternaam. In Nederland is het toegestaan na de huwelijksvoltrekking de achternaam van de partner gebruiken. De achternaam waarmee je bent geboren blijf je houden. Dat betekent dat in de huwelijksakte en ook in het trouwboekje de geslachtsnaam van jullie na het huwelijk dezelfde is als de geslachtsnaam voor het huwelijk.

Je kunt online doorgeven met welke achternaam je wilt worden aangesproken.

Vragen

Voor vragen kun je contact opnemen met de afdeling Burgerzaken via trouwen@landvancuijk.nl of 0485-854000.