Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Toeristenbelasting

Toeristenbelasting is een belasting, voor het gebruik van gemeentelijke voorzieningen, voor bezoekers die niet in de gemeente wonen. De naam toeristenbelasting doet vermoeden dat het alleen om toeristen gaat. Dat is niet zo. Het gaat om iedereen die niet staat ingeschreven in de gemeente en betaalt voor een overnachting binnen de gemeente. Het kan dus ook gaan om zakelijke overnachtingen of overnachtingen van buitenlandse werknemers.

Waarom toeristenbelasting

Het toerisme groeit in het Land van Cuijk. Dit betekent dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van de gemeentelijke voorzieningen. Wij vinden het niet eerlijk dat alleen onze inwoners hier belasting voor betalen. Door de invoering van een toeristenbelasting betalen  ‘bezoekers’ hier ook aan mee.

Wie betaalt de toeristenbelasting

Toeristenbelasting moet worden betaald voor zakelijke- of privé overnachtingen van personen van buiten onze gemeente. De persoon die overnacht, betaalt de belasting aan de persoon of het bedrijf die de overnachting verzorgt. De belasting wordt daarna aan de gemeente betaald. Inwoners van onze gemeente betalen al gemeentelijke belastingen en hoeven dus geen toeristenbelasting te betalen.

Tarieven toeristenbelasting

Hier gelden twee tarieven.

Aanbieders van overnachtingen die btw-plichtig zijn

4% over de vergoeding voor een overnachting. Toeristenbelasting betaal je alleen over de vergoeding van de overnachting. De BTW en de toeristenbelasting tellen niet mee bij het berekenen van de toeristenbelasting.

Aanbieders van overnachtingen die gebruik maken van de kleine ondernemersregeling (KOR)

€1,25 per persoon per overnachting. Deze aanbieders zijn niet btw-plichting. Zie Kleineondernemersregeling (KOR) op belastingdienst.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Bekijk hieronder de uitleg over het berekenen van de kosten voor overnachten waarover toeristenbelasting moet worden betaald.

Kosten voor overnachten. Wat telt mee en wat niet

Wat telt mee bij het berekenen van de kosten van een overnachting:

Kosten die je betaalt aan een boekingsplatform zoals Airbnb of Booking.com voor hun service. Extra service die is meegerekend bij de kosten voor de overnachting, zoals:

Dit geldt ook als je deze services apart opneemt in de boekhouding.

Wat telt niet mee bij het berekenen van de kosten voor een overnachting:

  1. Extra service waarvoor je apart laat betalen met het hoge btw-tarief.
  2. Extra service die valt onder het lage btw-tarief, zoals:

Voorbeeld toeristenbelasting betaald door de gast

Dit is een voorbeeld voor aanbieders van overnachtingen die btw-plichtig zijn als zij de gast de toeristenbelasting willen laten betalen. De belasting is 4% over de kosten voor een overnachting. Het is belangrijk dat je hier de btw én de toeristenbelasting aftrekt van de kosten van de overnachting. Doe je dit niet dan betaal je btw over de toeristenbelasting of andersom.

Kosten overnachting waarover je toeristenbelasting moet betalen

De gast betaalt €100 voor een overnachting. Je wilt dat de gast de toeristenbelasting betaalt en dat je geen btw over de toeristenbelasting moet betalen. De betaling van €100 is in dit geval 113%. De echte kosten voor de overnachting zijn 100% (€88,50). De btw is 9% van €88,50 (€7,96). En de toeristenbelasting is 4% van €88,50 (€3,54). Voor de toeristenbelasting geef je dan €88,50 op als kosten voor de overnachting.

Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting

Alle tarieven en regels van de verschillende soorten gemeentelijke belastingen in de gemeente Land van Cuijk zijn terug te vinden in verordeningen. Op de pagina Verordeningen vind je de verordeningen van de gemeente Land van Cuijk.