Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Plaagdieren bestrijden

Plaagdieren zijn dieren - geen huisdieren - die voor inwoners ongewenst zijn en overlast veroorzaken in hun woning en tuin. De gemeente bestrijdt geen overlast van plaagdieren op particulier terrein. De gemeente neemt wel maatregelen om extreme overlast zoals een rattenplaag te voorkomen én als de overlast van openbaar terrein komt. Neem voor het bestrijden van plaagdieren op eigen terrein altijd contact op met een gespecialiseerd bedrijf.

Overlast openbaar terrein

Het is natuurlijk niet altijd duidelijk waar de overlast vandaan komt. Heb je overlast van plaagdieren maar denk je dat dat afkomstig is van openbaar terrein, meld dan de overlast via Melding doen of bel ons. Alleen wanneer je een melding doet kunnen wij inschatten in welk gebied er sprake is van overlast. De gemeente komt dan controleren en grijpt zo nodig in.

Overlast op eigen terrein

De gemeente bestrijdt geen overlast van plaagdieren op particulier terrein. Als de bron van de plaagdieren zich overduidelijk bevindt op eigen terrein, neem dan – voor eigen rekening – contact op met een gespecialiseerd bedrijf. Ben je huurder van een terrein of woning? Soms is de verhuurder verantwoordelijk voor de bestrijding van plaagdieren. Neem dan contact op met de verhuurder.

Tips

Voorkomen is beter dan genezen. Veel overlast kun je voorkomen door zelf voorzorgsmaatregelen te nemen. Wat je kunt doen hangt af van het soort dieren waar het om gaat. De meest voorkomende overlast ontstaat door ratten, muizen, vogels (duiven, kraaien, kauwen) en wespen. Hieronder lees je wat je kunt doen. Ook op internet is veel informatie te vinden over hoe je plaagdieren kunt bestrijden.

Ratten en muizen

De aanwezigheid van ratten en muizen is bijna niet te voorkomen, maar wel te beperken. Enkele tips zijn:

Duiven, kraaien en kauwen

Vogels komen af op voedsel en drinkplaatsen in de tuin. Duiven die ergens langer verblijven hebben dan ook meestal een voedsel- en of waterbron in de buurt gevonden. Bij overlast kun je zitplaatsen (randen van dakgoten, nok van het dak, schoorstenen, balkonranden) afschermen met duivenpinnen. Het nestelen van kauwen en kraaien onder overstekende daken kun je tegengaan door deze af te schermen met hout of gaas.

Wespen

Het voorkomen van overlast door wespen is nog moeilijker dan overlast door andere plaagdieren. Het dichtstoppen van gaatjes en kieren waarachter een wespennest gebouwd zou kunnen worden is bijna niet te doen, een wesp vindt altijd wel een gaatje. Wespenoverlast op een terras is tegen te gaan door bepaalde geuren te gebruiken, bijvoorbeeld een beetje gebrande koffie op een schaaltje maar dat werkt maar korte tijd.

Zie je in het voorjaar één enkele wesp dan is dat vaak een koningin, op zoek naar een plek om een nest te bouwen. Probeer dat tegen te gaan. Heb je toch last van een wespennest, schakel dan een professioneel bedrijf in. Het zelf weghalen van een wespennest kan gevaarlijk zijn.