Plaagdieren bestrijden
Plaagdieren zijn dieren - geen huisdieren - die voor overlast zorgen in een woning of tuin. Wij verwijderen geen plaagdieren op het eigen terrein van onze inwoners. We nemen wel maatregelen om extreme overlast zoals een rattenplaag te voorkomen. Als de overlast van openbaar terrein komt zorgen wij voor het verwijderen van de plaagdieren.
Overlast openbaar terrein
Heb je overlast van plaagdieren maar denk je dat dat komt van openbaar terrein, meld dit dan via Melding doen. Je kunt ons natuurlijk ook bellen. Alleen wanneer je een melding doet kunnen wij inschatten in welk gebied overlast is. We komen dan controleren en grijpen in als dat nodig is.
Overlast op eigen terrein
Zit de oorzaak van de overlast van de plaagdieren duidelijk op jouw eigen terrein? Neem dan contact op met een specialist in het verwijderen van plaagdieren. De kosten voor het verwijderen zijn voor eigen rekening. Ben je huurder van een terrein of woning? Soms is de verhuurder verantwoordelijk voor het verwijderen van plaagdieren. Neem dan contact op met de verhuurder.
Tips
Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt zelf veel doen om te zorgen dat je geen overlast krijgt. Wat je kunt doen hangt af van het soort dieren waar het om gaat. De meest voorkomende overlast ontstaat door ratten, muizen, vogels (duiven, kraaien, kauwen) en wespen. Hieronder lees je wat je kunt doen. Ook op internet is veel informatie te vinden over hoe je plaagdieren kunt bestrijden.
Ratten en muizen
De aanwezigheid van ratten en muizen is bijna niet te voorkomen, maar wel te verminderen. Een paar tips zijn:
- Maak naden en kieren van de woning goed dicht. Denk hierbij aan de aansluiting van dakpannen en aan stootvoegen
- Leg hout voor de open haard op een pallet en zorg voor ruimte er omheen. Tocht houdt de dieren weg en katten kunnen om de pallet heen lopen
- Muizen en ratten kunnen schuilen in materialen in de tuin of in een schuur. Ruim regelmatig op
- Ratten verplaatsen zich ongezien door niet bijgehouden coniferenhagen en klimplanten. Regelmatig snoeien helpt om hen weg te houden
- Vogelvoer in de tuin werkt als een magneet op ratten en muizen. Haal voedsel dat blijft liggen ’s avonds weg, ook als dit in een dichte kooi ligt
- Bewaar dierenvoer in dichte kisten, blikken of tonnen (niet van karton)
- Klop een tafellaken met veel etensresten niet uit in de tuin
- Eenden voeren in de vijver is leuk maar zorg dat er geen voedsel achterblijft
- Ruim afgevallen vruchten van fruit- en notenbomen zo snel mogelijk op
- Houd de kliko goed gesloten en laat geen vuilniszakken met voedselresten naast de kliko staan
- Muizen en ratten komen ook af op een composthoop met voedselresten en slecht onderhouden wal- en slootkanten
Duiven, kraaien en kauwen
Vogels komen af op voedsel en drinkplaatsen in de tuin. Duiven die ergens langer blijven hebben dan ook meestal een voedsel- en of waterbron in de buurt gevonden. Bij overlast kun je op randen van dakgoten, nok van het dak, schoorstenen of balkonranden duivenpinnen plaatsen. Bescherm overstekende daken met gaas of hout.
Wespen
Het voorkomen van overlast door wespen is nog moeilijker dan overlast door andere plaagdieren. Gaatjes en kieren dicht maken waarachter wespen een nest kunnen bouwen werkt niet. Een wesp vindt altijd wel een gaatje. Last van wespen op een terras kun je voorkomen door sommige geuren te gebruiken. Bijvoorbeeld een beetje gebrande koffie op een schaaltje, maar dat werkt maar korte tijd.
Zie je in het voorjaar één enkele wesp dan is dat vaak een koningin. Een koningin is vaak op zoek naar een plek om een nest te bouwen. Probeer dat tegen te gaan. Heb je toch last van een wespennest, zoek dan een professioneel bedrijf dat het nest weg kan halen. Zelf een wespennest weghalen kan gevaarlijk zijn.