in hetLand van Cuijk

Update: Opvang Oekraïense vluchtelingen

Geplaatst op maandag 4 april 2022

De komende maand loopt het aantal te verwachten Oekraïense vluchtelingen in het Land van Cuijk op van 137 naar een voorlopig totaal van 274. Met de gemeentelijke opvanglocaties die op dit moment in gebruik of in oprichting zijn, kan de gemeente dit aantal te verwachten Oekraïense vluchtelingen een verblijf bieden. Vanaf deze week wordt het leefgeld uitbetaald, op afspraak.

Overzicht gemeentelijke opvanglocaties

• In Linden (EuroParcs) vangen we nu 110 mensen op.
  • In Vierlingsbeek (aan de Grotestraat) verblijven 11 mensen. Op deze locatie is dit de maximumcapaciteit.
  • In Mill (aan de Valkweg) kunnen we 18 mensen een plek bieden.
  • In Overloon zijn vier bungalows beschikbaar, elke bungalow voor 4 personen.
  • In Sint Anthonis (camping ’t Buuteland) kunnen we naar verwachting vanaf 11 april 48 mensen en later naar verwachting in totaal 78 mensen huisvesten.
  • Er wordt daarnaast gewerkt aan een locatie voor voorlopig 40 vluchtelingen. In overleg met de beheerder volgt meer informatie hierover zo spoedig mogelijk.

Start basisonderwijs

Met ingang van deze week gaan de eerste kinderen naar de basisschool. De kinderen gaan naar een locatie in Escharen. Vooralsnog worden de kinderen met busjes gehaald en thuisgebracht.

Donatie van spullen

De afgelopen tijd hebben veel inwoners spullen afgegeven bij de gemeentelijke opvanglocaties. Hoewel gewaardeerd, benadrukken we dat we in veel spullen voorzien zijn. Ook is de opslagruimte op deze locaties beperkt. Het verzoek is om vóór spullendonatie contact op te nemen met de opvanglocaties, om de behoefte te bespreken.

Leefgeldregeling Oekraïense vluchtelingen

Vanaf deze week (4 en 5 april) ontvangen volwassenen en kinderen €60,00 per week. Vluchtelingen die door particulieren opgevangen worden, ontvangen een wekelijkse toelage. Dit betreft €50 extra voor volwassenen en €12,50 extra voor kinderen. Voor deze toelage is het noodzakelijk dat zij zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Particulieren, waarvan bekend is dat zij vluchtelingen opvangen, worden gebeld door een medewerker van de gemeente om een afspraak te maken voor de uitbetaling van het leefgeld voor de Oekraïense vluchtelingen. De vluchtelingen moeten mee naar deze afspraak in het gemeentehuis in Cuijk, met hun paspoort en de paspoorten van de kinderen. Het zou fijn zijn als er een lid van het gastgezin meekomt.

Vang je vluchtelingen uit Oekraïne op en is dit niet bij de gemeente bekend? Mail dan naar gemeente@landvancuijk.nl om tevens een afspraak te maken voor de uitbetaling van het leefgeld.