Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Meldpunt ongewenst verhuurgedrag

Vanaf 1 juli 2023 geldt de Wet goed verhuurderschap. Deze wet moet ongewenst gedrag van verhuurders voorkomen. Zoals te hoge borg vragen, oneerlijke servicekosten rekenen, discrimineren of bedreigen. Ook moeten het werkcontract en huurcontract gescheiden zijn. Zo zijn arbeidsmigranten minder afhankelijk van hun werkgever. Houdt een verhuurder zich niet aan deze wet? Dan kan een huurder dit melden. We kunnen dan een waarschuwing of boete geven.

De wet beschermt woningzoekenden, huurders en omwonenden tegen ongewenst verhuurgedrag van:

Het meldpunt is laagdrempelig en melden kan ook anoniem.

Er is een video met uitleg over de wet goed verhuurderschap (Deze link gaat naar een andere website). De video is er ook in andere talen (English (Deze link gaat naar een andere website), Español (Deze link gaat naar een andere website), Polski (Deze link gaat naar een andere website), Românesc (Deze link gaat naar een andere website), български (Deze link gaat naar een andere website)).

Wat zijn de regels?

Brochures Rijksoverheid

Bekijk voor meer informatie de brochures voor huurders op www.volkshuisvestingnederland.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Extra regels voor arbeidsmigranten

Informatie voor verhuurders

De wet geldt ook voor bestaande overeenkomsten. Er is een overgangsregeling voor een aantal regels. Zoals de schriftelijke informatie die je als verhuurder aan de huurder moet geven. En voor het scheiden van de huurovereenkomst en het arbeidscontract.

Wij controleren bij meldingen, of bij verdenkingen van geen goed verhuurderschap. Hou je je niet aan deze regels? Dan kunnen wij een waarschuwing geven. Of een flinke boete. In het uiterste geval kunnen we de woning in beheer nemen. En mag je de woning zelf niet meer verhuren. Let op: bij een boete of overname van het beheer, maken we de naam van de verhuurder bekend. Zo kunnen huurders en woningzoekenden zien of een verhuurder zich aan de wet houdt.

Brochures Rijksoverheid

Bekijk voor meer informatie de brochures voor verhuurders op www.volkshuisvestingnederland.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Melden

Mail naar gemeente@landvancuijk.nl en zet daarbij ‘melding Wet goed verhuurderschap’.

Je kunt ongewenst gedrag van een verhuurder melden als:

Wat kun je niet melden via de meldlijn:

Het meldpunt kan hierin niet bemiddelen.

Huur je van een woningcorporatie, zoals Mooiland (Deze link gaat naar een andere website), of Wonen Vierlingsbeek (Deze link gaat naar een andere website)? Meld je klacht dan eerst bij de corporatie zelf.