Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Eikenprocessierups

Eind april, begin mei starten we met het bestrijden van de eikenprocessierups. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten geven. Vooral irritatie van huid, ogen en luchtwegen. Kijk op de website van de GGD voor meer informatie over de eikenprocessie (Deze link gaat naar een andere website).

Als je een nest vindt kun je dit bij ons melden. Het hangt af van waar het nest zit, of we het laten verwijderen. Bij de melding geef je aan dat het om melding “eikenprocessierups” gaat.

Wat doen wij

We beginnen al vroeg met spuiten met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel op plaatsen waar veel mensen komen. Dit doen we voordat de rupsen volwassen worden. We gaan door met bestrijden als er toch rupsen volwassen worden. De bomen die op plekken staan waar veel mensen komen, worden als eerste behandeld.Je kunt op de kaart kijken waar we spuiten (Deze link gaat naar een andere website). In korte tijd moeten er veel bomen worden behandeld. Mogelijk gaan de werkzaamheden daarom 24 uur per dag en 7 dagen in de week door.

Biologisch middel

We gebruiken een biologisch middel dat veilig is voor de mensen en dieren. Het kan wel voor irritatie zorgen. We raden daarom aan om, daar waar gespoten wordt, niet in de nevel te gaan staan. Ook dieren kun je beter niet laten lopen onder de eikenbomen die bespoten worden.

Andere middelen

Ook zorgen we voor meer verschillende soorten bomen. We zaaien bloemenmengsels in bermen en planten bloembollen om natuurlijke vijanden aan te trekken. Op kleinere schaal plaatsen we insectenhotels en maken we het ophangen van nestkasten mogelijk. Ook zetten wij gaasvliegen uit als natuurlijke vijanden.

Hoe kun jij ons helpen

Je kunt helpen door vogelhuisjes voor koolmezen en vleermuiskasten op te hangen in je tuin. Ook kun je zorgen voor meer bloeiende beplanting tijdens het hele jaar. Deze trekken namelijk de natuurlijke vijanden van de rups aan. Het is wel belangrijk dat je in april, mei stopt met het voeren van vogels. Hierdoor gaan de vogels zelf actief op zoek naar voedsel en eten ze meer rupsen.

Hoe help je ons niet!

Er zijn een aantal schadelijke geruchten in de omloop die we graag de wereld uit helpen. Er zijn bedrijven die reclame maken van folie of lijm strips die de ‘gang’ van de rups zouden onderbreken. Dit zorgt er volgens deze aanbieders voor dat we minder last hebben van rupsen. Deze uitspraak is onderzocht door specialisten en blijkt niet waar te zijn. De rupsen lopen over de folie heen, zelfs als die behandeld is met gif. Soms gebruiken de rupsen het zelfs om hun nest van te maken.

Meer plastic in de natuur is zeker geen goed idee. En lijm is ook erg schadelijk voor dieren, planten en bloemen. Andere insecten, vlinders en vogels blijven ook plakken aan de lijm en sterven daarmee een nare dood. Het gebruik van lijm is ook bij de wet verboden. Dus wil je zelf iets doen? Zorg dan voor meer bloeiende planten, vogelhuisjes en vleermuiskasten in uw tuin.