Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Besluitenlijst 17 januari 2023

Uitnodigingen 17 januari 2023

Samenvatting

  1. n.v.t.
  2. 27-28-29/01, vrijdag-zaterdag-zondag, CV De Knoepers Sambeek: Pronkzitting om 20.00 u op zondag om 14.30 uur te Sambeek
  3. 29/01, zondag, CV De Nölers Cuijk, Pronkzitting van 16.00-19.00 uur te Cuijk
  4. 01/02, woensdag, Biblioplus: deelname jury Voorleeswedstrijd regio Boxmeer I van 09.00-11.45 uur te Overloon
  5. 03/02, vrijdag, Biblioplus: deelname jury Voorleeswedstrijd regio Boxmeer II van 09.00-11.45 uur te Sambeek
  6. 15/02, woensdag, Biblioplus: deelname jury Voorleeswedstrijd regio Mill & Sint Hubert en Sint Anthonis van 09.00-11.45 uur te Mill
  7. 17/02, vrijdag, CV D'n Uutloat Sint Anthonis: Sleuteloverdracht voormalige gemeente Sint Anthonis van 20.00-00.00 uur te Sint Anthonis
  8. 17/02, vrijdag, CV De Ezels Gassel: Sleuteloverdracht voormalige gemeente Grave van 20.00-01.30 uur te Gassel
  9. 18/02, zaterdag, CV De Ezels Gassel: Sleuteloverdracht voormalige gemeente Grave van 11.45-14.15 uur te Gassel
  10. 13/05, zaterdag, BZ&PC Boxmeer: Viering 60-jarig jubileum, tijd volgt, te Boxmeer
  11. 24/05, woensdag, Vereniging Brabantse Gemeenten: Algemene Ledenvergadering, tijd en locatie volgen
  12. datum onbekend, Graveon (Graafse Ondernemers): Ondernemersavond, tijd en locatie volgen

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

  1. n.v.t.
  2. verhinderd, afmelden
  3. Burgemeester en wethouder Jilisen aanwezig
  4. Wethouder Hendriks aanwezig
  5. Wethouder De Bruin aanwezig
  6. Burgemeester aanwezig
  7. Wethouders Hendriks-van Haren en Janssen aanwezig
  8. Wethouder Hendriks aanwezig
  9. Wethouder Maas aanwezig
  10. Wethouder Hendriks-van Haren aanwezig
  11. Burgemeester aanwezig
  12. Wethouder Jilisen aanwezig

Raadsvoorstel verordeningen begraafplaatsen 2023

Samenvatting

Door de gemeentelijke herindeling is een harmonisatie van regelgeving en tarieven bij het beheer en gebruik van onze gemeentelijke begraafplaatsen noodzakelijk. Daartoe is de beheerverordening gemeentelijke begraafplaatsen Land van Cuijk 2023 en de Verordening lijkbezorgingsrechten Land van Cuijk 2023 opgesteld. Deze dienen door de raad te worden vastgesteld. Voorgesteld wordt om het raadsvoorstel dat hierop toeziet, vast te stellen.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Vast te stellen:

  1. Raadsvoorstel vaststelling verordeningen begraafplaatsen 2023;
  2. Toelichting op de verordening lijkbezorgingsrechten 2023;
  3. De concept-raadsbesluiten inhoudende de navolgende verordeningen:

Prestatieafspraken 2023 volkshuisvestelijk

Samenvatting

De Woningwet regelt dat woningcorporaties die in een gemeente werkzaam zijn, het college en de plaatselijke huurdersorganisatie samen afspraken maken over de uitvoering van het lokale volkshuisvestingsbeleid. Dit overleg vindt plaats in een jaarlijks terugkerende cyclus. De afgelopen maanden is daartoe overleg gepleegd tussen Mooiland, Wonen Vierlingsbeek en de huurdersorganisaties en de gemeente om tot prestatieafspraken voor de periode 2023 te komen. Het resultaat van dit overleg ligt nu voor ter vaststelling. Na vaststelling en ondertekening wordt de gemeenteraad in kennis gesteld van de overeenkomst door toezending van een raadsinformatiebrief met de overeenkomst als bijlage. Een concept voor de raadsinformatiebrief is eveneens ter vaststelling bijgevoegd.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

  1. Vast te stellen de door partijen gemaakte Raamovereenkomst en prestatieafspraken 2023.
  2. Wethouder de Bruin-van Vught te mandateren de overeenkomst te ondertekenen.
  3. De Raadsinformatiebrief vast te stellen.

Weging financiële zelfredzaamheid bij huishoudelijke hulp in de Wmo

Samenvatting

Sinds de invoering van het abonnementstarief in 2020 zien gemeenten een forse stijging van het aantal gebruikers van de maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden en de hiermee gepaard gaande kosten. Op basis van de huidige verwachtingen past hiervoor ook in Land van Cuijk weer een forse verhoging van het Wmo-maatwerkbudget voor 2023. In het laatste landelijke Regeerakkoord is de afspraak gemaakt om in 2025 tot een "eerlijk" systeem voor eigen bijdrage Wmo (lees afhankelijk van inkomen) te komen. Gezien de huidige financiële omstandigheden in het Land van Cuijk (kostenontwikkeling voor huishoudelijke hulp) vraagt de situatie eerder om passende maatregelen. In een memo zijn de mogelijkheden voor een dergelijke weging op een rij gezet. Voorgesteld wordt om vooralsnog te kiezen voor de hierin genoemde variant 2, de raadsinformatiebrief vast te stellen en de Adviescommissie Sociaal Domein (ASD) verzoeken om advies uit te brengen over deze materie. In deze variant wordt uitgegaan van een beoordeling van de (financiële) zelfredzaamheid bij een aanvraag voor huishoudelijke hulp en dus niet van een daadwerkelijke verhoging van de eigen bijdrage. In tegenstelling tot de eerste variant wordt hierbij aangesloten bij het percentage zoals vermeld in het wetsvoorstel, namelijk een gezinsinkomen van 185% van het sociaal minimum.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

  1. Een voorgenomen besluit te nemen om te kiezen voor de uitwerking van variant 2 bij de uitvoering in de Wmo;
  2. Het memo "Weging financiële zelfredzaamheid in de Wmo" als uitwerking van de motie beschikbaar te stellen aan de ASD;
  3. De ASD te verzoeken een advies uit te brengen aan het college van B&W over een vervolg;
  4. De Raadsinformatiebrief vast te stellen en ter beschikking te stellen aan de Griffie;
  5. De concept brief aan de Adviesraad Sociaal Domein vast te stellen.

Klantvriendelijk indiceren Wmo

Samenvatting

Op 7 juli 2022 heeft het rijk de toekomstagenda: zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking gepresenteerd. Een van de onderdelen in deze toekomstagenda is het thema levenslang, levensbreed Wmo. Dit thema richt zich op mensen die een levenslange en levensbrede beperking hebben, thuis wonen en Wmo-ondersteuning ontvangen om met eigen regie volwaardig te kunnen participeren. Een van de speerpunten in dit thema is de ‘passende beschikkingsduur’ als norm. Het Rijk vraagt gemeenten voor het afgeven van beschikkingen een systeem te hanteren waarbij meer oog is voor inwoners met een levenslange en levensbrede beperking. Daarnaast wil de gemeente Land van Cuijk de dienstverlening aan haar inwoners verbeteren door meer vraaggericht te gaan werken en
inwoners met een Wmo-indicatie actiever te gaan bijstaan. Het systeem dat we willen gaan hanteren is indiceren zonder einddatum. Door de einddatum niet meer in de beschikking op te nemen is de inwoner verzekerd van de ondersteuning zolang de geconstateerde beperking voortduurt. Via casemanagement wordt de ondersteuning samen met de klant periodiek geëvalueerd (zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig) en waar nodig bijgesteld of beëindigd.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Vanaf 1 januari 2024, of zoveel eerder als mogelijk, klantvriendelijker te gaan indiceren op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning door vereenvoudiging van het herindicatieproces en casemanagement.

Motie 2022-Ma-9 over Bijverdienen in de bijstand

Samenvatting

Op 11 juli 2022 is door de raad een motie aangenomen, nummer 2022-Ma-9 over het bijverdienen in de bijstand, dit naar aanleiding van agendapunt 15 met betrekking tot vaststelling Kaderbrief 2023 Land van Cuijk. Voorgesteld wordt om middels een raadsinformatiebrief te reageren op deze motie. Kortgezegd wordt hierin toegelicht dat bijverdienen in de bijstand op dit moment reeds mogelijk is, de beleidsregels giften op 12 juli 2022 zijn vastgesteld en dat het Ministerie van SZW wetswijzingen voor de Participatiewet in voorbereiding heeft met als insteek om de Participatiewet te veranderen en te versimpelen.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Vast te stellen de Raadsinformatiebrief over de afhandeling motie 2022-Ma-9 van GroenLinks-PvdA, SP en Team Lokaal over bijverdienen in de bijstand.

Beantwoording schriftelijke vragen FVD Herkomst amv's Van der Valk Hotel

Samenvatting

De fractie FvD / Marianne Akkermans heeft op 30 november 2022 schriftelijke vragen gesteld over het onderwerp ‘Herkomst amv’s Van der Valk Hotel’. Door middel van een Raadsinformatiebrief wordt hier antwoord op gegeven.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Vast te stellen de raadsinformatiebrief ter beantwoording van schriftelijke vragen gesteld door de fractie FVD.

Raadsvoorstel Consultatiefase regionale kaders Wmo 2024-2028

Samenvatting

Onze huidige Centrumregeling, Beleidskader, Koersdocument en Inkoopplan eindigen op 31 december 2023. Medio 2023 vindt de besluitvorming plaats in de 5 samenwerkende regiogemeenten over de vier regionale kaders Wmo Brabant Noordoost-Oost 2024-2028: Het betreft de Centrumregeling Wmo, Koersdocument Inwoners met psychische kwetsbaarheid, Beleidskader Wmo, en het Inkoopplan Wmo. Deze vier kaders hebben we in de afgelopen periode geactualiseerd en ze zijn nu in concept gereed. Deze conceptversies leggen we eerst ter reactie voor aan alle gemeenteraden en ASD’s van de regio Brabant Noordoost-Oost en aan alle gecontracteerde zorgaanbieders Wmo uit onze regio. Voor wat betreft de Centrumregeling Wmo BNO-O dient de raad conform de wet, in de gelegenheid gesteld te worden om een zienswijze in te dienen. Daartoe strekt het voorliggende voorstel waarin wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen over de consultatieversie van de Centrumregeling Wmo BNO-O. Te samen met dit voorstel worden ook de overige stukken via dit raadsvoorstel aan de raad aangeboden waarmee de raad in de gelegenheid wort gesteld om hierop te reageren. Verder wordt voorgesteld de stukken voor inspraak vrij te geven en aan direct betrokkenen ter beschikking te stellen waarbij onze Adviescommissie Sociaal Domein gevraagd wordt om advies uit te brengen over deze stukken.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

  1. Vast te stellen het raadsvoorstel en concept-raadsbesluit m.b.t. het indienen van een zienswijze over de Centrumregeling Wmo BNO-O
  2. De vier regionale kaders Wmo BNO-O inclusief oplegnotitie vrij te geven voor inspraak.
  3. De Adviesraad Sociaal Domein verzoeken advies uit te brengen over de Centrumregeling Wmo BNO-O, Beleidskader Wmo BNO-O, Koersdocument Inwoners met psychische kwetsbaarheid en Inkoopplan Wmo BNO-O (zie bijgevoegd adviesverzoek aan de ASD).
  4. Via de regionale inkooporganisatie Wmo de gecontracteerde zorgaanbieders Wmo de gelegenheid te geven te reageren op de Centrumregeling Wmo BNO-O, Beleidskader Wmo BNO-O, Koersdocument
  5. Inwoners met psychische kwetsbaarheid en Inkoopplan Wmo BNO-O.

Eerste behandeling raadsvoorstel Kansrijk Opgroeien

Samenvatting

Het voorliggende raadsvoorstel betreft het vaststellen van de beleidsnota, de bijbehorende begroting 'Kansrijk Opgroeien in het Land van Cuijk - een Sterke Basis voor de Jeugd' en de bijbehorende financiële voorzieningen. De nota geeft een integrale invulling aan onze (wettelijke) taken voor de jeugd en aan de onderdelen 4 (onderwijs) en 6.4 (jeugd) van de gemeentebegroting. De gemeenteraad heeft in het raadsprogramma d(Raad) haar wensen en verwachtingen kenbaar gemaakt omtrent jeugd richting uw college. Middels de RIS 2022-RIB-27 is de gemeenteraad geïnformeerd over het opstellen van lange termijn visie voor de jeugd in het Land van Cuijk. Op 15 november 2023 is de conceptnota gepresenteerd aan uw college en is uw college om input gevraagd. Op 15 december 2023 is de raadssessie geweest waarin ook de gemeenteraad is meegenomen in het beleid en om input is gevraagd. Uw college wordt bijgaand de definitieve nota aangereikt. Advies is om de nota Kansrijk Opgroeien vast te stellen en door te leiden naar de raad, zodat de raad zich in maart kan uitspreken. In uw vergadering van 17 januari 2023 wordt deze nota voor een eerste keer aan u voorgelegd waarna definitieve vaststelling op 24 januari kan plaatsvinden. Na 17 januari worden de laatste financiële aanpassingen gedaan, eventuele opmerkingen van uw college verwerkt en de bijlagen b, e, f en g toegevoegd (infographic, begrotingswijziging, advies en reactie op advies adviesraad Sociaal Domein).

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Kennis te nemen van:

  1. de beleidsnota Kansrijk Opgroeien in het Land van Cuijk - Een Sterke Basis voor de Jeugd'
  2. de begroting Kansrijk Opgroeien
  3. de in het leven te roepen reserve Kansrijk Opgroeien
  4. het feit dat deze reserve weer wordt opgeheven bij de jaarrekening 2026
  5. de noodzakelijk vast te stellen begrotingswijziging
  6. het op 24 januari vast te stellen raadsvoorstel en concept raadsbesluit 'Beleidsnota Kansrijk Opgroeien in het Land van Cuijk - Een Sterke Basis voor de Jeugd' Ter besluitvorming het raadsvoorstel met bijlagen te behandelen op 24 januari

Kadernota 2024 Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)

Samenvatting

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft de kadernota 2024 aangeboden aan de deelnemende gemeenten, waterschappen en het Rijk. De gemeenteraad krijgt de mogelijkheid om zijn zienswijze ten aanzien van deze kadernota kenbaar te maken. In 2022 heeft het bestuur een besluit genomen over de bekostiging van de e-depotvoorziening. Deze is in de kadernota verwerkt in de paragrafen "Budgetontwikkeling 2024" en "Meerjarenraming 2025-2027". De bijdragen zijn gebaseerd op de inwoneraantallen zoals opgenomen in de Regeling Brabant Historisch Centrum (01-01-2005) en zijn nooit geactualiseerd. Bij het uittreden van het Rijk, vermoedelijk 01-01-2025, zal de gemeenschappelijke regeling aangepast worden en zullen de inwoneraantallen worden geactualiseerd. De totale bijdrage van de gemeenten blijft gelijk en zal worden omgeslagen over de nieuwe inwoneraantallen. In het laatste portefeuillehoudersoverleg is afgesproken dat het BHIC bij het portefeuillehoudersoverleg van 31-03-2023 een rekenmodel zal voorleggen en bespreken. Gelet op de ingediende kadernota door het BHIC wordt voorgesteld om aan de raad voor te stellen geen zienswijze in te dienen.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Vast te stellen het raadsvoorstel en concept-raadsbesluit over de Kadernota 2024 van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC);

Raadsvoorstel wijziging overgangsbepalingen verordeningen leges, rioolheffing en reinigingsheffingen 2023

Samenvatting

Gebleken is dat in de overgangsbepalingen van de nieuwe belastingverordeningen voor de leges, de rioolheffing en de reinigingsheffingen voor het belastingjaar 2023 de "oude" verordening van de gemeente Sint Anthonis van 2022 niet is ingetrokken. De andere vier wel. Materieel heeft een en ander geen consequenties. Wel is het nodig de betreffende overgangsbepalingen aan te passen door middel van drie wijzigingsverordeningen. Hiermee wordt bereikt dat ook deze oude verordeningen voor 2022 formeel kunnen worden ingetrokken op de website officiële bekendmakingen.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Het raadsvoorstel over de de wijzigingsverordeningen m.b.t. de leges, de rioolheffing en de reinigingsheffingen voor het belastingjaar 2023 vast te stellen.

Toekennen straatnaam 'Hulderhof' te Vierlingsbeek

Samenvatting

In het kader van de Wet basisregistratie adressen en gebouwen (Wet BAG) dienen alle openbare ruimtes benoemd te worden. Voor het nieuwbouwplan 't Hulder te Vierlingsbeek komt een nieuwe openbare weg. Voorgesteld wordt deze nieuwe straat de naam Hulderhof te geven.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

De straat die ligt in het nieuwbouwplan 't Hulder te Vierlingsbeek de straatnaam Hulderhof toe te kennen.

Hemelwaterbeleid Land van Cuijk

Samenvatting advies

Het bergen van hemelwater, met name bij hevige regenval, vormt een groter wordend probleem. Nieuwbouw in inbreidingslocaties of bouw aan de rand van kernen zorgen voor meer verhardingen. Het water moet echter wel opgevangen worden. Om deze reden wordt voorgesteld nieuwe regels vast te stellen. Daartoe is een beleidsplan opgesteld. In het beleidsplan wordt onderscheid gemaakt tussen binnen en buiten de bebouwde kom. Bij wijziging van een bestemmingsplan binnen de bebouwde kom wordt bij een bouwplan de verplichting opgelegd om hemelwater in de openbare ruimte op te vangen. Hiervoor dient men een bijdrage te betalen. Als het bestemmingsplan niet gewijzigd hoeft te worden, en er is sprake van bestaand gemengd riool, dan dient men wel op eigen terrein het water op te vangen. In het buitengebied zal het niet langer meer toegestaan zijn het water van nieuw aan te leggen verharding, zoals opritten, te laten afvloeien naar de bermen van wegen. Verder is in het beleidsplan een doelgerichte gestaffelde vergoeding opgenomen. Die heeft te maken met het afkoppelen van regenpijpen zodat het water van daken niet meer in de afvoer terecht komt. Het beleidsplan, en daarmee de regels, worden van kracht zodra de raad een besluit heeft genomen over het intrekken van de bestaande regels van de voormalige 5 gemeenten. Hiertoe wordt een verzamelraadsvoorstel opgesteld waarin regels in tal van beleidsvelden vervallen verklaard zullen worden.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

  1. Vast te stellen de raadsinformatiebrief
  2. Vast te stellen het “Beleidsplan hemelwaterbeleid 2023”

Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Voortsestraat 32 Sint Hubert

Samenvatting

Het college van Mill en Sint Hubert heeft in september 2021 het besluit genomen om in principe en onder voorwaarden mee te werken aan de splitsing van een woonboerderij op het perceel Voortsestraat 32 in het buitengebied van Sint Hubert. Om deze herontwikkeling mogelijk te maken is een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Ook is een anterieure overeenkomst opgesteld om het kostenverhaal te regelen. Verder blijkt uit de uitgevoerde onderzoeken dat er geen belangrijke nadelige milieugevolgen te verwachten zijn. Er kan worden volstaan met de vormvrije m.e.r.-beoordeling als onderdeel van de toelichting op het (ontwerp)bestemmingsplan.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

  1. Het ontwerpbestemmingsplan 'Buitengebied, Voortsestraat 32' met identificatienummer NL.IMRO.1982.BPBuVoortsestr32-ON01 in procedure te brengen;
  2. De anterieure overeenkomst 'Sint Hubert, Voortsestraat 32' vast te stellen en vrij te geven voor ondertekening;
  3. Te volstaan met de vormvrije m.e.r.-beoordeling als onderdeel van de toelichting op het bestemmingsplan.

Raadsvoorstel bestemmingsplan Krommedijk 30 te Mill

Samenvatting

Geconstateerd is dat bij het agrarisch bedrijf aan de Krommedijk 30 in Mill een sleufsilo en mestbassin in strijd met het bestemmingsplan aanwezig zijn. De initiatiefnemer heeft aangetoond dat beiden gebruikt worden voor het eigen agrarisch bedrijf, ze passen binnen het ruimtelijk beleid en er zijn geen milieutechnische belemmeringen. Het bestemmingsplan heeft zes weken als ontwerp ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Voorstel is om het bestemmingsplan door de raad vast te laten stellen.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)Het raadsvoorstel en concept raadsbesluit betreffende het bestemmingsplan Krommedijk 30 te Mill met identificatienummer NL.IMRO.1982.BPBuKrommedijk30-VA01 vast te stellen.

Raadsvoorstel bestemmingsplan Langenboom, Eikenlaan 24

Samenvatting

Ten noorden van Langenboom ligt een voormalig Mobilisatie-complex van defensie. De gebouwen werden tijdens de Koude Oorlog benut als munitiemagazijn, benzinemagazijn en voor opslag van gasflessen. Het terrein is vervolgens buiten werking gesteld en verkocht aan een particulier. De huidige eigenaar wil de bestaande gebouwen gebruiken voor opslag. De initiatiefnemer heeft aangetoond dat de beoogde opslag aansluit op het ruimtelijk beleid en er geen milieutechnische belemmeringen zijn. Het bestemmingsplan heeft zes weken als ontwerp ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Voorstel is om het bestemmingsplan door de raad te laten vaststellen.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Het raadsvoorstel en concept raadsbesluit betreffende het bestemmingsplan Langenboom, Eikenlaan 24 met identificatienummer NL.IMRO.1982.BPBULaEikenlaan24-VA01 vast te stellen.

Raadsvoorstel bestemmingsplan Hondsbergweg 2a,2b en 4 Westerbeek

Samenvatting

Het betreft een herziening van het bestemmingsplan voor de locatie Hondsbergweg 2a,2b en 4 in Westerbeek waar initiatiefnemer een agrarisch-technisch hulpbedrijf wil vestigen voor de ontwikkeling en assemblage van autonome oogstmachines voor de land- en tuinbouwsector. Op de locatie was voorheen een intensieve veehouderij voor vleesvarkens en legkippen gevestigd. Dat bedrijf is beëindigd en de stallen zijn gesloopt. Omdat de voorgenomen nieuwvestiging niet past in het geldende bestemmingsplan, dient het bestemmingsplan te worden herzien. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en er zijn geen zienswijzen ingekomen. De raad kan het bestemmingsplan nu vaststellen. Hiervoor is een raadsvoorstel met concept raadsbesluit opgesteld.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Vast te stellen het raadsvoorstel en concept-raadsbesluit over het vaststellen van het bestemmingsplan Hondsbergweg 2a,2b en 4, Westerbeek met identificatienummer NL.IMRO.1982.BPWeHondsbergweg2a-VA01.

Raadsvoorstel bestemmingsplan Rogstraat 15-17 (2022) Langenboom

Samenvatting

Naar aanleiding van vragen over nieuwbouwmogelijkheden voor activiteitenpark De Hinde aan de Rogstraat 17 in Langenboom, is geconstateerd dat in 2019 onbedoeld het bouwvlak is wegbestemd. Hierdoor is er geen vervangende nieuwbouw mogelijk. Voorliggend bestemmingsplan is opgesteld om dit te repareren. Gelijktijdig worden een aantal onduidelijkheden in het bestemmingsplan verbeterd ten aanzien van de bouwmogelijkheden, openingstijden en ondergeschikte horeca. De eigenaren willen daarnaast enkele nieuwe recreatie-activiteiten mogelijk maken. Ook bestaat er de wens voor een kleinschalige horecavoorziening voor passanten. Deze ontwikkelingen zijn meegenomen in het nieuwe bestemmingsplan. Het bestemmingsplan heeft zes weken als ontwerp ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Het raadsvoorstel en concept raadsbesluit betreffende het bestemmingsplan Rogstraat 15-17 (2022) met identificatienummer NL.IMRO.1982.BPBuRogstr1517-VA01 vast te stellen.

Beantwoording schriftelijke vragen Team Lokaal mbt bio-energie centrale De Princepeel aan de Volkelseweg 57 in Wilbertoord

Samenvatting

De fractie Team Lokaal heeft schriftelijke vragen ingediend over de Bio energie installatie De Princepeel, Volkelseweg 57 in Wilbertoord. Voor de beantwoording is een raadsinformatiebrief opgesteld. Voorgesteld wordt deze raadsinformatiebrief vast te stellen.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Vast te stellen de raadsinformatiebrief over de antwoorden van de vragen van fractie Team Lokaal over de Bio-energie centrale.

Raadsvoorstel Suppletie aanvraag kosten niet gesprongen explosieven

Samenvatting

De gemeente Land van Cuijk heeft voor diverse projecten kosten gemaakt betreffende het opsporen en ruimen van conventionele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Via de zogeheten "Bommenregeling" van het Gemeentefonds kunnen gemeenten een suppletie-uitkering aanvragen bij het Rijk voor 68% van de gemaakte explosieven opsporingskosten (excl. BTW). Hiervoor dient een raadsbesluit te worden verzonden naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Vast te stellen het raadsvoorstel en concept-raadsbesluit voor de aanvraag van een suppletie-uitkering uit het Gemeentefonds voor de gemaakte kosten in het opsporen en ruimen van conventionele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Raadsvoorstel uitvoeringsprogramma Schone Lucht Akkoord Gemeente Land van Cuijk

Samenvatting

De gemeente Land van Cuijk is vanaf 2022 deelnemer aan het Schone Lucht Akkoord (SLA). Als nieuwe deelnemer maken we een gemeentelijk decentraal uitvoeringsprogramma. In het uitvoeringsprogramma geeft de gemeente weer op welke wijze we werken aan verbetering van de luchtkwaliteit. Binnen het SLA is een aantal standaard maatregelen gedefinieerd. Deze zijn onderverdeeld in thema's. Als gemeente Land van Cuijk kunnen we zelf invulling geven aan de fasering en relevantie van deze maatregelen. Binnen het SLA is het ook mogelijk om aanvullende maatregelen te definiëren. Alle gemeenten in Noordoost-Brabant zijn deelnemer aan het SLA. We werken regionaal dan ook samen met deze gemeenten. Door deelname heeft de gemeente zich gecommitteerd aan de doelstelling: Door middel van de aanpak van binnenlandse bronnen streven we naar een gezondheidswinst van minimaal 50% in 2030 ten opzichte van 2016.

Besluit

Akkoord (Ongewijzigd besloten)

Vast te stellen het raadsvoorstel en - concept raadsbesluit over het "Uitvoeringsprogramma Schone Lucht Akkoord gemeente Land van Cuijk 2023 -2030".