Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Besluitenlijst 12 september 2023

Uitnodigingen 12 september 2023

Samenvatting

  1. 21/09 donderdag, Vereniging Sport en Gemeenten: algemene leden vergadering van 15.15-16.45 uur te Doetinchem
  2. 14/10 zaterdag, Stichting de Brabantse Hoeders: Brabant Smaakt van 11.00-13.00 uur te Eindhoven
  3. 08/11 woensdag, Stichting Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg: Kennisfestival en Ondernemersprijs van 17.00-24.00 uur te Cuijk
  4. 01/12 vrijdag, Vereniging van Nederlandse Gemeenten: Bestuurdersdag en Algemene Leden Vergadering van 09.30-17.00 uur te Utrecht

Besluit:

  1. College verhinderd, wordt afgemeld.
  2. College verhinderd, wordt afgemeld.
  3. Burgemeester Marieke Moorman, wethouders Maarten Jilisen, Willy Hendriks-van Haren, Mark Janssen en gemeentesecretaris Johan Postma aanwezig.
  4. Wethouder Maarten Jilisen aanwezig.

Kwaliteitsmeting VTH 2023

Samenvatting

Wij vinden het belangrijk dat onze vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) voldoen aan de vastgestelde kwaliteitscriteria. Dit leggen wij vast in een verordening en in beleid. De provincie Noord-Brabant ziet met Interbestuurlijk Toezicht erop toe dat wij deze taken goed uitvoeren. De provincie heeft geconstateerd dat wij op een aantal onderdelen nog niet voldoen. Dit herstellen we door voor 1 oktober 2023 de Kwaliteitsmeting VTH vast te stellen en later dit jaar een Uitvoerings- en Handhavingsstrategie (U&HS) met bijbehorend uitvoeringsprogramma en jaarverslag. Conclusie van de uitgevoerde Kwaliteitsmeting VTH is dat we op alle 28 deskundigheidsgebieden voldoen aan de criteria. We sturen de resultaten toe aan de provincie en informeren de gemeenteraad hierover met een Raadsinformatiebrief.

Besluit:

  1. Vast te stellen de Kwaliteitsmeting Veiligheid Toezicht en Handhaving (VTH) 2023.
  2. Vast te stellen de Raadsinformatiebrief over de uitkomsten van de Kwaliteitsmeting VTH 2023.
  3. De resultaten van de Kwaliteitsmeting VTH 2023 toe te sturen aan de provincie Noord-Brabant.

Zienswijze Risicoprofiel en Beleidsplan 2024-2027 Veiligheidsregio Brabant Noord (VRBN)

Samenvatting

De Veiligheidsregio Brabant-Noord heeft de raden van de deelnemende gemeenten verzocht hun zienswijze te geven op het concept Beleidsplan 2024-2027 en het Regionaal Risicoprofiel 2024-2027. Het college stelt de raad voor om in zijn zienswijze aan te geven dat de raad van de gemeente Land van Cuijk beide conceptstukken te ondersteunt.

Besluit:

Vast te stellen het raadsvoorstel en concept-besluit over de vaststelling van de Zienswijze Risicoprofiel en Beleidsplan 2024-2027 Veiligheidsregio Brabant Noord (VRBN).

Zienswijze wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (VRBN) 2024

Samenvatting

De Veiligheidsregio Brabant-Noord heeft de raden van de deelnemende gemeenten verzocht hun zienswijze te geven op de voorgestelde wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord. Het college stelt de raad voor om in zijn zienswijze aan te geven dat de raad van de gemeente Land van Cuijk de voorgestelde wijziging ondersteunt.

Besluit:

Vast te stellen het raadsvoorstel en concept-besluit over de vaststelling van de Zienswijze wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord (VRBN) 2024.

Beantwoording (vervolg)raadsvraag over afwikkeling woonwagenlocatie Mergen (Mill)

Samenvatting

De fractie van Team Lokaal heeft op 24 mei 2023 een vervolgvraag gesteld op eerder beantwoorde vragen (2023-RIB-94/2023-V-28). Voorgesteld wordt de raadsinformatiebrief als antwoord op de gestelde (vervolg)vraag vast te stellen.

Besluit:

Vast te stellen de raadsinformatiebrief als antwoord op de (vervolg)vraag van de fractie van Team Lokaal over de afwikkeling aanschaf vijf woonwagens door voormalige gemeente Mill en Sint Hubert.

Raadsvoorstel vaststellen energievisie Land van Cuijk

Samenvatting

De energievisie laat zien hoe groot de opgave is in het Land van Cuijk. We hebben alle hernieuwbare energiebronnen in beeld tot en met 2035. De energievisie geeft enkele mijlpalen op weg naar het uiteindelijke doel om in 2045 klimaatneutraal te zijn. We faciliteren en stimuleren onze inwoners en ondernemers om hun bijdrage aan de energietransitie te maken. Daarnaast werken we samen met andere partners om de doelstelling te halen. In de energievisie staan uitgangspunten en mijlpalen benoemd die we van belang vinden voor de energietransitie. Het is van belang dat de raad deze uitgangspunten vaststelt als leidraad voor ons handelen in de toekomst.

Besluit:

Vast tet stellen het raadsvoorstel en concept-raadsbesluit over de energievisie gemeente Land van Cuijk 2024-2035.

Bestuursopdracht Dorpshart Wilbertoord

Samenvatting

In Wilbertoord heeft de gemeenschap plannen om de dorpsvisie (2015) en kernenCV (2022) nader planmatig uit te werken om het dorp toekomstbestendig te maken. Meest urgent is de toekomstbestendigheid van de maatschappelijke accommodaties. Initiatiefnemers, verenigd in de werkgroep ‘Wilbertoord Vooruit’, hebben een verkenning gedaan naar het behoud van de kerk en kerkplein als kloppend dorpshart, door de verplaatsing van gemeenschapshuis, sportzaal en een inpassing van de school. Een dergelijke ontwikkeling wordt gedragen in de gemeenschap. Voorgesteld wordt om als gemeente hierop aan te sluiten en nader te concretiseren via het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet voor nadere uitwerking van een MFA op de locatie Sint Josephkerk en Sint Josephplein.

Besluit:

  1. De dorpsvisie Wilbertoord (2015) en kernenCV Wilbertoord (2022) als perspectief vast te stellen;
  2. Bestuurlijke opdracht te verstrekken voor de uitwerking van een MFA, met inpasbaar IKC, op de locatie van Sint Josephkerk en Sint Josephplein te Wilbertoord teneinde te komen tot een ‘dorpshart Wilbertoord’;
  3. € 30.000 beschikbaar te stellen aan de Vereniging Wilbertoord als voorbereidingskrediet t.b.v. de ontwikkeling van een MFA;
  4. Kosten mee te nemen in de decemberrapportage 2023 ten laste van het begrotingssaldo 2023;
  5. De raadsinformatiebrief ‘Bestuursopdracht dorpshart Wilbertoord’ vast te stellen.

Aansluiting op ketenaanpak Jongeren op gezond gewicht/Kind naar Gezonder Gewicht (JOGG/KnGG)

Samenvatting

Overgewicht en obesitas vraagt landelijk aandacht, maar ook in het Land van Cuijk. In onze gemeente zijn er zo’n 850 kinderen met overgewicht of obesitas. De ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG) is een bewezen effectieve aanpak. De GGD is bekend met deze aanpak. De GGD heeft al een regionale programmacoördinator, de GGD ziet alle kinderen en kent het lokale netwerk. KnGG is een onderdeel van het programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). De GGD onderschrijft de JOGG-werkwijze. Om te starten met KnGG is het noodzakelijk om formeel een JOGG-gemeente te zijn en dient een overeenkomst ondertekend te worden.

Besluit:

  1. Als gemeente aan te sluiten op Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) voor deelname aan het programma Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG);
  2. De samenwerkingsovereenkomst gemeente Land van Cuijk en Stichting JOGG aan te gaan;
  3. De burgemeester verleent wethouder Willy Hendriks-van Haren volmacht om de overeenkomst met de stichting JOGG te ondertekenen;
  4. De uren voor lokaal projectleider en voor de centraal zorgverlener Kind naar Gezonder Gewicht beleggen bij de GGD;
  5. KnGG vanaf 2024 te financieren via de middelen vanuit het Gezond en Aktief Leven Akkoord (GALA).

Concept sportnota Land van Cuijk 2024

Samenvatting

Gelet op de herindeling is het nodig dat het sportbeleid voor 1-1-2024 geharmoniseerd is. Daarvoor is een Sportnota in voorbereiding. Het concept hiervan ligt nu ter vaststelling voor zodat dit concept besproken kan worden met de sportverenigingen. Insteek is dat de raad in december de sportnota kan vaststellen.
In de concept sportnota komen een aantal pijlers en thema’s naar voren:

Besluit:

Vast te stellen de concept Sportnota.

Raadsvoorstel Nota Risicomanagement Land van Cuijk 2024

Samenvatting

Van een gemeente mag worden verwacht dat risicomanagement een continu en systematisch proces is waarbij risico’s worden geïdentificeerd en op waarde worden geschat waarbij deze vervolgens aan de hand van de kans van het optreden en de gevolgen, zo nodig beheersbaar worden gemaakt. Via de Nota Risicomanagement gemeente Land van Cuijk 2024 willen wij inzetten op verbeteren en professionaliseren van het risicomanagement door helderheid te verschaffen over de beleidsregels en verantwoordelijkheden om risicobewust te kunnen werken. Het is aan de raad om kaders hiervoor vast te stellen.

Besluit:

Vast te stellen het raadsvoorstel Nota Risicomanagement Land van Cuijk 2024.

Schriftelijke vragen van de fractie LPG over Waterpark Dommelsvoort

Samenvatting

De fractie LPG heeft diverse schriftelijke vragen gesteld over het Waterpark Dommelsvoort. Door middel van een raadsinformatiebrief worden de schriftelijke vragen van de fractie LPG beantwoord.

Besluit:

Vast te stellen de raadsinformatiebrief waarin de schriftelijke vragen van de fractie LPG over het Waterpark Dommelsvoort worden beantwoord.

Stand van zaken ontwerp Masterplan Waterpark Dommelsvoort en thema-avond

Samenvatting

De gemeenteraad is door middel van de raadsinformatiebrief (RIS 2023-RIB-102) geïnformeerd over het concept Masterplan Waterpark Dommelsvoort en het vervolgtraject van het Masterplan en uitwerkingsplan. Het was de bedoeling dat op 21 september 2023 een thema-avond van de raad zou gaan plaatsvinden over het (ontwerp)Masterplan. Bij de beoordeling van de door de initiatiefnemer opgestelde onderzoeken, het MER en het uitwerkingsplan is gebleken dat deze stukken nog niet voldoen aan de gemeentelijke eisen. Bovendien is nog geen reactie van de provincie ontvangen. De thema-avond komt daarmee te vroeg. Gelet hierop wordt voorgesteld de raad te informeren d.m.v. een raadsinformatiebrief over de stand van zaken en te verzoeken de thema-raadsavond van 21-9 te schrappen en te houden als alle benodigde informatie beschikbaar is. Ook stakeholders en belanghebbenden zullen worden geïnformeerd. Gelet op de stand van zaken is terinzagelegging van een (ontwerp)uitwerkingsplan en een (ontwerp)MER vóór 1 januari 2024 niet meer haalbaar.

Besluit:

  1. Het presidium verzoeken om de geplande thema-avond d.d. 21 september 2023 over het ontwerp Masterplan Waterpark Dommelsvoort te annuleren.
  2. Vast te stellen de raadsinformatiebrief over de stand van zaken van het ontwerp Masterplan Waterpark Dommelsvoort en de thema-avond.

Raadsvoorstel vaststelling bestemmingsplan Boxmeer, Floralaan 107a

Samenvatting

Dit bestemmingsplan ziet op het herstel van een omissie in het geldende bestemmingsplan “Boxmeer-Noord” (vastgesteld 2009). Bij de actualisatie van het bestemmingsplan “De Hazelaar” (vastgesteld 1996) naar het nu geldende bestemmingsplan “Boxmeer-Noord”, is het bestaande bouwvlak op de locatie Floralaan, naast nummer 107 te Boxmeer per abuis niet meegenomen. Met het voorliggende bestemmingsplan wordt deze omissie gerepareerd door een bouwvlak op voornoemde locatie te leggen. Hiermee wordt de realisatie van één vrijstaande woning weer mogelijk gemaakt. Tegen het ontwerpbestemmingsplan zijn geen zienswijzen ingediend.

Besluit:

  1. Het raadsvoorstel en concept raadsbesluit betreffende het bestemmingsplan “Boxmeer, Floralaan 107a” met identificatienummer NL.IMRO.1982.BPBmrFloralaan107a-VA01 vast te stellen;
  2. Geen exploitatieplan vast te stellen bij het bestemmingsplan “Boxmeer, Floralaan 107a” omdat het kostenverhaal anderszins is verzekerd.

Raadsvoorstel vaststelling verordening Recreatieplassen De Kuilen en Radioplassen Land van Cuijk 2023

Samenvatting

De bestaande verordeningen voor de recreatieplassen De Kuilen (voormalige gemeente Mill en Sint Hubert en Radioplassen Stevensbeek (voormalige gemeente Boxmeer) zijn geharmoniseerd. De nieuwe verordening is beleidsarm. Het voorgelegde raadsvoorstel ziet op de vaststelling van deze geharmoniseerde verordening Recreatieplassen De Kuilen en Radioplassen Land van Cuijk 2023.

Besluit:

Vast te stellen het raadsvoorstel en concept-besluit over de vaststelling van de verordening Recreatieplassen De Kuilen en Radioplassen Land van Cuijk 2023.

Vaststellen Verzamelplan Saneringsregeling varkenshouderijen Sint Anthonis

Samenvatting

Binnen het gebied van de voormalige gemeente Sint Anthonis nemen meerdere varkenshouders deel aan de Saneringsregeling varkenshouderijen. De gemeente faciliteert de passende herbestemming van de deelnemende locaties door deze in een gezamenlijk bestemmingsplan te bundelen. Daarmee wordt geregeld dat er geen intensieve veehouderijen meer kunnen worden uitgeoefend en een gewenste nieuwe functie mogelijk is. Het ontwerp van het bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. De gemeenteraad wordt gevraagd het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.

Besluit:

  1. Het raadsvoorstel en concept raadsbesluit betreffende het bestemmingsplan ‘Verzamelplan Saneringsregeling varkenshouderijen Sint Anthonis’ met identificatienummer NL.IMRO.1982.BPBuVeegplanSrvSA vast te stellen;
  2. Het besluit Hogere waarde Wet geluidhinder ‘Oploo, Loonseweg nabij 20’ vast te stellen.

Gunning pand Voordijk 46 Sint Hubert na inschrijvingstermijn

Samenvatting

Op 7 april 2023 is door uw college besloten het pand Wethouder Lemmenstraat 9a te Sint Hubert, voormalig peuterspeelzaal De Blokkendoos, middels openbare inschrijving te verkopen. Intussen is het adres gewijzigd naar Voordijk 46 omdat het pand aan deze straat de ingang heeft. De verkoop is bekend gemaakt op bekendmakingen.nl, de gemeentepagina en via sociale media. Ook zijn belangstellenden die zich reeds bij de gemeente gemeld hadden, geïnformeerd. Op 28 augustus zijn de enveloppen met biedingen door een notaris geopend.

Besluit:

Vast te stellen om het pand Voordijk 46 te Sint Hubert te gunnen aan de hoogste bieder.

Programma klimaatbestendig LvC IV

Samenvatting

De optredende klimaatverandering heeft gevolgen voor het Land van Cuijk. Om de gemeente hierop aan te passen zijn projecten beschreven binnen het Vierde Programma Klimaatbestendig Land van Cuijk. Het programma wordt gezamenlijk met het waterschap Aa en Maas uitgevoerd en is een vervolg op de programma’s I t/m III die tussen 2014 en 2023 uitgevoerd zijn. De looptijd van dit vierde programma is 2024 tot en met 2027. Het programma wordt nu aan de gemeenteraad aangeboden om vastgesteld te worden en heeft een looptijd van 2024 tot en met 2027.

Besluit:

Vast te stellen het raadsvoorstel en concept-raadsbesluit over het programma Vierde Uitvoeringsprogramma Klimaatbestendig Land van Cuijk