Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Studietoeslag

Ben je student en heb je een structurele medische handicap? En kun je daardoor naast je studie geen bijbaan hebben? Dan kun je misschien studietoeslag krijgen.

Studietoeslag is een steuntje in de rug om een opleiding te kunnen volgen of af te maken. Het is geen lening die je moet terugbetalen. Je mag het geld gewoon houden en gebruiken waarvoor je maar wilt. Bijvoorbeeld voor kamerhuur, om je studielening te verlagen of om minder schuld op te bouwen. Studietoeslag vraag je aan in de gemeente waar je woont, ook als je in een andere gemeente studeert.

Voorwaarden

Uitzonderingen

Het recht op studietoeslag geldt niet als:

Hoeveel toeslag krijg je

Hoeveel studietoeslag je ontvangt hangt af van je leeftijd.

Toeslag vanaf 1 januari 2024

Leeftijd in jaren Netto bedrag studietoeslag per maand
21 en ouder € 352,80
20 € 282,23
19 € 211,67
18 € 176,40
17 € 139,35
16 € 121,71
15 € 105,84

Let op: de hoogte verandert elk jaar op 1 januari en 1 juli.

Hoe lang krijg je toeslag

Je krijgt studietoeslag zolang je studiefinanciering krijgt, en je niet kunt werken naast je studie. De studietoeslag ontvang je elke maand vanaf de dag dat je studietoeslag hebt aangevraagd. Wij beoordelen een aanvraag van de toeslag eerst. Daardoor ontvang je bij de eerste betaling van de studietoeslag het bedrag waar je tot dan toe recht op had.

Vanaf 1 april 2022 kan je de studietoeslag ook achteraf aanvragen, als je aan de voorwaarden voldoet in de periode waarvoor je de toeslag aanvraagt. Maar de aanvraag kan niet verder terug gaan dan 1 april 2022.

Medisch advies

Voor het aanvragen van studietoeslag vragen wij soms medisch advies aan een deskundige, om te beoordelen of je voldoet aan de voorwaarden. Als direct duidelijk is dat je recht hebt op studietoeslag is een medisch advies niet nodig.

Meer informatie en aanvragen

Neem voor meer informatie of een aanvraag contact op met Sociaal Domein via: inkomensondersteuning@landvancuijk.nl of 0485-854444. Het Sociaal Domein is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 tot 17.00 uur.