Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Rioolverstopping

Als het water in de gootsteen niet goed wegloopt of na het doortrekken in de toiletpot omhoogkomt, dan is ergens de riolering verstopt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het oplossen van een verstopping in je eigen huis. Of de verhuurder als je je huis huurt. Een verstopping op de grond van de gemeente wordt door de gemeente opgelost.

Kosten

Oorzaak

Een verstopping kan komen door bijvoorbeeld verkeerde aanleg, wortelgroei in de leidingen, breuk of scheuren in de leiding, wegspoelen van bijvoorbeeld vetten, maandverband of bladeren in de regenpijp.

Werkwijze

Hoe kun je bepalen waar de verstopping zit? Op de erfgrens van jouw perceel zit een erfafscheidingsputje. Door het opgraven en openmaken van dit putje (door jouzelf of de verhuurder), kun je zien of daar water in staat. Wanneer er géén water in dit putje staat, is de riolering op eigen terrein verstopt. Staat het erfafscheidingsputje wel vol water, dan is het gemeentelijk deel van de riolering verstopt. In dat geval moet je altijd de gemeente bellen. Wij verhelpen dan de verstopping. 

Wij lossen de verstopping alleen op als het op de grond van de gemeente is. Je kunt ons hiervoor bellen tijdens kantooruren op 0485-854000. Buiten kantooruren en in het weekend, kun je het calamiteitennummer bellen (0485-854100).

Voor de eventuele kosten die zijn gemaakt voor het openleggen van het ontstoppingsstuk kun je een vergoeding krijgen tot € 200,-. Je moet dan een mail sturen naar gemeente@landvancuijk.nl, met de factuur van de kosten. Wij beoordelen dan of er goed is gehandeld. Zo ja, dan zorgen wij dat het bedrag wordt overgemaakt. 

Hoe vind ik het erfafscheidingsputje?

Het putje zit meestal tegen de erfgrens (de grens tussen jouw grond en die van de gemeente) van jouw perceel, maar altijd op eigen terrein. Het putje zit onder de grond vaak een halve tot een meter diep. De ligging kan op bouwtekeningen van de woning staan aangegeven. Voor vragen over riolering kun je terecht bij de afdeling Openbare Werken van de gemeente, via telefoonnummer 0485-854000.

Storing drukriool

In het buitengebied zijn een aantal panden aangesloten op het pers- of drukriool. Hiervoor is een pomp geplaatst die het afvalwater verder het riool in perst. De pomp wordt aangestuurd met een kastje waarop een rood controlelampje staat. Als dit rode controlelampje langer dan twee uur achter elkaar oplicht, kan een storing in de kast of pomp de oorzaak zijn van de verstopping. Als je dit rode controlelampje langer dan twee uur ziet branden, vragen wij je dit te melden via telefoonnummer 0485-854000 of buiten kantoortijden op onze calamiteitennummers.