Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Reizen met kinderen

Minderjarige kinderen kunnen bij reizen naar het buitenland te maken krijgen met grenscontroles. Wanneer zij reizen met een vader of moeder met een andere achternaam, moet de douane vast kunnen stellen dat zij ouder en kind zijn. Reist het kind alleen of met andere mensen dan de ouders (bijvoorbeeld grootouders, familie of kennissen), dan moet duidelijk zijn dat de ouders hiervoor toestemming hebben gegeven.

Documenten voor reizen met kinderen

De website van de Rijksoverheid geeft uitgebreide informatie over reizen met kinderen (Deze link gaat naar een andere website). Bijvoorbeeld over wanneer toestemming nodig is en welke documenten er nodig zijn.

Naam van (gewezen) partner in paspoort

Bij de aanvraag van een nieuw paspoort kan de naam van de (gewezen) echtgenoot of geregistreerd partner in het paspoort worden bijgeschreven. Op die manier staat dezelfde achternaam, als die van de kind(eren), in het paspoort. Meer informatie over het aanvragen van een paspoort

Bewijs dat de handtekening echt is

De gemeente kan jouw handtekening legaliseren op een toestemmingsverklaring voor een reis naar het buitenland. Dit betekent dat de gemeente met een stempel op het document bevestigt dat het jouw handtekening is. Meer informatie over het legaliseren van een handtekening.

Controles alleen buiten Schengenlanden

De controles worden niet in alle landen uitgevoerd. Bij een reis binnen het Schengengebied (Deze link gaat naar een andere website) (de meeste Europese landen) is geen persoonscontrole, maar naar of vanuit een land buiten dit gebied wel. Het doel van de controle is om ontvoering van kinderen tegen te gaan.