Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Lange Loop: van ‘landingsbaan’ naar groen en klimaatbestendig

Geplaatst op donderdag 28 maart 2024

Hoe maak je van een rechte, volledig bestrate weg in een woonwijk een mooie groene weg met bomen en perkjes, wat beter is aangepast aan het klimaat? Jan Kroos, woonachtig aan de Lange Loop in St. Anthonis, nam een aantal jaar geleden hierover contact op met de toenmalige gemeente St. Anthonis. Inmiddels kan hij samen met zijn buren genieten van hun mooie nieuwe straat. ‘Je hebt wel een lange adem nodig, maar we zijn trots op het resultaat’.

Landingsbaan

‘Onze weg was net een landingsbaan’, zo steekt Jan van wal. ‘Het was recht en breed en met veel stenen. Dat zag er niet aantrekkelijk uit en ook werd er best hard gereden. We wilden graag de straat wat groener maken. Een paar boompjes erbij zou mooi zijn.’ Met die vraag nam hij contact op met de gemeente en kwam zo in contact met Bart Huckriede, beleidsadviseur natuur, landschap en ecologie van de huidige gemeente Land van Cuijk.

Hitte

Bart: ‘Het klinkt zo eenvoudig: gewoon een paar boompjes erbij. Maar bij een straataanpassing komt heel wat kijken. Het begint bij de wens van de buurtbewoners. Jan had dan wel het initiatief genomen, maar ook zijn buren moesten het zien zitten. Gelukkig had Jan al redelijk snel een kleine werkgroep geregeld met betrokken buren die mee wilden denken en die ook andere buren op de hoogte hielden. Vervolgens moesten we de situatie goed in kaart brengen. De Lange loop was al aangemerkt als een warme plek, ook wel hittestress genoemd. In de zomer geeft de bestrating veel warmte af en er was geen schaduw. Dat was een belangrijk vertrekpunt, want voor de aanpak van hitte binnen de bebouwde kom was budget beschikbaar. Vervolgens moesten we weten waar alle leidingen onder de grond liggen. Want je kunt geen bomen planten boven op leidingwerk. Met een 3D-scan hebben we dat heel precies in kaart gebracht. Zo hoeft de straat niet open, dat scheelt veel werk en overlast.’

Van plan naar planten

Vervolgens begon het leuke werk: een inrichtingsplan maken. Waar komen de plantvakken en voor hoeveel plantvakken is er ruimte. Jan: ‘Vanuit de bewonerswerkgroep konden we actief meedenken over de inrichting. Daarbij moet je met veel zaken rekening houden, zoals opritten van huizen, bomen in tuinen, lantarenpalen, maar ook de stand van de zon om optimale schaduwplekken te maken. Na verschillende uitwerkingen zijn we uiteindelijk op 14 plantvakken gekomen, met een bijpassend beplantingsplan.’ Ecoloog Bart: ‘We hebben gekozen voor beplanting in verschillende hoogtes. Zo is er een bomenlaag, een struiklaag en een kruidenlaag. Bij de bomen hebben we gekozen voor een mix aan bomen met een brede kroon, zodat die (op termijn) voldoende schaduw bieden. Er staan onder andere lindes, eetbare kersen en elsen. Bij de lagere planten hebben we gekozen voor soorten die ook bloemen geven. Dat geeft niet alleen een mooi afwisselend beeld, maar is ook goed voor dieren en insecten.’

Opvang regenwater

Projectleider Stan de Laat ging over de daadwerkelijke uitvoering: ‘Eind 2023 zijn de werkzaamheden uitgevoerd. Met het maken van de plantvakken hebben we heel wat bestrating verwijderd. Dat is gunstig voor het opvangen en afvoeren van regenwater. Nu loopt dat deels rechtstreeks de plantvakken in, waar het langer vastgehouden kan worden. Dat is belangrijk voor de planten, maar helpt ook hittestress tegen te gaan.’

Jouw straat ook groen en klimaatproof?

Willen jij en je buurtgenoten weten of jullie straat ook in aanmerking komt voor zo’n straataanpak? Neem contact op met jullie wijk- of dorpsraad. Zij kunnen jullie idee aandragen bij de Werk in Uitvoering (WIU). De gemeente Land van Cuijk denkt graag met jullie mee.

Team vergroening Lange Loop

Bijschrift: Het betrokken wijkteam. Van links naar rechts: Rob Cocu, Jan Kroos, Laura Kuenen, Harold Gommans

Lange Loop impressie korte termijn

Bijschrift: Impressie van de Lange Loop meer volgroeide bomen

Oorspronkelijke situatie Lange Loop

Bijschrift: Oorspronkelijke situatie de Lange Loop