Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Gemeentelijke subsidie voor groenblauwe schoolpleinen

Geplaatst op woensdag 27 maart 2024

Nog meer basisscholen in Land van Cuijk kunnen hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk maken. Sinds 1 maart 2024 is er subsidie beschikbaar om (een deel van) het schoolplein te veranderen tot een groenblauw schoolplein.

Wethouder Antoinette Maas: ‘We vinden het als gemeente belangrijk dat schoolpleinen vergroenen en meer klimaatbestendig zijn. Met deze subsidieregeling helpen we scholen daarmee op weg. Dat doen we niet alleen financieel, maar we kunnen hen ook adviseren. We willen bijvoorbeeld de hete en vaak versteende schoolpleinen in de zomer een stuk aangenamer maken, regenwater lokaal opvangen, het terrein natuurvriendelijker maken en boven alles kinderen stimuleren om lekker buiten te spelen.’

Wat is een groenblauw schoolplein

Een groenblauw schoolplein is een avontuurlijke plek met veel groen. Het is een natuurlijk schoolplein, waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en buitenlessen kunnen volgen. Ook is er aandacht voor opvang en afvoer van regenwater, is er minder tegels en is er ruimte voor dieren en planten. Het is lekker koel in de zomer en regenwater kan hier goed in de grond zakken. Het maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Hierdoor ontstaat een leerzame en gezonde speelplaats waar kinderen en leraren veel plezier van hebben.

Basisschool het Bolwerk met daarvoor een schoolplein met veel groen.

Lokale voorbeelden

In onze gemeente kennen we al een aantal mooie voorbeelden van groenblauwe schoolpleinen. Bijvoorbeeld het schoolplein bij het Bolwerk in Boxmeer en IKC Dassenburcht in Cuijk. Met de hulp van de kinderen, ouders en leraren zijn deze schoolpleinen gemaakt. Zo mogelijk wordt een verbinding gemaakt met de wijk. Benieuwd naar deze voorbeelden? Bekijk hieronder het filmpje.

Informatie voor scholen

Kijk voor meer informatie op de pagina Klimaatbestendig Land van Cuijk.