Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Stuw bij Grave gerepareerd

Geplaatst op vrijdag 1 september 2023

De stuw bij Grave is gerepareerd. Daarmee sluiten we dit liveblog. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Rijkswaterstaat (Deze link gaat naar een andere website).

22:29 uur

Het plaatsen van de schotten is gelukt! Daarmee is het gat gedicht en stroomt er geen water meer uit het stuwpand. Rijkswaterstaat is  inmiddels begonnen met het vullen van het stuwpand, de waterstand op de Maas tussen Sambeek en Grave zal dus weer langzaam gaan stijgen.

21:00 uur

Goed nieuws: het is gelukt de jukken 7 en 8 op hun plaats te krijgen! Rijkswaterstaat gaat nu aan de slag met het plaatsen van de schotten (schuiven) van de jukken, zodat de stuw haar werk weer optimaal kan doen.

Actuele info vind je op de liveblog van Rijkswaterstaat (Deze link gaat naar een andere website)

19:10 uur

Tot nu toe is het niet gelukt de jukken 7 en 8 van stuw Grave op hun plek te krijgen, omdat de stroming van de Maas door de opening van de stuw nog te hoog is. Rijkswaterstaat laat daarom het waterpeil gecontroleerd verder zakken door het openen van extra schotten van de stuw. Dat betekent dat de waterstand tussen Sambeek en Grave de komende uren verder kan zakken tot ongeveer 6 meter boven NAP.

De verdere daling van de waterstand kan gevolgen hebben voor de woonboten en jachthavens op de Maas tussen Sambeek en Grave. Woonbooteigenaren in dit deel van de Maas worden op dit moment geïnformeerd. Hen wordt geadviseerd de actuele waterstand goed te blijven volgen, en waar nodig extra maatregelen te nemen.

Zolang het veilig is blijft Rijkswaterstaat tegelijkertijd proberen juk 7 en 8 van de stuw in de juiste positie te krijgen. 

Actuele info vind je op de liveblog van Rijkswaterstaat (Deze link gaat naar een andere website)

16:10 uur

Om de druk te verlagen in het gat bij de jukken 7 en 8, moeten tijdelijk andere schotten (schuiven) getrokken worden. Dit gaat ertoe leiden dat de waterstand iets sneller zal dalen dan de afgelopen uren. Hierna wordt geprobeerd de jukken 7 en 8 te plaatsen waarna ook de schotten op hun plekken kunnen.

Actuele info vind je op de liveblog van Rijkswaterstaat (Deze link gaat naar een andere website)

14:58 uur

Let op, vandaag is het goed weer. Dat zou kunnen betekenen dat sommige recreanten willen gaan varen. Door de problemen bij de stuw in Grave is er een vaarverbod op de Maas tussen Sambeek en Grave. Dit verbod geldt zowel voor de beroeps- als recreatievaart. 

Actuele info vind je op de liveblog van Rijkswaterstaat (Deze link gaat naar een andere website)

12:57 uur

Het keerschot is los! Het schot ligt nu op zo’n 100 meter van de stuw op de bodem van de Maas. Het kraanschip probeert het schot nu te bergen. Inmiddels is ook de onderwaterinspectie gestart. Op basis van de beelden die daaruit komen, kan Rijkswaterstaat hopelijk snel starten met het terugplaatsen van de jukken. Zie de liveblog van Rijkswaterstaat (Deze link gaat naar een andere website)

Zaterdag 2 september 9:50 uur

Rijkswaterstaat is vanmorgen weer gestart met herstelwerkzaamheden aan de stuw. Het keerschot is op dit moment door het gat in de stuw geduwd naar de achterkant van de stuw. ​Rijkswaterstaat heeft een liveblog over de kapotte stuw (Deze link gaat naar een andere website) in Grave gemaakt. Hier kun je het laatste nieuws vinden.

21:57 uur

Het probleem bij de stuw in Grave is helaas nog niet opgelost. Ben je eigenaar van een woonboot, jacht of heb je op een andere manier met de rivier De Maas te maken, kijk dan op de liveblog van Rijkswaterstaat (Deze link gaat naar een andere website). Daar vind je informatie over wat je het beste kunt doen. 

15:15 uur

Rijkswaterstaat heeft een liveblog over de kapotte stuw in Grave (Deze link gaat naar een andere website) gemaakt. Hier kun je het laatste nieuws vinden.

Vrijdag 1 september 13:36 uur

Tijdens onderhoud aan de jukken bij de stuw in Grave is vrijdagochtend 1 september 2023 een ongeluk gebeurd. Er is gelukkig niemand gewond geraakt. Bij het ongeluk is een van de jukken eruit geklapt. Een ander juk was al verwijderd in verband met onderhoud. De aannemer probeert de zaak te herstellen. Doordat er een juk ontbreekt daalt het water in de Maas tussen Sambeek en Grave. De keersluis bij Heumen en bij de haven van Cuijk is dicht om waterdaling in het Maas-Waalkanaal en haven te voorkomen.

Rijkswaterstaat zet alles op alles om de stuw te herstellen. Via dit live blog zullen wij, indien nodig, onze inwoners informeren over de situatie. Berichtgeving van Rijkswaterstaat vind je hier: Stuw Grave: problemen met 2 jukken | Rijkswaterstaat (Deze link gaat naar een andere website)

stuw