Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Indië-herdenking op 15 augustus in Grave

Geplaatst op woensdag 9 augustus 2023

Foto van het indië monument in Grave met bloemen en de tekst Selamanya di dalam hati kita. Voor altijd in ons hart.

leven met de oorlog

Sinds 2019 verzorgt de Stichting Indië-Herdenking Grave op 15 augustus de Indië-herdenking in Grave. Hierbij wordt stilgestaan bij de capitulatie van Japan, waarmee er officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is het thema van de herdenking: leven met de oorlog. De bijeenkomst is op het Torenplein. Aanloop vanaf 18.30 uur en de start rond 19.00 uur tot ongeveer 20.15 uur. Genodigden en ouderen krijgen voorrang bij de zeventig geplaatste stoelen.

Wereldwijd is 15 augustus het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren wij in Nederland de Bevrijdingsdag, maar het einde van de hele Tweede Wereldoorlog – dus ook van het Koninkrijk Nederland – was pas na de Japanse overgave ruim drie maanden later op 15 augustus. Nederland herdenkt deze dag officieel sinds eind 1999. In Grave is er sinds een paar jaar op deze dag ook een herdenkingsceremonie.

Bijwonen

Alle belangstellenden zijn uitgenodigd om de Indië-herdenking op 15 augustus bij te wonen. Als voorzitter van de stichting spreekt Evy Boer-de Wit een woordje, net als wethouder Joost Hendriks van de gemeente Land van Cuijk. Als speciale spreker is generaal-majoor buiten dienst Marc van Uhm uitgenodigd. Verder leveren Angela en Zoë Daanen een bijdrage. Stemmenorkest Well verzorgt de muzikale omlijsting. De herdenking start rond 19.00 uur op het Torenplein in Grave. De ingang is aan de kant van de Markt.

Kun je niet deelnemen aan de herdenking? Toon je betrokkenheid dan door de Nederlandse vlag deze dag in top uit te hangen (zonder wimpel).