Bezoek alleen op afspraak

Om je beter en sneller te kunnen helpen, werken wij alleen op afspraak.

Afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website)

Aandacht voor huisvesting en werkomstandigheden arbeidsmigranten

Geplaatst op maandag 3 juli 2023

Arbeidsmigranten worden steeds belangrijker voor Nederlandse bedrijven. Tegelijkertijd worden deze medewerkers niet altijd goed gehuisvest en betaald. Veel instanties hebben hiervoor al lange tijd aandacht. De afgelopen weken zijn op 75 locaties in de regio integrale controles uitgevoerd. Hierbij werd gecontroleerd op ‘eerlijk en veilig werk’, van huisvesting tot werkplekken. Hieraan namen 18 gemeenten, 5 bestuurlijke integrale interventieteams, Politie Oost-Brabant, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant en de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost deel.

Veel op orde, maar ook nog veel mis

De meeste ondernemers willen dat hun medewerkers goed en eerlijk worden behandeld. Ook omdat mensen dan beter hun werk kunnen doen en minder snel van werkplek veranderen. En dat is belangrijk in deze krappe arbeidsmarkt. Op veel bezochte locaties waren de woon- en werkomstandigheden grotendeels in orde. Helaas was dat niet overal zo. Bijvoorbeeld door afwijking van de bouwvergunningen en brandgevaarlijke situaties. Of door signalen van arbeidsuitbuiting, zoals intimidatie, geen arbeidscontract en geen loonstrook.

Open je ogen en meld!

We willen investeren in bewustwording en goede signalering. Door een vermoeden van arbeidsuitbuiting te melden, kun je zorgen dat het slachtoffer hulp en ondersteuning krijgt. En dat verdachten worden opgespoord. Melden is ook van belang om zicht te krijgen op de aard en omvang van arbeidsuitbuiting. Dit helpt bij het verbeteren van de aanpak. Waar kun je terecht met een vermoeden?