Samen tegen georganiseerde criminaliteit

Geplaatst op dinsdag 22 november 2022

Op de foto een politieauto die een ronde maakt bij de container opslag plaats in de haven.

Nederland is een transportknooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale goederen, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee. Hiervan wil de transportsector geen slachtoffer zijn. En de overheid helpt hen hierbij. ​​​​​​

Afgelopen week was er in Oss, Den Bosch en Cuijk speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector rondom binnenhavens. Samen met de bedrijven uit deze sector werken politie, gemeenten en Douane aan het weerbaar maken van ondernemers en chauffeurs tegen criminele inmenging.

Preventie

De overheid en ondernemers doen er samen alles aan om criminaliteit in de transportsector tegen te gaan. De nadruk in de actieweek lag dan ook op preventie en voorlichting binnen de transportsector. Ondernemers kennen hun eigen sector het beste. Zij kunnen met hun kennis van het legale proces uitleggen welke verschillen wijzen op criminele invloeden.

In gesprek

​​​​​​​Agenten hebben op verschillende plaatsen gesproken met medewerkers rondom de binnenhavens over de criminele inmenging en de risico’s daarvan. Zij kregen, onder het genot van een kop koffie in een bijpassende mok, tips om signalen te leren herkennen.

Burgemeester Hillenaar

Waarnemend burgemeester van de gemeente Land van Cuijk Wim Hillenaar: “De bestrijding van de georganiseerde criminaliteit begint bij een goede samenwerking van alle partners. Als gemeente alleen kunnen we in veel gevallen geen vuist maken. Maar deze integrale acties in de transportsector - waarbij we intensief hebben samengewerkt met politie, douane en de branche - tonen opnieuw aan dat we alleen samen sterk staan tegen ondermijning. En dat is de belangrijkste opbrengst van deze acties.”

#samensterktegenondermijning

Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is de kans groot dat dit ook zo. Melden kan:

• Bij de politie online via www.politie.nl (Deze link gaat naar een andere website)
  • Door te bellen met 0900-8844
  • Anoniem via Meld Misdaad Anoniem (online via www.meldmisdaadanoniem.nl of door gratis te bellen met 0800-7000. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt waar je helemaal anoniem informatie kunt geven

Resultaat

Afgelopen week werden in de regio Oost-Brabant in totaal 25 bedrijven bezocht. Er werden 16 containers door de Douane gecontroleerd. Enkele tientallen personeelsleden van terminals zijn getraind op het herkennen van signalen van georganiseerde criminaliteit en de bijkomende risico’s. Waardevolle informatie en signalen werden opgehaald. Ruim 100 mokken, waterflessen en folders werden uitgedeeld.

#stronglogistics

De integrale aanpak gebeurt onder de vlag van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is onderlinge samenwerking binnen overheidspartners als politie, gemeenten, Douane en Openbaar Ministerie essentieel. Zij faciliteren samenwerking tussen publieke partijen en bedrijven uit de transportsector.

TFOC aanpak

Transport Facilitated Organised Crime (TFOC) aanpak is sinds 2020 in Nederland actief met als doel de integriteit binnen de transportbranche te versterken en criminele inmenging te voorkomen. De integrale aanpak is een initiatief van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket samen met de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Hierbij is vooral de samenwerking tussen publieke partijen met bedrijven uit de transportsector essentieel.